Sadan-opdrachtDovnload 377.95 Kb.
Pagina1/2
Datum07.11.2017
Grootte377.95 Kb.
  1   2

SADAN-opdrachtINformatie-
vaardighedenJustine Vermeersch
1BaOC4
ocent: Luk Gheysen Academiejaar: 2015-2016Inhoudstafel


Stap 1: Algemene onderwerpsverkenning 3

Vertaal je thema / informatie-of onderzoeksvraag in een aantal trefwoorden of zoektermen. 3

Gebruik de zoektermen (of combinaties ervan) voor een verkennende zoekopdracht via de klassieke zoekmachines (Google, Yahoo, Bing, … ) te starten. 3

Geef een beknopt overzicht van je zoekresultaten. 3

Welke soorten informatiebronnen bekom je ? Boeken, artikelen uit tijdschriften/kranten, website, wikipedia-Lemma, statistieken, beleidsdocumenten, onderzoeken? 3

Gebruik dezelfde zoektermen (of combinaties ervan) voor een verkennende of exploratieve zoekopdracht via Limo. 4

Bruikbaarheid en betrouwbaarheid van je zoekresultaten : Beoordeel naast jouw wikipedialemma één andere bron uit 3. en 4. aan de hand van de criteria gezien in de les. 4

Wat neem je mee uit deze zoekopdracht? 4

STAP 2: De basistekst 6

Bronvermelding van mijn basistekst 6

Context. Wat is het geheel rond de tekst 6

Auteur. Wie precies schreef de tekst? 6

Structuur. Beschrijf kort, opsommend, hoe de tekst is opgebouwd. 6

Lijsten. Maak lijsten van wat je zonet in je tekst aanduidde. 7

Lijst van organisaties betrokken bij je thema. 7

Lijst van specialisten. 7

Lijst met vaktermen 9

Lijst met soorten bronnen 11

Maak een samenvatting van je basistekst. 11

powerpoint 13

STAP 3: beschikking krijgen en meer zoeken 15

Publicaties binnen handbereik? 15

Auteurs 17

Zoek ter plaatse in bieb 19

Zoek verder buiten je basistekst 19

boeken  19

Artikels uit VAKtijdschriften. 19

Eindwerken 20

Onderzoeksliteratuur 20

Digitale anderstalige bronnen 21

 E-artikels uit kranten, week-of maandbladen, magazines 22

 Internet algemeen  22

Beeldmateriaal 23

STAP 4: contextualiseren 24

Organisaties (hulp- of dienstverlening) 24

Juridische documenten 25

De maatschappelijke context 25

Statistieken 26

STAP 5: persoonlijk besluit 27

Bibliografie 28
Stap 1: Algemene onderwerpsverkenningVertaal je thema / informatie-of onderzoeksvraag in een aantal trefwoorden of zoektermen.


Psychisch; stoornis; aandoening; betekenis psychische stoornis; oorzaken psychische stoornis; oplossingen psychische stoornis

Gebruik de zoektermen (of combinaties ervan) voor een verkennende zoekopdracht via de klassieke zoekmachines (Google, Yahoo, Bing, … ) te starten.

Geef een beknopt overzicht van je zoekresultaten.


Ik bekom ongeveer 477.000 resultaten als ik psychische stoornis intik op de zoekmachine van Google.


Welke soorten informatiebronnen bekom je ? Boeken, artikelen uit tijdschriften/kranten, website, wikipedia-Lemma, statistieken, beleidsdocumenten, onderzoeken?
Soort bron

Aantal

Artikel krant

0

Boek

0

Website

29

enzovoort

0


Gebruik dezelfde zoektermen (of combinaties ervan) voor een verkennende of exploratieve zoekopdracht via Limo.


Ik bekom 213 zoekresultaten als ik ‘psychische stoornis’ intik op Limo. Hieronder zie je terug een overzicht van de soorten informatiebronnen. Het valt zeker op dat je op Limo veel meer soorten bronnen bekomt. Op Google waren er alleen bronnen van websites.

Soort bron

Aantal

Artikel krant

11

Boek

5

Website

0

enzovoort

13


Bruikbaarheid en betrouwbaarheid van je zoekresultaten : Beoordeel naast jouw wikipedialemma één andere bron uit 3. en 4. aan de hand van de criteria gezien in de les.


Ik koos voor de website: http://www.ggznieuws.nl/home/10-mythes-over-psychische-stoornissen/ . Deze website is anoniem, dus dit is zeker onbetrouwbaar. Ik vind niet snel de auteur. Dit is zeker onbetrouwbaar. Deze website onderging geen redactionele controle waardoor het zeker minder betrouwbaar is. Deze website eindigt niet op .ac.be of .edu, .org of .gov., dit is nog een teken dat het minder betrouwbaar kan zijn. De conclusie is dus dat we deze website niet volledig kunnen vertrouwen.

Wat neem je mee uit deze zoekopdracht?


Ik heb de volledige website grondig onderzocht maar nergens was er een auteur te bespeuren. Ik heb alle criteria overlopen waardoor het duidelijk werd dat de website duidelijk niet betrouwbaar is. Maar eigen vind je in het algemeen niet snel de auteur of de maker van een stukje tekst. Soms is het stuk zelfs anoniem waardoor de betrouwbaarheid inderdaad is geschonden.

Ik zou wel andere trefwoorden gebruiken, het trefwoord ‘psychische stoornis’ is een zeer ruim trefwoord. Ik kan me specialiseren op één specifieke psychische stoornis. Ik moet me meer toespitsen op een kleiner thema. Voorbeelden van trefwoorden zijn dan: ‘boulimie’, ‘depressie’, ‘posttraumatische stressstoornis’, ‘burn-out’, …

Op google vond ik amper boeken of artikels, het waren voornamelijk websites. Als je op Limo gaat zoeken krijg je deze boeken en artikels natuurlijk wel. Op Limo vind je dan geen of amper websites.

Ik moet overduidelijk het thema afbakenen want psychische stoornis is een zeer ruim thema. Er is veel te veel informatie over het onderwerp ‘psychische stoornis’ en dit zou teveel zijn om het op een grondige manier te kunnen verwerken. Ik zal mij toespitsen op het onderwerp: ‘de posttraumatische stressstoornis’.

Ik heb nog geen onderzoeksvragen geformuleerd. Dus ik bedenk me enkele mogelijke vragen over wat ik meer te weten wil komen over mijn thema. Voorbeelden van vragen zijn: Wat zijn de oorzaken van een posttraumatische stressstoornis? Wat zijn de symptomen van een posttraumatische stressstoornis? Zijn er oplossingen voor een posttraumatische stressstoornis?Deel met je vrienden:
  1   2


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina