Terug naar het patroonDovnload 33.04 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte33.04 Kb.

Terug naar het patroon 
 

188. BEDSTEDEN **Slaapkamers zijn zinloze ruimtes.

 De waardevolle ruimte rond het bed is nergens goed voor behalve als toegang tot het bed. Al de andere functies: aankleden, werken en het opbergen van de persoonlijke zaken die nu in de hoeken van de slaapkamer rondslingeren, moeten als het erop aankomt hun eigen ruimte hebben en komen niet uit de verf in de stukjes die rond een bed overblijven.
In slaapgedeelte van de kinderen (143) hebben we al beredeneerd dat elk kind in een gezin een eigen slaapplaats moet hebben die als het even kan op een gemeenschappelijk gebied moet uitkomen. We zullen nu proberen duidelijk te maken dat voor iedereen in het huis de bedden beter in alkoven kunnen staan dan in slaapkamers. Er zijn twee redenen.
Om te beginnen: een bed in een slaapkamer schept onbruikbare ruimten om zich heen: aankleden, werken, tv kijken en zitten zijn allemaal nogal strijdig met de ruimten opzij van het bed. Het blijkt dat mensen het moeilijk vinden de ruimte rond het bed af te stemmen op hun ruimtelijke behoeften in de slaapkamer.
Vervolgens ziet een bed er aantrekkelijker uit in een ruimte die eraan is aangepast. In onze ontwerp-experimenten waarin mensen deze patronen gebruikt hebben om hun eigen huizen te ontwerpen hebben we een vrij sterke drang opgemerkt het bed zijn eigen hoekje te geven met een of andere omsluiting. Dit patroon raakt kennelijk een snaar.
Als het bed eenmaal in een ruimte staat die erbij past, kan de rest van de slaapkamer vrij vorm krijgen rond de behoeften aan zitruimte, speelgebieden, aankleedruimte en opslag.
Waar gaat het om bij het maken van een goede bedstede?
Ruimte. Maak haar niet te klein. Men moet er gemakkelijk in en uit kunnen en het bed moet goed kunnen worden opgemaakt. Als het alkoof als een eigen kamer (141) voor een kind gaat fungeren dan moet het zoiets zijn als een klein kamertje waaraan één muur ontbreekt.

Ventilatie. Bedsteden moeten frisse lucht krijgen, minstens via een regelbaar ontluchtingskanaal, maar beter via een raam.
Beslotenheid. Mensen zullen zich in het alkoof willen terugtrekken en er op zichzelf willen zijn. De opening moet met een gordijn, met deurtjes of iets dergelijks afgesloten kunnen worden.
Plafond. Volgens variatie in de hoogte van plafonds (190) heeft een bed, als een intieme sociale ruimte voor één of twee, een plafondhoogte nodig die iets lager is dan die in de kamer die eraan grenst.
Daarom:
Zet geen losse bedden in de lege kamers die we slaapkamers noemen, maar zet in plaats daarvan individuele bedsteden langs de wanden van kamers met ook andere, niet slapen-gebonden functies, op zo’n manier dat het bed op zichzelf een kleine privé-ruimte wordt.
P 188 pag van


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina