Vruchtbaarheid (deel 2)Dovnload 212.86 Kb.
Datum23.12.2017
Grootte212.86 Kb.

Dierenartsenpraktijk Langerwerf

Provincialeweg 75, Oosteind06-20666285

Vruchtbaarheid (deel 2)


Ondanks hulpmiddelen zullen er nog steeds een aantal dieren zijn die u slecht drachtig krijgt, of niet tochtig ziet. Dit zijn de dieren die een lage hormoonconcentratie in hun bloed hebben. Door deze dieren volledig “over te nemen” verhoogd u de kans dat u de dieren drachtig krijgt aanzienlijk! Nederlandse bedrijven die in een proef een van de onderstaande schema’s standaard bij al hun koeien gebruikten behaalden na 3 inseminaties een drachtpercentage van 87%.

Synchronisatie


Het voordeel van dit schema is dat er ten aller tijde mee gestopt kan worden. Wanneer men bijvoorbeeld 3-5 dagen na de 1e injectie tocht waarneemt kan men de koe op deze tocht insemineren en kan de rest van het schema (of in ieder geval de 2e injectie) achterwege gelaten worden. Wanneer de enige klacht was het niet tochtig zien reageert ruim 2/3 van de dieren al op deze ene injectie. Is dit niet het geval, dan gaat men gewoon verder en wordt de koe uiteindelijk alsnog “blind” geïnsemineerd.

Ovsynch-programma

Met het ovsynch programma worden bij melkvee iets betere drachtpercentages bereikt dan met het bovenstaande programma (bij vleesvee omgekeerd). Daarbij is dit programma ook toepasbaar op koeien die onregelmatige tocht vertonen, bijvoorbeeld ten gevolge van een cyste. Bovendien is dit programma 5 dagen korter, wat zich weer vertaalt in een kortere tussenkalf tijd.Wanneer u meerdere dieren tegelijk behandeld zijn de resultaten beter dan wanneer u slechts een individueel dier behandelt! Dit omdat de dieren elkaar stimuleren en hierdoor hogere hormoonconcentraties in het bloed krijgen. Dit geldt voor beide systemen.


hoeveelheid

1 dosis

ovarelin

10 ml

2 ml

enzaprost

10 x 5 ml

5 ml


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina