Sportief lachen Noorderlicht vpro nl, mei 2010 Lachen is net zo gezond als sportenDovnload 11.26 Kb.
Datum17.12.2017
Grootte11.26 Kb.

Sportief lachen

Noorderlicht.vpro.nl, mei 2010Lachen is net zo gezond als sporten.

Lachen is gezond. Deze oude wijsheid bevat volgens de Amerikaanse onderzoekers dr. Lee Berk en dr. Stanley Tan een grote kern van waarheid. Zij bestuderen al ruim twintig jaar het effect van lachen op het menselijke lichaam en willen aantonen dat geregeld lachen een positief effect heeft op vele verschillende lichaamsfuncties.

Berk en Tan ontwikkelden zelfs een lachtherapie, Laughercise, die volgens de twee onderzoekers goed is voor het humeur, het verminderen van stresshormonen, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van de bloeddruk, het verlagen van slechte cholesterolwaardes en het verhogen van goede cholesterolwaardes.

Kinderen weten wel wat gezond is.

Om al deze beweringen aan te tonen, onderwierpen Berk en Tan veertien proefpersonen aan het kijken van afwisselend humoristische en ‘onaangename’ dvd’s. De humoristische dvd’s mochten de proefpersonen zelf uitkiezen. Als onaangename variant selecteerden de onderzoekers de beginscène van Saving Private Ryan, aangezien die door iedereen als even naar zou worden ervaren. Voor en na elk fragment van twintig minuten werd bloed afgenomen. En wat bleek? Na het kijken van Saving Private Ryan was er geen effect, maar een komische dvd zorgde voor activering van hormonen die een rol spelen in het opwekken van eetlust, vergelijkbaar met vlak na het sporten.Lachen is volgens de twee onderzoekers dus het beste medicijn, vooral voor mensen die wegzakken in een spiraal van depressie, een gebrek aan lichaamsbeweging en een gebrek aan gezond eten.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina