Vs lijden nu zelf onder patent op duur medicijnDovnload 1.18 Mb.
Pagina1/18
Datum20.05.2018
Grootte1.18 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Natuurwetenschap

in het Nieuws

nummer 30, januari 2007

Alle artikelen zijn ingekort. De volledige artikelen zijn, net

als de digitale versie van deze krant te vinden op:

www.phys.uu.nl/natunieuws/


DNA, Stamcellen & Klonen

Meer ziektes testen door hielprik baby

NRC, 4 januari 2007Artsen moeten de mogelijkheid krijgen ouders na een hielprik te vertellen aan welke onbehandelbare ziektes hun pasgeboren kind lijdt. Daarvoor pleiten patiëntenorganisaties naar aanleiding van een oproep van de Leidse klinisch geneticus Breuning..

Nu maakt de hielprik het nog alleen mogelijk ouders in te lichten over behandelbare aandoeningen. De overheid vindt het te complex om ouders nog meer informatie te geven en wil hun ook geen onbezorgde jaren ontnemen in de periode dat de ziekte zich nog niet heeft gemanifesteerd.Breuning zei gisteren dat het voor ouders heel zinvol kan zijn om te weten dat hun kind een afwijking heeft waar doktoren (nog) niets tegen kunnen doen. Die informatie kan bijvoorbeeld voorkomen dat ze een tweede kind met dezelfde aandoening krijgen. Sinds 1 januari mogen artsen baby’s met de hielprik testen op in totaal zeventien ziekten. Tot 2007 waren dat er slechts drie.

De hielprik spoort nu onder meer afwijkingen aan de schildklier, de bijnier en de stofwisseling op. Het zijn stuk voor stuk behandelbare aandoeningen. Het apparaat dat deze aandoeningen detecteert, kan echter veel meer ziekten opsporen. Het gaat daarbij om een tiental zeldzame onbehandelbare ziekten. In totaal zijn vijftig ziekten op te sporen.

Eind 2005 adviseerde de Gezondheidsraad staatssecretaris Ross-van Dorp om baby’s alleen op behandelbare ziekten te screenen. Breuning meent dat ouders de keuze moeten krijgen om te weten of hun kind een ongeneeslijke ziekte bij zich draagt.

Bioprinter

noorderlicht.vpro.nl, december 2006Amerikaanse onderzoekers is het gelukt om muizenstamcellen tegelijkertijd tot twee verschillende weefsels te laten uitgroeien, met behulp van een speciale inkjetprinter.

Het geheim van deze 'bioprinter' zijn groeifactoren. Groeifactoren zijn eiwitten die cellen aanzetten tot groei en differentiatie. Verschillende groeifactoren zorgen ervoor dat stamcellen zich niet allemaal dezelfde kant op specialiseren, maar dat de ene bijvoorbeeld een zenuwcel wordt en de andere een spiercel.

Stamcellen kunnen van alles worden. Van links naar rechts: huidcellen, zenuwbekleding, dwarsgestreepte spiercellen en kraakbeen.

Julie Phillipi gebruikte deze groeifactoren om een 'bio-inkt' mee te maken. Daarmee printten ze een strak patroon op een plaat, waarop ze vervolgens muizenstamcellen aanbrachten. Door de groeifactoren gingen die zich specialiseren. En doordat de inkt specifiek groeifactoren voor de ontwikkeling van bot- en spiercellen bevatte, zat op de plaat na een tijdje een soort patchwork van bot- en spierweefsel.De één heeft stuk meer DNA dan de ander

noorderlicht.vpro.nl, december 2006Het zijn niet alleen de kleine dingen die het 'm doen. De genetische verschillen tussen mensen bestaan niet slechts uit enkele 'letters', maar hele lappen DNA. Sommigen hebben stukken van hun genoom driedubbel, anderen missen hele brokken.

Het DNA van 270 gezonde mensen uit alle delen van de wereld bekeken ze. Onder leiding van Matthew Hurles van 'The Wellcome Trust Sanger Institute' in Cambridge en Stephen Scherer van 'The Hospital for Sick Children in Toronto ging een internationale groep onderzoekers op zoek naar de genetische verschillen tussen individuen.

Hoe groot is uw chromosoom?

Het resultaat is best schokkend. Dat sommige mensen een kopietje teveel of te weinig hebben van een gen, was al bekend. Maar het team van Hurles en Scherer ontdekte een hele trits aan DNA-brokken waarvan het aantal kopieën bij mensen kan variëren. In het DNA van de 270 onderzochte personen vonden ze er om precies te zijn 1447. Samen waren ze 360 miljoen baseparen lang, wat neerkomt op zo'n 12 procent van het hele menselijk genoom. Zo melden de onderzoekers in Nature.
Deel met je vrienden:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina