VoetverzorgingDovnload 6.32 Kb.
Datum29.09.2018
Grootte6.32 Kb.

Voetverzorging

Behandeling van blaren

Was je voeten. Neem een schone naald of een blarenprikker en prik in de zijkant van de blaar. Eventueel kun je de naald vooraf verhitten (in de blauwe vlam, anders krijg je roet). Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden. Druk het vocht met een schone zakdoek of steriel gaasje door het gaatje uit de blaar. Vergeet niet isobethadine aan te brengen ter ontsmetting. Er zijn wandelaars die gelijk het hele vel weghalen. Dit mag zeker niet vanwege infectiegevaar. Plak de blaar dakpansgewijs af met (liefst brede) leukoplast of sporttape. Geen gewone pleisters gebruiken! Met deze laag zorg je voor een tweede huid en gaat de blaar niet kapot.


Een sportsandaal is een ideale basiskampschoen omdat je stapschoenen en je voeten dan tijd krijgen om te verluchten. Ze zijn ook handig als vrijetijdsschoeisel voor een stadsbezoek of een uitstap zonder bagage.
In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.

Blaren voorkomen tijdens lange wandelingen

Over blaren wordt soms wat aanmatigend gedaan. Laat je niets wijsmaken door andere wandelaars die menen dat zij dé oplossing hebben voor jouw blaarprobleem.


gouden tip bestaat niet; wat bij de ene wandelaar een succes is, hoeft niet perse bij de ander ook goed te werken. Iedereen heeft andere voeten en blaren kunnen heel uiteenlopende oorzaken hebben.
Blaren zijn niet specifiek iets voor beginnende wandelaars. Ook getrainde lopers die ieder weekend meer dan 30 km wandelen kunnen er hardnekkig last van blijven houden. De oplossing moet je vooral zelf zien te vinden. Dit overzicht is niet meer dan een checklist die je daarbij kan helpen. De kans is groot dat er tips bij zitten die je van je blaren af kunnen helpen of op z’n minst het probleem kunnen verlichten.

Voor de wandeling

Loop regelmatig ! Dat is de enige manier waarop je voeten aan je schoenen kunnen wennen. Lange afstanden zijn niet nood zakelijk - sterker nog: spartaanse trainingsschema’s kunnen blaren zelfs bevorderen omdat je voeten niet genoeg tijd krijgen om te herstellen. Regelmaat is dus belangrijker dan lange afstanden.


Zorg voor goed passende schoenen. De voeten mogen niet te veel speelruimte hebben. Kies je schoenen ook afhankelijk van het gebied; op verharde paden zijn sportschoenen vaak prettiger dan bergschoenen. Koop dikke, naadloze sokken, bij voorkeur ook met een dunne nylon binnensok. De binnensok houdt je voeten droog, de buitenlaag absorbeert het vocht. Nylon binnen sokken voegen zich doorgaans ook beter aan de voet dan gewone sokken, waardoor minder wrijving ontstaat en dus minder blaren. In sommige gevallen kunnen inlegzolen blaargevoelige plaatsen ontlasten. Je hebt ze in soorten en maten. Koop inlegzolen niet op goed geluk, maar laat je adviseren door ons verkoopspersoneel. Slechte inlegzolen kunnen het probleem zelfs verergeren.
Was je voeten alleen met koud water en zónder zeep. Anders wordt de huid zachter. Eelt is goed, maar een teveel kan ook weer blaren veroorzaken. Overmatig eelt kun je desnoods laten weghalen door de voetverzorg(st)er.

Bij het begin van een wandeling
Gevoelige plaatsen kun je van te voren al afplakken met leukoplast of sporttape. Let op bij het afplakken van tenen: als er ribbels ontstaan, kunnen deze juist weer blaren veroorzaken. Tape wil nogal eens blijven plakken aan je sokken, maar niet als je het volgende truckje kent: wrijf wat talkpoeder over de pleister. Daardoor wordt deze gladder en minder plakkerig.
Tijdens de middagstop: trek je schoenen en sokken even uit. Hierdoor kan overtollig vocht verdampen. Eventueel kun je je sokken daarna verwisselen en binnenstebuiten dragen.

Na de wandeling
Direct schoenen en sokken uit. Als er een beekje in de buurt is, is het heerlijk om er met je voeten in te gaan staan. Het koude water maakt de voethuid minder zacht.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina