Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steektDovnload 26.73 Kb.
Datum28.11.2017
Grootte26.73 Kb.

Voeding is meer dan datgene wat je tijdens het eten in je mond steekt;

Het is namelijk ook alles waar we in contact mee zijn, dus ook datgene wat via onze zintuigen binnenkomt en wat we voelen en denken. De manier waarop we ‘voeding’ verwerken hangt onder andere samen met onze aanleg of constitutie (een breder begrip dan genetische aanleg) waarmee in de Oosterse geneeskunst als duizenden jaren ervaring is opgedaan. Wat goed voor de een is, is dat niet voor de ander; dat wordt bepaald door het type mens dat men is. Binnen de Ayurveda kent men de types Vata, Kapha en Pitta.Gescheiden voeding. Misschien heb je al wel eens gehoord over het principe van geschei­den voeding. De voedselcombinatie leert het volgende: HET MENSELIJK LICHAAM IS NIET GESCHIKT OM MEER DAN EEN GECONCENTREERD VOEDSEL TEGELIJK IN DE MAAG TE VERTEREN. Dit is een simpele maar veel betekende uitspraak. Denk eraan wat bedoeld wordt met geconcentreerd voedsel: al het voedsel dat geen fruit en groente, is geconcentreerd. Een juiste voedselcombi­natie wil zeggen dat, omdat de mense­lijke maag niet is staat is meer dan één geconcentreerd voed­sel tegelijk te verteren, je niet meer dan één geconcentreerd voedsel per keer moet eten. Zo simpel is het. Dit verdient een meer praktische uitleg: Laten we vis en rijst nemen, want dat zal iedereen wel eens gegeten hebben. Ik zeg nu vis en rijst maar ik kan ook zeggen vlees en aardappelen, kip en noedels, brood en kaas. Stel je eet vis, eenmaal in de maag vereist deze geconcentreerde proteïne een speciaal spijsverte­ringssap om hem af te breken – een zuur sap. Vlees, vis, gevogelte vallen onder de noemerproteïne (zuur). De rijst valt onder de noemer zetmeel en dit geconcentreerde zetmeel komt tegelijk met de proteïne (zuur) de maag binnen. Het spijsverteringssap wat nodig is om dit af te breken is geen zuur maar een base. Als je iets van scheikunde weet, is het je bekend wat er gebeurt als een zuur en een base met elkaar in contact komen. Ze neutraliseren elkaar. Het voedsel wordt gedwongen in de maag te blijven, en wordt niet verteerd. Het ligt letterlijk te rotten. De nutrieten die in dat voedsel aanwezig waren gaan verloren. Het voedsel blijft lange tijd in de maag, terwijl het lichaam een ongelooflijke hoeveelheid energie verbruikt.

Het principe van gescheiden voeding omvat eenvoudigweg het volgende: We willen geen energie verspillen. We willen niet dat het voedsel acht uur in de maag ligt te rotten en nog eens twintig uur onze ingewanden vervuild. Wat we willen is dat voedsel in de maag komt en daar ongeveer drie uur blijft, zonder verrotting, zonder gisting, zonder oprisping, winderigheid, maagzuur en indigestie die medicijnen noodzakelijk maken.

We willen dat het voedsel snel en efficiënt door de ingewanden gaat. De manier om daarvoor te zorgen is zo min mogelijk geconcentreerd voedsel tegelijk eten. Het eten van twee of drie geconcentreerde voedselsoorten tegelijk veroorzaakt bederf van het voedsel en bedorven voedsel kan moeilijk worden geassimileerd! Een onjuiste voedselcombinatie verstoort drastisch de assimilatie en eliminatiecyclussen.Het is van het grootste belang dat we beginnen de beperkingen van onze spijsvertering te respecteren. We moeten energie vrijmaken om de giftige afvalstoffen uit ons lichaam te ver­wijderen. Het spijsverteringskanaal verbruikt meer energie dan enige ander functie van het lichaam. Een juiste voedselcombi­natie maakt die energie vrij, zodat het lichaam aan het werk kan gaan om zich te ontgiften. En het mooie van alles is dat je lekker kunt blijven eten en geen honger hoeft te lijden. Je lichaam heeft zich aangepast aan je voedingspatroon. Een plotselinge verandering in je voeding kan ervoor zorgen dat je lichaam of geest zich beroofd voelen. Maar als de veranderin­gen geleidelijk plaatsvinden, zal zowel je lichaam als je geest tijd hebben om zich aan te passen. Blijvende veranderin­gen dienen langzaam te worden bereikt.

HET DOEL. Het uiteindelijke doel van Ayurveda is natuurlijk gezondheid en wel gedefinieerd als harmonie tussen lichaam, geest en bewustzijn, met als resultaat lichamelijk, emotioneel en spiritueel welzijn en een vervullend leven. Om dat doel te bereiken, adviseert Ayurveda bewustwording omtrent het nuttigen van voeding, maar ook kruiden kennis, massage, yoga, medita­tie, regelmatigheid en eventuele veranderingen van levensstijl en een comfortabel evenwicht tussen werk en ontspanning werken mee. Geïnteresseerd?

Geef je op voor de volgende workshop!

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina