VerzoekschriftDovnload 10.33 Kb.
Datum27.04.2018
Grootte10.33 Kb.

Glutenvrij en Meer bv
Ambachtsring 23c
1969 NH Heemskerk
Heemskerk, 14 januari 2017

VERZOEKSCHRIFT

Excellentie, geachte mevrouw Schippers, beste Edith,

Ik schrijf dit verzoekschrift in verband met mijn nominatie voor de Vrouw in de Media Award 2016 Noord Holland.

Ik ben genomineerd omdat ik met mijn bedrijf Glutenvrij en Meer de 2e prijs heb behaald in de verkiezing NHN Business Award 2016 en daardoor media-aandacht heb gekregen.

Omdat de nominaties rechtstreeks verband houden met het werk dat we hier doen, wil ik graag het volgende bij u onder de aandacht brengen.

In Heemskerk heb ik een winkel met daarin een bakkerij, alles glutenvrij, in eerst instantie voor coeliakiepatiënten, mensen die een intolerantie hebben waardoor ze levenslang geen producten kunnen gebruiken die gluten bevatten. Gluten maken hun dunne darm kapot en daardoor neemt het lichaam geen voedingsstoffen op. Er is geen medicatie, hun medicijn is een levenslang dieet, met een verhoogd uitgavepatroon voor voeding van ongeveer € 60,00 tot € 75,00 per maand. 1 op de ong. 100 mensen heeft deze ziekte in West Europa, in Nederland heeft 1 op de 400 een officiële diagnose. De diagnose wordt gesteld dmv een bloedproef en/of een biopt van de dunne darm. Dat betekent dat er heel veel mensen rondlopen met klachten, die door huisartsen dikwijls niet doorverwezen worden, vaak na lang dokteren in het alternatieve circuit terechtkomen. En ook deze grote groep mensen gaat, zonder diagnose, glutenvrij eten om zich beter te voelen, geen goede zaak, zonder dietistenbegeleiding is het een moeilijk dieet, de kans is groot dat er tekorten in vitamines, mineralen en vezels ontstaan.

In mijn bedrijf loop ik tegen een heleboel dingen aan, die volgens mij beter kunnen en moeten, ik zal een paar voorbeelden geven:

Een mevrouw van 82 jaar, die na 30 jaar dokteren eindelijk haar diagnose kreeg.
Ze had op haar 65e een wereldreis willen maken en had daar als alleenstaande haar hele leven voor gespaard. Toen ze 65 werd, lag ze ziek op de bank.

Een kindje van 4 jaar dat van het eten van gluten zoveel pijn had, dat ze niets meer wilde. Het enige dat ze nog at, was wat pasta, ze heeft toen met 3 x glutenvrije pasta eten per dag de darmwerking weer op gang gekregen en langzaam is de pasta vervangen door brood. Uiteraard glutenvrij.

Een alleenstaande moeder met 3 kinderen met coeliakie, die haar klantenkaartjes spaart om haar kinderen in december wat extra te kunnen geven.

Ik kan de lijst zonder moeite nog veel langer maken, maar ik zou u graag uitnodigen in de winkel om gegevens te verzamelen, die er toe kunnen leiden dat er een aantal dingen veranderen voor deze groep mensen, die vanuit de zorgverzekering voor hun dieet geen vergoeding krijgen, bij de belastingdienst een marginale aftrek hebben, maar dan moet je wel de aftrekdrempel halen. anders is er niets.

Ik verdien 12 eurocent per halfje brood, om ervoor te zorgen dat het zo betaalbaar mogelijk is, gelukkig pakken een heleboel mensen ook een mandje om hun boodschappen te doen, de huur moet ook betaald worden.

Ik zou u willen verzoeken:

* bij baby’s bij het hielprikje het bloed op het gen te laten onderzoeken.
Geen gen, geen coeliakie, het is erfelijk. En met een genbepaling worden latere klachten makkelijker herkend.

* voor mensen met een diagnose een standaardvergoeding vanuit de zorgverzekering. Hun dieet is hun medicijn, levenslang.

* huisartsen door bv Prof Dr Chris Mulder van het VUmc in Amsterdam massaal te laten voorlichten, desnoods digitaal, zodat er vluggere doorverwijzingen komen. Denk aan onnodige kosten voor zinloze medicatie en aan het ziekteverzuim voor werkgevers, maar vooral aan de patiënt.

De NCV patiëntenvereniging pleit wel voor geld voor onderzoek, dat hoef ik niet te doen.

Een landelijk onderzoek voor darmkanker is natuurlijk een goede zaak, maar onbehandelde coeliakie verhoogt het risico op darmkanker met 25 % en gevolgbestrijding zonder oorzaakbestrijding lijkt me niet echt efficiënt.

Het voelt goed om mijn nominatie ook op deze manier gestalte te geven.


Om het plaatje compleet te maken, voeg ik mijn pitch voor mijn eerdere nominatie toe, dat maakt veel duidelijk.

Uiteraard kijk ik uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Marjan Poolman

Glutenvrij en Meer
Ambachtsring 23c
1969 NH Heemskerk

Tel: 06-53973945Email: info@glutenvrij-en-meer.nl

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina