Subklinische melkziekte, een sluipend gevaar!Dovnload 108.08 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte108.08 Kb.

Subklinische melkziekte, een sluipend gevaar!

Het handhaven van een adequate calcium bloedspiegel is voor melkvee in de periode rondom het afkalven een bijzonder grote uitdaging. Wanneer de calciumbloedspiegel van de koe niet op peil gehouden wordt, ontstaat (klinische) melkziekte, een aandoening die aan melkveebedrijven grote schade kan toebrengen. Dit kan direct, via het verminderd functioneren van spieren en zenuwen, maar ook indirect, aangezien deze aandoening aanleiding is voor een verminderde reactie van afweercellen. Gevolg hiervan is een verlaagde weerstand en het ontstaan van een verhoogde gevoeligheid voor infectieuze aandoeningen zoals bijvoorbeeld mastitis en baarmoederontsteking.

De verschijnselen van klinische melkziekte zijn duidelijk waarneembaar en daardoor wordt bij deze koeien over het algemeen een adequate behandeling ingesteld.

Subklinische melkziekte daarentegen geeft een minder duidelijk ziektebeeld, waardoor zowel de frequentie van voorkomen als ook de gevolgen van deze aandoening voor de gezondheid van de koe, in de praktijk onderschat worden. Recent onderzoek toont het aandeel dieren met een te laag Ca-gehalte na afkalven bij dieren zonder symptomen. Lactatienr.

1

2

3

4

5

6

Aantal dieren

454

447

291

166

72

32

Percentage

25%

41%

49%

51%

54%

42%

Bron: Reinhardt, T.A. et al.: Prevalence of subclinical hypocalcemia in dairy herds

Deze toestand leidt tot een verminderde gezondheid van de melkkoe als gevolg van een verlaagde weerstand. Ook ontwikkelen deze dieren veel vaker slepende melkziekte. Volgens internationaal onderzoek, weergegeven in de tabel hieronder kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. De kosten voor slepende melkziekte zijn dan niet eens meegenomen.

kalfziekteklinisch

subklinisch


voorkomen

5-10%

Tot 60%

Inkomensverlies

€ 350,-

€ 180,-

Extra dagen tot tocht

37

?

Daling melkgift

2,9 kg/d

1-1,5 kg/d

Wilt u de grootte van het “probleem” op uw bedrijf te weten komen? Bij aankoop van 2 dozen Ca/Mg-infusen of 1 doos Ca- bolussen nu 3 bloedonderzoeken van verse koeien op Ca- waarden gratis.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina