Persbericht Amsterdam, 11 mei 2015 Het Wormenhotel is officieel geopendDovnload 124.53 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte124.53 Kb.

Persbericht

Amsterdam, 11 mei 2015
Het Wormenhotel is officieel geopend

Vijf bekende Amsterdamse hotels namen Wormenhotel in ontvangst
Vanaf vandaag staan er vijf Wormenhotels op de bordessen en in de tuinen van Amsterdamse hotels zoals Het Amstel en NH Barbizon Palace. Daarmee is de opening van de kleinste hotelketen van de wereld een feit. Met het Wormenhotel wordt aandacht gevraagd voor de bodem. “Elke minuut gaan er ruim 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren door slecht bodembeheer! Dat kan en moet anders,” aldus initiatiefneemster Lotte Sluiter van FoodGuerrilla. In het Wormenhotel leven wormen die het GFT afval van vijf Amsterdamse hotels composteren tot voedingsrijke aarde. Zo sluiten ze een kringloop op kleine schaal, en wordt de bodem gevoed.

 

Vijf Wormenhotels op de bordessen van bekende Amsterdamse hotels


De vijf hoteliers reageerden enthousiast bij het zien van de wormenhotels tijdens de onthulling op de Nieuwmarkt in Amsterdam. “Voor ons komt het wormenhotel precies op tijd,” zegt chef-kok Chris Naylor van Restaurant Vermeer, onderdeel van NH Barbizon Palace. “Wij telen onze eigen groente op het dak van het hotel, en dat gebruiken we voor onze diners. Nu is de voeding in de bodem op en moeten we dus bemesten. Dat kan perfect met wormenmest, dat wordt gemaakt van ons eigen groente-afval!” Ook Marco Lemmers, CEO van Conscious hotel, was blij met zijn hotel. “Bij Conscious draait het allemaal om ‘saving the planet’, we vinden het super gaaf om te laten zien dat de bodem zo belangrijk is voor ons eten. Daar begint het allemaal. Zonder gezonde bodem geen gezond leven.” De andere drie deelnemende hotels zijn Casa400, Het Volkshotel en het Amstel Hotel. De Wormenhotels zijn tot en met 18 mei te bezoeken.
Jaar van de Bodem

De Verenigde Naties heeft 2015 uitgeroepen tot International Year of Soils (IYS) om aandacht te vragen voor een betere omgang met de bodem. In de afgelopen 40 jaar is ruim een kwart van alle vruchtbare landbouwgrond in de wereld schade toegebracht.[1] Schade die voor een groot deel ontstaat doordat boeren landbouwen in grootschalige monoculturen, overvloedig kunstmest en pesticiden gebruiken en veelvuldig ploegen. Zo raakt het bodemleven verstoord, waardoor de bodem niet meer weerbaar is tegen regen en wind, met erosie en onvruchtbaarheid tot gevolg.Keep the soil alive!

 

                                                                                                                                            Jij een ontbijt, de wormen een ontbijt

Iedereen kan wat doen voor een betere bodem. Ruim 100 mensen bouwden al hun eigen wormenhotel. Het is simpel en eenvoudig met de DIY (Do It Yourself) handleiding via wormenhotel.foodguerrilla.nl. In het wormenhotel zetten de wormen jouw GFT-afval om in vruchtbare compost. Dit kan vervolgens worden uitgestrooid in eigen moes- of balkontuin. Voor elk ontbijt dat jij eet, geef je de wormen én de bodem dus ook een ontbijtje. Deel jouw eigen gemaakte wormenhotel met FoodGuerrilla op social media met de #Wormenhotel en win een dinerbon t.w.v. 250 euro bij Restaurant Vermeer.


  

---------------------------------------EINDE PERSBERICHT------------------------------------------

 

In de bijlage vindt u de Ode aan de Worm van Revka Bijl die werd voorgedragen afgelopen vrijdag tijdens de opening. Bijgaand ziet u ook het beeldmateriaal van de opening van fotografe Nichon Glerum. Bij plaatsing graag vermelding van de schrijfster en/ of de fotograaf.Voor meer beeldmateriaal, vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Lotte Sluiter, Programmamaker FoodGuerrilla bij OneWorld via lottesluiter@oneworld.nl of 06 476 293 70.

Kijk voor meer informatie op www.foodguerrilla.nl en wormenhotel.foodguerrilla.nl 

Over OneWorld FoodGuerrilla

Het Wormenhotel is een initiatief van FoodGuerrilla, het actieplatform van OneWorld voor voedseldwarsdenkers in Nederland die samen strijden voor gezonder, eerlijker en duurzamer voedsel. Het Wormenhotel is opgezet in samenwerking met Het Amstel Hotel, Conscious Hotel Vondelpark, NH Barbizon Palace, Het Volkshotel en Casa400. De Wormenhotels zijn mede mogelijk gemaakt door het Wereld Natuur Fonds en Mediamatic. 

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina