Neutralisatie nader bekekenDovnload 69.8 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte69.8 Kb.

Week 2; Dag 4. Proef 12 - “Rodekoolsap met sterk zuur en sterke base”

Nu weten we, dat r.k.-sap voor ons in de plaats “proeft”, of iets zuur of basisch is. Dus kunnen we gaan kijken wat er gebeurt als we een heel sterk zuur en een heel sterke base door rodekoolsap laten “aanwijzen” . We nemen daarvoor als sterk zuur het zoutzuur en als sterke base Fifax (=gootsteenontstopper)  • Benodigdheden:

  • groot bekerglas met verdund r.k-sap.

  • Hiervan een klein bekertje “controle-vloeistof” apart zetten

  • 2 pipetten

  • zoutzuur en Fifax-base. (Fifax is gootsteenontstopper. Deze base wordt ook wel caustic soda genoemd en is zéér sterk. Vandaar dat proppen die in een afvoerbuis bijv. in de keuken zijn ontstaan, er door oplossen!

  • Veiligheid: brillen, lab-jassen

Waarneming:

Eén leerling heeft een pipet met zoutzuur; de ander een pipet met Fifax-base.

De één druppelt wat zoutzuur uit de pipet. Dat geeft een prachtige rood-kleuring; een druppeltje Fifax geeft een heel mooie groen-kleuring.

We proberen nu met een paar druppels van het één en een paar druppels van het ander, evenwicht te krijgen. Door goed mengen en roeren kregen we uiteindelijk de oorspronkelijke kleur terug. (Vergelijken met controlevloeistof!)

Conclusie:

base en zuur waren geneutraliseerd. (Toen konden we er veilig van proeven!)Opmerkingen:

  1. Het is dus mogelijk dat base en zuur elkaar in evenwicht houden. De vloeistof is dan neutraal.

  2. Na neutralisatie vergeleken we de kleur met die van de controle-vloeistof van r.k.-sap, die we apart hadden gehouden. We zorgden er voor dat de kleur zo veel mogelijk gelijk was aan die van de controlevloeistof. Toen doopte meester zijn vinger in het bekerglas en likte die af. Werd hij niet vergiftigd? Kennelijk niet. Toen durfden we dat allemaal te doen!

  3. Na neutralisatie proefde de oplossing licht zout. Bovendien druppelden we er zuur en base bij, waardoor de hoeveelheid vloeistof toenam. Wat is dat geworden? Neutraal water!! Er moet dus water ontstaan zijn.

Dit kunnen we weergeven in een formule: Base + zuur → zout + waterZoutzuur en Fifax, twee gevaarlijke jongens!

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina