Over Amalgaam-vervangingDovnload 10.25 Kb.
Datum07.11.2017
Grootte10.25 Kb.

Over Amalgaam-vervanging.


Als u klachten heeft die (mede) veroorzaakt kunnen worden door uw amalgaamvullingen, kan het nodig zijn deze te verwijderen en te vervangen door lichaams-vriendelijkere materialen. Op dit moment zijn daarvoor het meest geschikt:

- composiet, een mengsel van glaspoeder, voor de slijtvastheid, en kunsthars, om het geheel bij elkaar te houden. Moderne "posterior"-composieten, speciaal voor in de kiezen, zijn even slijtvast en stevig als amalgaam. Bv Clearfil Photo Posterior, Heliomolar.

- glasionomeer, een cement; minder sterk dan composiet, maar makkelijker verwerkbaar en geschikt als "langdurige noodvulling", bv in een kies waar later een kroon gemaakt zal worden. Bv Fuji IX, Voco Ionofil Molar. Geen "zilver-versteviging" gebruiken!

- goud en porselein: daarvan worden kronen en inlays (een soort gegoten vullingen) gemaakt. Nog steviger dan composiet, maar veel duurder omdat de tandtechnicus ze moet maken, en er moet meer van de kies worden afgeboord om ze eroverheen te kunnen plaatsen. Bv Zirconia, Procera, Empress 2, Cerec 2.
Het vervangen van de amalgaam-vullingen door composiet gaat als volgt:

- evt. verdoving, bij voorkeur met lidocaine (merknaam "Xylocaine", "Lignospan"), prilocaine ("Citanest") of mepivacaine ("Scandonest"), deze worden relatief makkelijk weer afgebroken door de lever, in tegenstelling tot het meestal gebruikte articaine ("Ultracain", "Ubistesin", "Septanest", "Citocartin" of "Loncarti").

- er wordt een rubber lapje (cofferdam) over de kiezen bevestigd; dit vangt het uitgeboorde amalgaam op zodat het kwikhoudende slijpsel niet wordt ingeslikt en meteen kan worden verwijderd, het houdt de tong uit de buurt en houdt later de kiezen droog bij het vullen.

- de amalgaamvulling wordt losgeboord met een speciale, wat langzamer draaiende boor (een hardstalen frees, bv Komet H32 012, in het rode hoekstuk), met goede koeling en afzuiging van het slijpsel en de vrijkomende kwikdampen. De brokjes vulling vallen er dan zo uit of kunnen worden losgepeuterd.

- dan wordt de kies verder schoongemaakt; amalgaam-"roest" en caries (gaatjes) worden zorgvuldig verwijderd (bij voorkeur met Caries Detector; composiet is niet 'cariostatisch' - dwz giftig voor bakteriën - zoals amalgaam!).

- er wordt een lijmlaagje (ets en wet bonding; geen éénfase maar bij voorkeur meerfase, bv Clearfil SE Bond) in de kies aangebracht om de vulling goed vast te laten hechten.

- een vormpje voor de vulling wordt om de kies gelegd.

- de composiet-vulling wordt in laagjes aangebracht en uitgehard met een blauwe lamp, in dunne laagjes om de krimp die optreedt bij het uitharden zo klein mogelijk te houden.

- de vulling wordt in model geboord, zo dat ze glad is en goed past met de kies ertegenover.
De meningen lopen uiteen over hoeveel vullingen je tegelijkertijd zou mogen vervangen, en hoeveel tijd er tussen twee afspraken zou moeten liggen. Het werkt het meest efficient om een rijtje (een kwadrant) in één keer te doen, de meeste mensen houden dat wel vol.
Sommigen zeggen dat het belangrijk is de vullingen in een bepaalde volgorde te verwijderen (van sterk neg. geladen naar neutraal en van sterk pos. geladen naar neutraal), anderen zeggen dat het niets uitmaakt. Globaal komt het neer op "van groot naar klein" en "van lelijk naar glimmend". U kunt de beste volgorde evt. laten bepalen.
Het is verstandig om vóór het vervangen van de amalgaam-vullingen al enige weken tot maanden een specifieke zware-metalen-ontgiftingskuur te volgen; het lichaam is dan al schoner en heeft minder last van deze hele "operatie". Overigens moet het ontgiften nog tot enige maanden na het vervangen van de vullingen worden voortgezet, om echt alle kwikresten te verwijderen.

Het is belangrijk om op de dag van het vervangen veel te drinken, bv 2 liter melk of water; ondanks gebruik van cofferdam en goede afzuiging komt er een beetje kwikdamp vrij die wordt ingeademd. De nieren moeten de mogelijkheid hebben dat meteen weer uit te scheiden.


Erg belangrijk: vervangende materialen zijn minder giftig dan amalgaam; dat geldt voor onszelf maar ook voor de bakteriën die gaatjes in onze kiezen maken, met andere woorden: het risico op gaatjes wordt groter! Het is dus met niet-amalgaam-vullingen nog belangrijker geen zoete dingen te eten en te drinken!
Kees Jaap Hoevers Baarn, 28 oktober 2010

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina