Zelf maken: Milieuvriendelijke BestrijdingsmiddelenDovnload 17.95 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte17.95 Kb.

Zelf maken: Milieuvriendelijke Bestrijdingsmiddelen
In de winkel kun je voor bijna elke ziekte, schimmel of beestje wel een middeltje kopen.

Maar wil je dat, want ook al kies je voor biologische bestrijdingsmiddelen wat wel “door de natuur afbreekbaar” betekent maar niet altijd “diervriendelijk” is. Dan nog is het toch niet goed voor het natuurlijk evenwicht in je tuin.

Wat kan je doen:

Zorg voor veel vogels in je tuin , dus veel beschutting, struiken en bomen, vogels eten veel kleine insecten waar je mogelijk last van hebt. hetzelfde geldt voor kikkers en padden.

Zorg voor veel diversiteit in je tuin; een tuin vol met bv prei lokt de preivlieg, maar een tuin waar heel veel verschillende soorten groenten afgewisseld met bloemen staan zal minder snel een belager van 1 soort lokken.

Die lokken juist verschillende belagers die elkaars vijanden zijn. Het meest bekend is wel de wortelvlieg en de preivlieg (uienvlieg) – door het samen planten van wortelen en uien/prei is de kans groot dat de uienvlieg de wortelvlieg verjaagt, en andersom. Dat is goed om te weten!

Er zijn heel veel manieren om te zorgen dat je tuin een soort natuurlijk evenwicht krijgt waar altijd wel belagers van bepaalde planten zullen zijn, maar ook de tegenhangers daarvan (in dier of plant).

Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarin je toch echt bepaalde dieren en planten zult moeten ‘bestrijden’ om je oogst of tuin te beschermen.


Natuurlijke bestrijdingsmiddelen op een rij:

Tegen bijvoorbeeld luizen en de rupsen van de spinselmot (in fruitbomen):

Vermeng 1 liter warm water met 2 eetlepels olie (bijvoorbeeld slaolie of zonnebloemolie) en 2 eetlepels groene zeep, Driehoek.

Los dit goed op laat het afkoelen. Doe dit water mengsel in een plantenspuit en spuit de planten (ook de onderkanten van bladeren!) goed in. Doe dit wel op een bewolkte dag want de olie kan voor het verbranden van het blad zorgen. Mocht je toch nog planten hebben die last blijven houden kun je gewoon meerder keren spuiten. Zelf bewaar ik bijvoorbeeld van een ruitenreiniger of keukenreiniger de flacon met vernevelaar, altijd handig.

Goed omspoelen en doorspuiten met water en zo heb je je eigen plantenspuit.
Thee: een thee maak je van planten en water; je kookt de plantendelen (vers of gedroogd) in water, laat dit afkoelen en dan verdun je het. De werking is niet zo heel sterk maar de bijwerkingen (zoals mogelijk bladverbranding) zijn ook niet zo sterk

Extract: een extract maak je op dezelfde manier als een thee maar een extract verdun je zelden of niet en ze is dus veel sterker. meer geschikt voor een echt flinke plaag waar snel iets aan gedaan moet worden. Pas wel op want op zonnige dagen kan het vernevelen van een extract op een plant wel leiden tot bladverbranding

Gier: een gier maak je door verse of gedroogde plantendelen aan koud water toe te voegen en dit in een emmer enige dagen tot zelfs 1 tot 2 weken te laten staan, tot de plantendelen zijn gaan rotten. Het water stinkt dan heel erg (daar komt vast de naam vandaan) en kan dan verdund of onverdund worden gebruikt.

Hieronder volgen dan een aantal planten waar je een van de bovenstaande oplossingen van kunt maken en waar je het voor kunt gebruiken.Brandnetel (extract) 

tegen luisRecept:

Pluk een flinke bos met verse brandnetels, 20 tot 30 minuten koken, laat dit 1 dag afkoelen en rusten en daarna zeven. Wat groene zeep aan toevoegen en goed mengen.


Brandnetel (gier)

Plantversterkend, bladbemesting en tegen luisRecept:

Zet een flinke bos jonge brandnetels 2 weken lang in een emmer water, door het gistingsproces worden voedingsstoffen aan het water afgegeven. Bij zonnig weer moet je soms wat water bijschenken (omdat het verdampt). Zeef na 2 weken het mengsel, het bevat dan stikstof en calcium en je kunt het dan gieten bij planten die daar baat bij hebben (koolsoorten, prei, bladplanten, etc.) Giet bij de wortel en niet op het blad want dat kan verbranding van het blad geven!


Goudsbloem (gier)

algemeen plantversterkendRecept:

Doe 1 kg verse plantendelen in een emmer met 10 liter water, 2 weken lang (zoals bij de Brandnetelgier, kijk daar ook even). Zeef na 2 weken en verdun 1 op 10 liter water. Giet bij de wortels van planten die van nature niet zo sterk zijn of gevoelig zijn voor ziekten en aantastingen (komkommers, rozen, aubergines, etc.). Niet op het blad gieten, om bladverbranding te voorkomen.Kamille-extract

tegen luizenRecept:

Pluk een flinke hand vol verse bloemen en laat deze enkele uren in wat lauw water weken. Daarna zeven, een lepel zachte zeep toevoegen en oplossen, en dan onverdund vernevelen (ok onder de bladeren!). Bij bewolkt weer gebruiken, om bladverbranding te voorkomen.


Knoflookextract / Knoflookgier / Knoflookthee

preventief tegen schimmels, algemeen plantversterkend, preventief tegen insecten en meeldauwRecept Knoflookthee:

Snijd 5 knoflookbollen in stukjes en giet er een liter kokend water op, laat dit 24 uur trekken en zeef het daarna. Voeg dan 3 liter water toe ter verdunning. Vernevel tegen meeldauw een week lang elke dag.


Recept Knoflookextract:

Snijd 1 grote knoflookbol in stukjes en overgiet met 1 liter kokendheet water. 24 uur laten trekken en onverdund gebruiken (op bewolkte dagen).Recept Knoflookgier:

Snijd 10 grote knoflookbollen in stukjes en overgiet met 2 liter kokendheet water. Laat dan afkoelen en voeg er nog eens 5 liter water aan toe. Laat dit mengsel staan tot ze gaat gisten (afhankelijk van het weer/temperatuur ongeveer 1 week). Zeven en vernevelen (op bewolkte dagen).
Heermoes (extract)

tegen alle soorten schimmelsRecept:

Pluk vers loof dat je enkele dagen goed laat drogen. Kook dan 50 gram gedroogd loof in 20 minuten lang in 1,5 liter water. Laat dan 24 uur afkoelen en trekken. Zeven, een eetlepel zachte zeep toevoegen, en dan 1 op 4 liter verdunnen met water. Vernevel op het blad (op bewolkte dagen om verbranding te voorkomen). Ter voorkoming van alle soorten schimmels, bevat silicium.


Rabarberblad (extract)

tegen luizen, rupsen en witte- en koolvliegRecept:

Pluk 1 kilo blad, snijd in repen en kook 20 minuten in 2 liter water. Laat afkoelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep toe. Verdun 1 op 4 liter water, vernevelen op bewolkste dagen. Van Rabarber kun je trouwens ook een gier maken die je bij de wortels van planten giet, algemeen plantversterkend.


Smeerwortel (gier)

is zeer rijk aan stikstof en kalium, bemesting voor vrucht- en koolgewassenRecept:

Pluk 1 kilo verse plantendelen en doe dit in een emmer met 10 liter water. Zet dit 2 weken lang onder water (elke dag roeren en zo nodig wat water toevoegen). Na 2 weken zeven en 1 op 15 liter water verdunnen. Giet bij de wortels op bewolkte dagen.


Uien (gier)

tegen luizen, rupsen en preventief tegen schimmelsRecept:

Bewaar bij het gebruik van uien in de keuken het loof en de schillen en laat dit drogen. Doe 200 gram gedroogd uienloof/schillen in een emmer met 10 liter water en laat 1 week onder water staan. Zeef het dan en voeg 2 eetlepels zachte zeep toe. Verdun 1 op 15 liter water. Venevelen bij bewolkt weer.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina