Sites: Te gebruiken als intro bij het programma Google: Nos Jongeren en schuldenDovnload 103.11 Kb.
Pagina1/2
Datum20.05.2018
Grootte103.11 Kb.
  1   2

Sites:

Te gebruiken als intro bij het programma

Google: Nos Jongeren en schulden

Jongeren stapelen schulden op (video)Wet Schuldsanering Natuurlijke personen

http://www.wsnp.rvr.org/burgerSchulden, schuldsanering, BKR, jongeren én ouderen


Steeds meer schulden bij jongeren

Het aantal jongeren dat in de schulden zit, lijkt steeds meer toe te nemen. Uit recente onderzoeken is gebleken dat jongeren steeds sneller en vaker in de schulden raken. Die schuld loopt in sommige gevallen op tot tegen de duizend euro, vaak bij jongeren die nog bij hun ouders wonen.Waarom jongeren?
Op zich is het opvallend dat juist jongeren zo diep in de schulden geraken. Zij hebben immers vrij weinig kosten, zeker vergelijken met hun volwassen landgenoten. Toch zijn de schulden eenvoudig te verklaren. Jongeren hebben namelijk vaak de drang om mee te doen aan allerlei trends. En die kosten veel geld. Jongeren geven hun geld dan ook voornamelijk uit aan kleding, scooters en brommers en – in sommige gevallen – vakanties. Omdat hun inkomsten laag zijn – een bijbaantje verdiept niet voldoende om in deze hoge kosten te kunnen voorzien – worden leningen afgesloten. Zo stapelt de schuld zich steeds verder op.

Voorkomen van schulden
Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. Een schuld is niet zomaar afgelost, maar toch zijn er diverse hulpmiddelen en instanties die kunnen helpen bij het kwijtspelen van een schuld. Vandaar dat er, landelijk gezien, veel aandacht uitgaat naar het voorkomen van schulden.

Bewustwording
Een belangrijk facet binnen het voorkomen van schulden, is dat jongeren zich bewust zijn van het feit dat het leven geld kost en dat niet alles met een lening valt op te lossen. Een lening is immers geen oplossing, maar vooral een uitstel van betaling. Betalen zul je hoe dan ook ooit moeten doen. Op initiatief van veel gemeentes wordt er duidelijke voorlichting gegeven, door bijvoorbeeld een kredietbank.

Deurwaarders
Een gevolg van een schuld kan zijn dat de deurwaarder langs komt en bezittingen inneemt. Nu zal dit bij jongeren niet zo’n vaart lopen, daar zij nog thuis wonen. Toch wordt er op scholen veel voorlichting gegeven door deurwaarders, omdat dit indruk maakt en confronterend is. Behalve deurwaarders worden ook schuldhulpverleners en budgetconsulenten ingezet om leerlingen voor te lichten.

Effectief?
Of deze acties effectief zijn, valt helaas nog niet zeker te zeggen. Hoewel er tenminste actie wordt ondernomen om jongeren bewust te laten worden, blijft het aantal schulden in ons land verder toenemen. Een goede oplossing lijkt moeilijk te vinden. Het NiBud – Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting – stelt ouders voor om kostgeld te laten betalen, waardoor jongeren de waarde van geld mogelijk sneller zullen begrijpenKwart van mbo- scholieren heeft hoge schuld

Dorien Pels −15/03/11, 11:40© anpDeel met je vrienden:
  1   2


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina