Zandverplaatsing, afgravingen zanderijen en natuurbruggenDovnload 10.47 Mb.
Pagina1/9
Datum15.09.2018
Grootte10.47 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

/W A N D E L E N
M E T D E
B U U R T

I N DE
Z A N D E R I J C R A I L O
Wandelen met de Buurt

Zanderij Crailo10 september 2006
ZANDVERPLAATSING, AFGRAVINGEN

ZANDERIJEN EN NATUURBRUGGEN


Om 12.30u vertrokken we met 15 volwassenen en 7 kinderen naar de Zanderij Crailo. Na een zeer natte augustusmaand en aanvankelijk ook sep-tember hadden we het weer met 25° C mee. Ter plaatse aangekomen hadden de stenen en het water meer grip op de kinderen, dan mijn verhaal. Moeitevolle inspanningen waren nodig om hun aandacht te krijgen. Ik vroeg ze wat een zanderij eigenlijk betekende. Met veel gepeins kwam alleen Niels, maar ook niet verder dan een zandfabriek. Ik vertelde ze, dat het een gebied is van zandwinning voor economische doeleinden. Dat was ook al een moeilijke zin. Ter verklaring zei ik dat het zand gewonnen wordt voor aanleg van wegen, spoordijken, taluds van viaducten en als metselzand. De aandacht was gering en het plonsen van water door gooiende stenen was boeiender.

Ik ging dus door zonder de kinderen. Sinds mensenheugenis zijn er zandverplaatsingen geweest. De oudst waarneembare zijn de grafheuvels, maar ook de kampjes waar het vee de nacht doorbracht, of voor het gebruik van tuinbouw. Dan vinden we op de hei nog scheidingsbannen en vele grintgroeven en leemkuilen. Alhoewel dit maar bescheiden vergravingen zijn, blijken de allergrootste afgravingen in de oude geschiedenis, toch wel die, ten behoeve van de bouw van de vestingswallen van Naarden te zijn.

In de 17de eeuw werd Oost-Indiё ontdekt met roerende gevechten tegen Portugezen en Engelsen met het uiteindelijke resultaat, Nederlands koloniaal bezit. Het goederentransport was in die tijd niet optimaal zodat de schepen van het VOC leeg uitvoeren. Als ballast voor de diepgang werden zij opgevuld met zand uit de hedendaagse ‘s-Gravenlandse landgoederen. Deze landconcessies zijn niet zonder slag of stoot verlopen, want de erfgooiers waren helemaal niet blij dat hun graasland werd ontnomen. Het zand werd ontladen bij Batavia, in de havenstad Tanjong Priok en werd gebruikt voor de opbouw van de havenkaden zodat er in het verre oosten een stukje Gooise stuwwal ligt.

Het verging de heren van de VOC goed, want de goederen uit deDeel met je vrienden:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina