Zeehond plaagt lesduikers marine in haven Den Helder hap zegt seabertDovnload 234.08 Kb.
Datum27.04.2018
Grootte234.08 Kb.

Zeehond plaagt lesduikers marine in haven Den Helder

HAP ZEGT SEABERT
door ERIK MORSINK

den helder 10-10-2007

DEN HELDER, woensdag Dit gebeurt je ook niet ie-dere dag: ben je als marine-duiker in de haven van Den Helder druk bezig met je op-leiding onder water, word je door een speelse zeehond in je knie gehapt. Sinds enige tijd zwemt er een nieuwsgie-rige kleine rob rond die graag overal z'n neus in steekt en regelmatig een kijkje komt nemen zodra hij een duikteam in het vizier krijgt. Als Seabert luchtbel-Ien ziet en geluid hoort, zwemt hij er pijlsnel op af.

„Het is een lief beest", zegt marinewoordvoerder Bart Visser. „Een regelmatige gast die zich steeds vaker laat zien. Niks mis mee, maar we merken wel dat deze zeehond steeds nieuwsgieriger wordt. Het is een heel speelse situa-tie." Seabert zwemt sinds korte tijd achter de luchtbel-len van de onderwaterwer-kers aan en hapte vorige week dus letter lijk toe. „Niks bijzonders aan de hand hoor. Het was beslist geen ernstige beet", stelt woordvoerder Visser gerust. „De bewuste duiker heeft er totaal geen letsel aan overgehouden. Maar lastig is het natuurhjk wel. Als je elke keer je werk-zaamheden moet onderbre-ken omdat er een speels zee-hondje voorbij komt zwem-men."

Waar Seabert vandaan komt? Bart Visser heeft geen idee. „Maar het beestje heeft het hier in Den Helder prima naar z'n zin. Misschien voe-dert hij zichzelf wel bij de vis-afslag, of krijgt-ie daar ge-woon wat te eten."

Allemaal prachtig, maar een storende speelse zee­hond kun je als marinedui-ker natuurlijk niet gebruiken tijdens je opleiding. Verjagen heeft geen zin, hardhandig verwijderen evenmin omdatSeabert is niet bang voor de marineduikers.

FOTO:DETELEGRAAF


zwemmen, zeker als ze daai ook nog eens hun voeding vandaan halen. Dit exem plaar is speels en voelt zich blijkbaar als een vis in hel water in de Helderse haven.' De marineduikers zetter ondertussen hun opleiding voort. „Mocht het nou echt te gek worden, dan moeten we kijken of we kunnen ingrij pen", vindt Bart Visser. „Mis schien is het mogelijk om 'rr te vangen en op een andere plek weer ergens uit te zet-ten. Maar dat zal voorlopig nog niet gebeuren. Het is een vrijpostige en lieve zee­hond."

zeehondjes tot de bescherm-de diersoorten behoren.

Dan maar een telefoontje naar Ecomare op Texel en ui-teraard een belletje naar de moeder aller zeehonden, Le-nie 't Hart. Die weet toch al-tijd raad? „Nou, voorlopig grijpen wij niet in en zullen we de situatie nog maar even aanzien", zegt Visser. „Het belang van de zeehond staat voorop. Wat we wel kunnen doen, is even stoppen met duiken als Seabert in de buurt komt. We hebben be-grepen dat je een zeehond lastig weg krijgt. Ze hechten zich aan de plek waar ze rond-
Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina