Ontlasting basis analyseDovnload 5.14 Kb.
Datum27.04.2018
Grootte5.14 Kb.

ONTLASTING basis ANALYSE
Uit de basisanalyse, zoals het MGlab dit kan doen, kunnen we veel informatie halen.

Zoals de “goede darmbacteriën”, zijn deze in een goede verhouding tot elkaar, zijn er gisten, schimmels in de darmen, is de vertering goed, zijn er ontstekingsverschijnselen of zijn er aanwijzingen voor een mogelijke overgevoeligheid voor gluten (tarwe, rogge , haver en gerst). Ook kunnen we iets over de darmweerstand zeggen.


Wat betekent wat uit uw analyse?

Als de kolonie vormende bacteriën ( de 5 soorten gunstige darmbacteriën) verlaagd zijn, wat bv kan gebeuren na een antibiotica kuur), zal het advies meestal zijn om deze aan te vullen met behulp van probiotica.


Als de ontlasting teveel zetmeel bevat, duidt dit meestal op het eten van teveel zetmeel (graanproducten). Het is dan raadzaam om zetmeelrijke producten zoals brood en pasta te verminderen of weg te laten en kijken of men zich beter gaat voelen.
Bij teveel gisten en schimmels in de ontlasting (boven de 1.103 gaan we meestal behandelen) kan voeding arm aan candida ofwel een anti candida dieet een advies zijn. Dit kunnen we onderstunen door gedurende 3 weken een middel erbij te geven in lage dosering wat de schimmels doodt.
Calprotectine:heeft een bacterieremmende werking. Als dit verhoogd is, kan dit wijzen op een chronische darmontsteking,of op een beschadiging van de darm door het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals brufen en diclofenac (pijnstillers). Men kan deze test ook aanvragen om te kijken of het chronische gebruik van deze darmbacteriën schade aan de darm geeft. De normale waarde is < 50mg/kg. Mensen met een actieve darmontsteking hebben waarden hoger dan 150 mg/kg.

De gemiddelde waarde bij darmkanker is 350 mg/kg ontlasting. Bij een verhoging van calprotectine is het verstandig een coloscopie (darmonderzoek) te laten doen.


(Lactoferrine 7 verhoging, een toename van TNF-alfa en beta-defensine wijst ook op ontstekingen van de darm). Dit wordt op indicatie extra aangevraagd.
Occult bloed is microscopisch bloedt. Als dit aanwezig is kan dit wijzen op ontstekingen, poliepen of darmkanker.
Secretoir IgA: dit verdedigt de slijmvliezen en stimuleert de groei en hechting van de goede darmbacteriën. Tijdens een infectie, bv een keelontsteking, kan dit flink verhoogd zijn. Een op de 100 personen heeft een tekort aan sIgA, de weerstand is dan verlaagd. Dit kan chronische infecties tot gevolg hebben. Kinderen die vaak luchtweginfecties hebben, moeten worden onderzocht op een sIgA tekort.
IgA anti-t-Transglutaminase: het enzym transglutaminase speelt een grote rol in de darm en kan verhoogd zijn bij ontstekingen, maar ook bij een glutenallergie (coeliakie) of glutenintolerantie. Men kan een glutenallergie op het spoor komen door anti-t-transglutaminase te bepalen in combinatie met IgA Antigliadine.Zijnd eze twee testen verhoogd dan wijst dat in de richting van een glutenovergevoeligheid.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina