OogbeschermingDovnload 17.68 Kb.
Datum15.09.2018
Grootte17.68 Kb.Oogbescherming

Goede voorzorgsmaatregelen kunnen ongelukken voorkomen. Maar wat is ‘goed’? Het gebeurt vaak dat werknemers wel persoonlijke voorzorgsmaatregelen nemen, maar toch onvoldoende beschermd aan de slag gaan. Half werk is ook bij het kiezen van persoonlijke beschermingsmiddelen niet genoeg, zoals uit het volgende voorbeeld blijkt.


Een chemisch laborante trok een monster van een extreem basische stof uit een monsterflesje dat door de fabriek was geleverd. De injectiespuit die ze daarbij gebruikte bleek niet zo stevig te zijn. De naald kwam los te zitten en er ontstond een opening, waardoor de vloeistof met grote kracht naar buiten spoot. Gelukkig droeg de laborante een veiligheidsbril, zodat het ergste werd voorkomen. Toch kreeg ze een kleine hoeveelheid vloeistof in haar gezicht.

Kortom: een veiligheidsbril is niet altijd voldoende. In dit geval was een gelaatsscherm als persoonlijk beschermmiddel een betere keuze geweest.
Verschillende werkzaamheden vragen om verschillende soorten persoonlijke beschermingsmiddelen. Binnen de beschermingsmiddelen voor het gezicht en speciaal de ogen bestaat een grote variatie.
Afhankelijk van het werk dat je doet heb je de keuze uit:

De veiligheidsbril, die je ogen tegen rondvliegende stoffen en voorwerpen beschermt. Het montuur is gemaakt van metaal of onbrandbare kunststof, de glazen zijn van kunststof of gehard glas. Geharde glazen breken veel minder snel dan die van gewone brillen, en als ze dan toch breken ontstaan er geen korrels. Veel veiligheidsbrillen worden geleverd met zijkleppen. Zo zijn de ogen ook van de zijkant beschermd.

De ruimzichtbril, die bestand is tegen stof en splinters, maar ook tegen zuurspatten. De brede ruit bestaat meestal uit kunststof. Deze kunststof, polycarbonaat, is veel sterker dan glas en is vaak voorzien van een antimist-coating. Daardoor zal hij niet snel beslaan. Als je een correctiebril draagt, kan de ruimzichtbril daar gewoon overheen gedragen worden. Met speciale clips wordt de band van de ruimzichtbril op de helm bevestigd.

Het gelaatsscherm, dat is uitgevoerd in gebogen kunststof. Het wordt met een speciale kap op het hoofd gedragen of aan de helm bevestigd, en kan worden opgeklapt. Een voordeel van het gelaatsscherm is dat het je hele gezicht beschermt. Het is vooral geschikt voor het werken boven het hoofd en het slijpen in besloten ruimten. Bij hogedrukreinigen en bij gebruik van zuren is het gelaatsscherm zelfs verplicht.De lasbril en de laskap, die beide een opklapbare lasruit hebben. Eronder bevindt zich een bikruit van gehard glas. Niet alle glazen zijn even donker: de kleur is afhankelijk van het soort laswerk en de elektroden die daarbij worden gebruikt. De lasbril biedt een goede bescherming bij autogeen lassen en branden. Met clips kan de bril aan de helm worden vastgemaakt. De laskap wordt met een beugel op het hoofd bevestigd, en is speciaal ontworpen voor elektrisch lassen. Zo bent je er zeker van dat je hele gezicht tegen infrarode straling is beschermd.
Het is in je eigen belang de door de opdrachtgever aangegeven beschermingsmiddelen ook daadwerkelijk te gebruiken.

©Arbeidsveiligheid.netDeel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina