Verloskundigen Praktijk “Doortje uil”Dovnload 30.66 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte30.66 Kb.
Beleid bij (dreigende) borstontsteking (mastitis)

Het eerste signaal dat er mogelijk sprake is van een (dreigende) borstontsteking is een harde plek in de borst, vaak gepaard gaand met algehele malaise of een grieperig gevoel bij de moeder. In een later stadium kan er een helrode plek ontstaan op de borst, hoge koorts optreden en het voeden kan pijnlijk worden. Een borstontsteking kan door verschillende redenen veroorzaakt worden, hieronder volgt een opsomming van ontstaanswijze en therapie.
  • Een verstopt melkkanaaltje; in eerste instantie wordt dit vaak veroorzaakt door niet goed leegdrinken van de borst (bijv. bij overgeslagen voeding), het dragen van een te strakke BH, het induwen van de borst om het neusje vrij te houden of door steeds dezelfde voedingshouding te gebruiken.

Therapie: Vlak voor het aanleggen een warm kompres op de harde (rode) plek leggen, zodat de melkkanalen goed open gaan staan en de melk er makkelijk door heen kan stromen. Voor een betere stimulatie kan een voedingshouding gekozen worden waarbij de kin van de baby de harde plek als het ware masseert. Ook kan de moeder zelf tijdens het voeden de plek masseren met haar vrije hand. Wanneer de borst na het drinken van de baby nog niet helemaal leeg is, kan het best de borst nog nagekolfd worden zodat deze helemaal leeg is.

Soms kan het gebruik van een kwarkkompres verlichting geven. Laat de kwark (evt. in een washand of hydrofiel luier) ongeveer 10 minuten op de borst intrekken en spoel hierna af met warm water onder de douche.

Wanneer er sprake is van koorts, kan het innemen van 2x 500 mg. paracetamol de koorts goed laten zakken. Er is geen contra-indicatie voor het gebruik van paracetamol tijdens de borstvoedingsperiode. Bij koorts > 24 uur wordt de huisarts ingeschakeld. Als deze besluit te starten met een antibioticakuur geven we de moeder extra uitleg over het optreden van spruw (verhoogd risico na antibioticagebruik) en de signalen ter herkenning van spruw.

  • Schimmelinfectie; spruw bij de baby (te herkennen aan een witte plaque op de tong of kaakjes) kan overgedragen worden op de tepel. Soms worden de tepels ook wat roder van kleur en kunnen de tepels pijnlijk gaan aanvoelen. Spruw wordt meestal veroorzaakt door Candida Albicans. Wanneer er verdenking is van besmetting bij moeder of kind, dienen beiden adequaat behandeld te worden. De behandeling kan op 2 manieren plaatsvinden (met medicatie via de apotheek of met Gentiaanviolet).

Bij verdenking van spruw verwijzen wij je naar ons protocol ’ behandeling van spruw ’.


  • Bacteriële infectie; wanneer geen van de bovengenoemde behandelingen lijkt te helpen, de koorts aan blijft houden (en niet reageert op paracetamol), kan er sprake zijn van een bacteriële infectie. Deze dient altijd behandeld te worden met antibiotica. Borstvoeding geven kan hierbij gewoon gecontinueerd worden. ( zie ook eerste punt betreffende antibiotica)Versie september 2012

Praktijkadres

Lindonk 153

4761 NG Zevenbergen

Tel. 0168-324152

Fax. 0168-324103


Bereikbaarheid

Mobiel 06-22013323Semafoon 06-65150595

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina