Praktische Informatie Zuid-AfrikaDovnload 62.46 Kb.
Datum14.05.2018
Grootte62.46 Kb.

Praktische Informatie Zuid-Afrika


(lees ook onze algemene reisvoorwaarden m.n. art. 2, art. 3, art. 4 en art. 7)


Algemeen

Inwoners

46.6 miljoen

Oppervlakte

1,2 miljoen km², groter dan Duitsland, Frankrijk en Italië bij elkaar

Hoofdsteden

Kaapstad (gerechtelijk), Pretoria (administratief), Bloemfontein (juridisch)

President

Jacob Zuma

Talen

11 officiële talen: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Pedi, Engels, Tswana, Sotho, Tsonga, Swati, Venda, Ndebele (in volgorde van % van de bevolking)

Engels is het meest gesproken.Religie

Hoofdzakelijk Christelijk

Tijdsverschil

1 uur later dan in Nederland, in de zomer geen verschil

Grenslanden

Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Swaziland, Lesotho

Provincies

Gauteng, Mpumalanga, KwaZulu-Natal, Freestate, Noordkaap, Westkaap, Oostkaap, Limpopo, Noordwest Provincie

Volkssporten

Voetbal, rugby en cricket

Export producten

Goud, mineralen, diamanten, metaal en metaalproducten, voedingsmiddelen, auto-onderdelen

Klimaat

De jaarlijkse neerslag is de helft van het wereldlijke gemiddelde. Johannesburg krijgt echter meer regen dan London maar dit zijn korte, heftige buien. Het aantal zonuren varieert van 7,5 tot 9,5 per dag, in vergelijking met London waar slecht 3,8 uur de zon schijnt per dag en in New York 6,9 uur.

Metalen

Zuid-Afrika is de nummer 1 producent in de wereld van goud, platina en chroom

Internationale code

+ 27

Klimaat


Aangezien de seizoenen omgekeerd zijn ten opzichte van het noordelijk halfrond, is de lente hier van september tot december. De Western Cape (waarin Kaapstad is gelegen) heeft een mediterrane lente met in oktober een aangename temperatuur van 21° C . Houdt wel rekening met een regenbuitje.

Mensen met een gevoelige huid moeten erg opletten; een verbrande huid is bijna een zekerheid.


Langs de oostkust (Krugerpark en Swaziland) zijn de lentes het begin van de regenperiode later in de zomer. De droge savannes beginnen langzaam groen te worden. Bij een gemiddelde temperatuur van 30° C betekent dit wel dat het na een regenbui klam en vochtig aanvoelt en dat rekening gehouden moet worden met muskieten.

Gezondheid


Belangrijk is de basishygiëne in acht te nemen (bijv. vaak handenwassen).
Verder is het af te raden kraanwater te drinken, u kunt beter in flessen verkrijgbaar water gebruiken. Het eten van schelpdieren, rauwe groenten, ijs(blokjes) en ongekookte melk is af te raden. Engelse zeevaarders hadden hiervoor een mooie stelregel: "cook it, boil it, peel it ot forget it" (bak het, kook het, pel het: zo niet vergeet het).
vaccinaties:

Zijn voor Zuid-Afrika niet verplicht maar wel ten zeerste aan te bevelen.

Zoals: - DTP

- Hepatitus AMalaria


In het Oostelijk deel van Zuid-Afrika (Krugerpark en Swaziland) komt malaria voor en dan vooral in de periode van oktober t/m juni. Geadviseerd wordt malariatabletten te gebruiken. Echter het is noodzakelijk u van de laatste stand van zaken op de hoogte te stellen en hiervoor advies te vragen bij uw huisarts of de GG&GD, want de keuze van het soort malariatabletten is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden zoals gezondheid en ook de verblijfsduur.
Malariamuggen steken voornamelijk ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend.

De kans op malaria wordt verminderd door (lichte) kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet, alhoewel die meestal in hotels of lodges aanwezig zijn.


Raadpleeg vooraf, tenminste 6 weken voor aanvang van de reis, altijd of uw huisarts of de GG&GD aangezien aanbevelingen altijd afhankelijk zijn van wat u in het verleden al heeft gehad. Zie ook de website www.vaccinatieopreis.nl
Reisapotheek

Het meenemen van een reisapotheek lost vaak de meeste kleine ongemakken op.

De volgende zaken maken onderdeel uit van deze reisapotheek:

- zonnebrandcrème met hoge UV factor;

- lippenbalsem met hoge UV factor;

- betadine (prikt niet) of sterilon (prikt wel);

- (blaar)pleisters;

- paracetamol of aspirines;

- (teken)pincet;

- schaartje;

- middel tegen uitdroging (O.R.S.);

- middel tegen diarree (bijv. Imodium) of verstopping;

- middel tegen reisziekte.
Reizigers die medicijnen dienen te slikken doen er verstandig aan een medicijnen-paspoort door huisarts of apotheek te laten opstellen. Hierdoor is het makkelijker de juiste medicatie te krijgen. Medicijnen zijn in het buitenland vaak onder een andere merknaam bekend.
Het meenemen van steriele injectienaalden is voor Zuid-Afrika niet noodzakelijk.


Veiligheid


Zuid-Afrika staat bekend om de hoge criminaliteitscijfers. Net als in andere landen, geldt dit voornamelijk voor de grote steden en alleen in bepaalde buurten. Desondanks zult u merken dat u zich er op uw gemak voelt, maar het verschil tussen arm en rijk, blank en zwart is erg groot. Het is dan ook zaak om als rijke, blanke toerist goed op uw spullen te letten. Ga ’s avonds niet alleen over straat, ook niet in de stad, en neem niet meer geld mee dan nodig. Laat de rest achter in de kluis van het hotel.

Gebruik het liefst een geldbuidel en draag deze onder de kleding.


Draag op straat foto- en filmcamera’s, mobiele telefoons en juwelen liefst niet zichtbaar.
Zoals onder het kopje "geldzaken" ook wordt genoemd zijn de zogenaamde ‘ATM scam’ (geldautomaat berovingen) berucht. Ga bij voorkeur met iemand samen pinnen en mocht er iemand behulpzaam willen zijn, annuleer de transactie, pak de pinpas en loop weg. Laat u nooit helpen door iemand.


Zwervers en straatkinderen


Zuid-Afrika is nog steeds een ontwikkelingsland en u ziet dan ook veel bedelaars en straatkinderen. Indien u bedelaars geld geeft, stimuleert u alleen maar dat nog meer mensen gaan bedelen. Het klinkt misschien hard maar geef geen geld aan straatkinderen of bedelaars. Vaak wordt het geld gebruikt voor drugs of drank. Kinderen worden vaak van school gehouden door hun ouders zodat ze kunnen bedelen. Indien u iets wilt geven, geef dan eten of kleding die u niet meer gebruikt. In restaurants is het heel gebruikelijk om eten te laten inpakken indien het teveel is. Geef dit dan aan een zwerver of straatkind. Geef geen snoep aangezien dit alleen maar slechte tanden veroorzaakt en mensen geen geld hebben om naar de tandarts te gaan.

Probeer pennen, schriften, speelgoed etc. af te geven op een centrale plek, bijvoorbeeld de hoofdonderwijzer van een school. Kinderen gaan vaak vechten en dat is afschuwelijk om te zien. Een centrale persoon zorgt er voor dat de spullen eerlijk verdeeld worden.
Geldzaken


De munteenheid is de Zuid-Afrikaanse Rand (= ZAR).

Op dit moment (dec 2016) is 1 euro gelijk aan 14 rand.


1 rand is dus ongeveer 7 eurocent.

In Zuid-Afrika kunt u bijna overal pinnen. Neem uw pinpas (europas) mee, maar laat deze voorafgaand aan de reis deblokkeren voor Afrika. Een creditcard wordt in winkels en restaurants op ruime schaal geaccepteerd en is een prima alternatief voor cash geld. Echter geld afhalen bij een bank met de creditcard raden wij omwille van de hoge kosten af. Het meenemen van cash geld in euro's, zeker voor de eerste dagen, is erg handig. Let wel dit is (vaak) niet verzekerd tegen verlies en diefstal.

Het wisselen van Traveller Cheques is vaak ingewikkeld. Banken zijn niet altijd in de buurt en als u er dan één heeft gevonden, duurt het allemaal erg lang.
Let op!

Laat u bij een pinautomaat NOOIT helpen door iemand. Zodra iemand tegen u begint te praten, druk op cancel, neem uw pinpas uit en loop weg.
Fooien


Restaurantpersoneel moet vaak leven van de fooien. Het is dan ook gebruikelijk om 10% fooi achter te laten. Indien de service uitstekend was, kunt u iets meer geven. Aan het einde van reis, kunt u de gids ook een fooi geven. Datzelfde geldt ook voor het personeel in hotels, zoals bagagedragers, kamermeisjes e.d. en de chauffeur van de bus.
Er bestaat ook de mogelijkheid met de hele groep een fooienpot te maken. Aan het begin van de reis zal de reisleiding u hierover informeren.

Belasting


Over alle producten die u koopt in Zuid-Afrika kunt u belasting terug claimen bij het vliegveld. U moet dan alle BTW bonnen bewaren, een lijst invullen en de goederen laten zien bij het vliegveld. U krijgt 14% van het aankoopbedrag terug.

Verzekeringen

Verzekert op reis gaan is een "must". Zozeer zelfs dat S&S-reizen vindt dat u verplicht een reisongevallen-, reisbagage- en ziektekostenverzekering moet hebben afgesloten (zie onze algemene reisvoorwaarden art. 4 Informatie). Bedenk hierbij dat u voor deze reis een werelddekking afsluit.

U bent vrij in de keuze van verzekeringsmaatschappij. Als extra service biedt S&S-reizen in samenwerking met Allianz Global Assistance reis- en annuleringsverzekeringen aan die aansluiten bij de aard van de reis. Verdere informatie vindt u op onze website en in onze brochure.


Luchthavenbelastingen


De luchthavenbelastingen en de door de luchtvaartmaatschappijen geheven veiligheids- en brandstoftoeslagen zijn reeds inbegrepen in de op de website gepubliceerde reissom. S&S-reizen behoudt zich het recht voor wijzigingen aan u door te berekenen.

Annuleringsvoorwaarden luchtvaartmaatschappijen

De totale reissom is als volgt opgebouwd:


de prijs incl. toeslagen voor
de vlucht van en naar Zuid-Afrika bedraagt € 1.000,00 per persoon

de prijs incl. toeslagen voor


de vlucht van Durban naar Port Elizabeth bedraagt € 175,00 per persoon
de prijs voor de rondreis € 2.310,00 per persoon

de prijs voor de rondreis 1-persoonstoeslag € 2.705,00 per persoon


De annuleringsvoorwaarden zoals genoemd in art. 7 van de Algemene Reisvoorwaarden gelden alleen voor de prijs van de rondreis.

De annuleringsvoorwaarden voor de prijs voor de vluchten en de luchthavenbelastingen zijn als volgt:

- wordt nader bepaald op moment dat de reis gegarandeerd wordt.

Visum


Een visum voor Zuid-Afrika is niet nodig. Bij een toeristisch bezoek korter dan 90 dagen heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 30 dagen geldig is bij vertrek uit Zuid-Afrika. Zie ook de website www.visumdienst.nl

Bagage

U mag maximaal 23 kg ruimbagage meenemen vanuit Nederland. Aangeraden wordt echter om een paar kilo minder mee te nemen zodat u op de terugweg nog ruimte over heeft voor souvenirs. Voor extra bagage moet fors bijbetaald worden bij de incheckbalie.


Momenteel zijn de regels voor handbagage enorm streng. Vraag desnoods bij het inchecken wat wel en niet in uw handbagage mag om te voorkomen dat het in beslag wordt genomen. Bij KLM geldt: handbagage 1 stuks plus een accessoire (samen 5 kg max.), bijv. fotocamera, handtas.

Aandacht voor de strenge handbagageregels
let op geen mesjes, nagelvijltjes e.d.
Voor vloeistoffen, crèmes en spuitbussen gelden speciale regels: ze mogen alleen in kleine hoeveelheden van maximaal 100 ml ( 3.4 oz) per stuk in de handbagage worden meegenomen. Deze dient u in een doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje met een maximale inhoud van 1 liter te plaatsen. Het zakje moet eenvoudig te sluiten zijn en de voorwerpen moeten er gemakkelijk in passen.  

Per persoon mag één doorzichtig plastic zakje worden meegenomen. Bij de controle van uw handbagage vragen we u om het plastic zakje voor vloeistoffen apart te laten zien.

Vloeistoffen waarvoor deze regels niet gelden:


  • medicijnen voor gebruik tijdens de reis

  • speciale dieetvoeding voor gebruik tijdens de reis
Aan boord mag u meenemen:

Reisklasse

Aantal & afmetingen

Gewichtsbeperking

Toegestane accessoires

Economy Class

1 stuk van 55 x 25 x 35 cm (l x b x h)*

Uw handbagage, inclusief accessoires, mag maximaal 5 kg wegen.

Handtas, aktetas, camera, wandelstok, paraplu, kleine laptop 

Zie ook website www.klm.nl onder het kopje reisinformatie voor de meest actuele informatieVerkeer

In Zuid-Afrika wordt aan de linkerkant gereden. Vooral met oversteken van de weg is het van belang goed uit te kijken. Kijk eerst naar rechts en vervolgens pas naar links.


Tijdens de reis maken wij gebruik van een minibusje afgestemd op de grote van de groep.


Communicatie


Mogelijk is dat een mobiele telefoonverbinding in het Krugerpark en Swaziland plaatselijk niet of lastig tot stand komt, maar normaal gesproken is het bellen met een mobiele telefoon in Zuid-Afrika geen probleem.

Mocht u echter erg veel willen bellen dan is het, gezien de kosten, handiger is een

een prepaid pakket met een Zuid-Afrikaans nummer te kopen. Ook kunt u gebruik maken van de telefoons in de hotels (wel vaak duur) of de speciale telefoon- en faxwinkels. De internationale toegangscode voor Nederland is 00-31-netnr-abonnée nr zonder 0.

Internetcafés zijn ook overal aanwezig en voor enkele Rand kunt u uw reisverhalen en foto's delen met het thuisfront.Electriciteit


In Zuid-Afrika geldt, evenals in Nederland, een voltage van 220V 50Hz wisselstroom.

Een normale wereldstekker, zoals in Nederland verkrijgbaar, past helaas niet in de Zuid-Afrikaanse stopcontacten. Bij de ANWB kunt u een stekker speciaal voor Zuid-Afrika kopen die wel past. In de meeste hotels zijn een aantal bruikbare stekkers beschikbaar. Onderling uitwisselen is wel noodzakelijk.


Zorg ervoor dat uw elektrische apparaten steeds voldoende opgeladen zijn, dit voorkomt teleurstelling als een keer geen bruikbare stekkers voorhanden zijn.


Eten en drinken


In Zuid-Afrika kunt u fantastisch eten en drinken en voor Nederlandse begrippen is het erg betaalbaar. Het land is bekend vanwege de heerlijke wijnen. Franschhoek (vlakbij Kaapstad) wordt ook wel de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. Met name vleeseters kunnen hun hart ophalen, maar ook visliefhebbers en vegetariërs hebben een ruime keuze. Een typische Zuid-Afrikaanse gewoonte is de ‘braai’. Dit is een Zuid-Afrikaanse barbecue. In vrijwel ieder huis is wel een braai te vinden en ook op campings en self-catering huisjes wordt de mogelijkheid om te braaien vaak geboden.

Typische gerechten en drankjes die u zeker een keer moet uitproberen:

Biltong: Gedroogd vlees, lekker bij de borrel

Droëwors: Gedroogde worst

Potjie kos: Stoofpot met veel verschillende groentes, vlees en kruiden. Vaak ook te krijgen in een visversie. Gaat uren op ’t vuur en wordt klaargemaakt in een traditionele ‘potjie’.

Samoosa’s: Gevulde gefrituurde pasteitjes

Bobotie: Gehaktschotel met ei, geserveerd met rijst en chutney

Koeksister: Gefrituurd deeg, gedoopt in siroop, heel zoet

Mieliepap: Mais pap

Malva pudding: Heerlijk toetje, wel zwaar, zoet, kruising van pudding en taart.

Melktert: Melktaart

Snoek paté: Lekker op donker brood, als voorafje gegeten of bij de borrel

Amarula: Gemaakt van de Amarula vrucht en komt het meest overeen met Baileys

Dom Pedro: Een milkshake met alcohol, vaak met Kalua, Amarula of Whiskey.

Springbokkie: Shooter van Amarula en Creme de Menthe

Castle: Lokaal bier

Rooibos thee: Caffeïnevrije kruidenthee die oorspronkelijk alleen in Zuid-Afrika werd verbouwdSafari’s


Een belangrijke reden waarom mensen naar Zuid-Afrika gaan zijn de prachtige safari’s die men hier kan maken. Men kan genieten van dieren in het wild, maar denk er aan dat u niet in een dierentuin bent maar in een wildpark waar wilde dieren vrij rondlopen. Maak zo min mogelijk geluid om de dieren niet te verstoren. Met roepen en fluiten, jaagt u de dieren weg. In het Krugerpark gaat u op safari met een gids, luister goed naar de aanwijzingen en instructies van de gids. Dit is ook weer voor uw eigen veiligheid en de rust van de dieren.


Verwachtingen van een ‘verre rondreis’

Als u op reis gaat, heeft u bepaalde verwachtingen van de reis en de bestemming waar u naartoe gaat. U wilt graag genieten van een heerlijke vakantie. S&S-reizen doet er alles aan zoveel mogelijk aan deze verwachtingen te voldoen, maar op sommige zaken hebben we weinig of geen invloed. Voor u deze reis boekt is het verstandig te bedenken dat een reis naar een verre bestemming niet hetzelfde is als een vakantie dicht bij huis. Tijd en hygiëne zijn begrippen die ter plekke vaak een andere betekenis hebben dan bij ons. Plaatselijke gewoontes, ander eten, de warmte en een lange, vermoeiende reisdag kunnen allemaal een aanslag doen op uw humeur en op uw gezondheid. Daar komt bij dat reizen in andere landen voor verrassingen en onvoorziene gebeurtenissen kan zorgen. Dat is nu eenmaal het risico dat u loopt - en moet accepteren - als u een rondreis boekt naar een ver land. Ook de weersomstandigheden kunnen het verloop van een reis soms danig beïnvloeden. Dergelijke zaken zijn onlosmakelijk verbonden met de landen waarin wordt gereisd en vallen onder de categorie ‘pech’ die nu eenmaal bij het reizen hoort. Hoewel S&S-reizen er alles aan doet de reis zo goed mogelijk te laten verlopen, kan het soms gebeuren dat er tijdens de reis een beroep wordt gedaan op uw incasseringsvermogen en zult u zich flexibel op moeten stellen. Probeert u zich verder zo goed mogelijk voor te bereiden op de reis en laat u onderweg niet te snel uit het veld slaan als iets eens wat anders loopt dan u zou willen of had verwacht. Met deze instelling zult u het meeste plezier beleven aan de reis en volop genieten van uw vakantie.

- -


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina