Wat is subfertiliteit?Dovnload 11.99 Kb.
Datum23.12.2017
Grootte11.99 Kb.

1. Verminderde vruchtbaarheid (subfertiliteit)
Wat is subfertiliteit?

Subfertiliteit betekent letterlijk ‘verminderd vruchtbaar’. Of volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG): ‘het gedurende meer dan 12 maanden uitblijven van een zwangerschap bij onbeschermde gemeenschap’.

(Infertiliteit betekent volledige onvruchtbaarheid.)
Hoe vaak komt het voor?


  • Volgens de WHO (World Health Organization) zijn er wereldwijd 60 tot 80 miljoen paren die te maken krijgen met ongewilde kinderloosheid

  • In Nederland bezoekt ongeveer 25% van de paren op enig moment de huisarts met de klacht dat ze geen kinderen (meer) kunnen krijgen1

  • Ongeveer 15% van de paren bezoekt een specialist. Bij tweederde van deze paren (10%) is er sprake van verminderde vruchtbaarheid1.

  • Uiteindelijk blijft minder dan 5% van de Nederlandse paren die een kinderwens hebben, ongewenst kinderloos1.


Voornaamste redenen voor verminderde vruchtbaarheid

  • Bij de man: verstoorde zaadvorming

  • Bij de vrouw: afgesloten eileiders, onvoldoende eicelrijping en ontbrekende eisprong (anovulatie)

Van de mensen die medische hulp zoeken:
De psycho-sociale gevolgen2

Problemen met vruchtbaarheid grijpen heel diep in het leven van betrokkenen. Dat de kinderwens niet vervuld wordt, is niet het enige probleem. Het leven neemt een heel andere wending dan mensen zich hadden voorgesteld. Het gevoel incompleet te zijn, kan ontstaan. Een gezin met kinderen is immers nog steeds de norm in de samenleving.


Ook de relatie met de partner kan onder druk komen te staan. Het scala aan onderzoeks- en behandelingsmethoden kan erg onzeker maken. Vragen die leven: “Is dit wel wat ik wil? Hoe ver moet ik gaan? Wat zijn de gevolgen op de lange termijn? Zijn beide partners het eens over de te volgen strategie?” Betrokkenen worden geconfronteerd met talloze vragen waar ze nooit eerder over hebben hoeven nadenken.
De behandeling van verminderde vruchtbaarheid

Voor meer uitleg over de verschillende behandelingen bij vruchtbaarheidsproblemen, zie de fact sheet 3 en 4 over behandelmethodes en hormoonbehandelingen.

1 Cijfers van het NVOG, Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, op www.nvog.nl

2 Bron: Freya, Patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek, www.freya.nl, brochure nr. 1: Als zwanger worden niet lukt; oorzaken en behandelmogelijkheden

Fact sheet 1 – Subfertiliteit

Pagina


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina