MuziektherapieDovnload 7.9 Kb.
Datum13.06.2018
Grootte7.9 Kb.

Muziektherapie

Informatie voor patiënten van de Rembrandthof

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is een therapie waar gericht gebruik wordt gemaakt van muziek.

Muziek wordt overal ter wereld gebruikt om stemmingen te beïnvloeden.

Het kan meeslepend zijn, hoopgevend, opzwepend, rustgevend, melancholisch, agressief of vrolijk en lichtvoetig. Muziek kan je maken en breken, verleiden, afleiden en confronteren en bevat ingrediënten die je naar het dagelijkse leven toe kunt vertalen.

Muziek is een middel dat altijd binnendringt en waarvoor je je niet kunt afsluiten.

Het nodigt uit tot samenspel, communicatie, contact en reactie.


Doelen

De doelen van muziektherapie hangen af van het behandelprogramma en de fase in de behandeling.

Vaak gaat het eerst om stabiliseren, afleiding zoeken, openstellen voor de omgeving, of contact maken. Binnen de verschillende behandelprogramma’s kunnen de volgende doelen aan de orde komen:


  1. In het programma Stemming en Angststoornissen ligt de nadruk veelal op stemming verbeteren, spanningen kwijtraken en zelfvertrouwen vergroten.

  2. Bij het programma Persoonlijkheidsstoornissen zijn de doelen meer gekoppeld aan het omgaan met anderen in de groep, emoties kunnen uiten en leren omgaan met grenzen.

  3. Het programma psychotische stoornissen geeft ruimte voor het verwerken van en leren omgaan met een psychose en het weer op krachten komen.


Werkwijze

Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van luisteren (receptief) en doen (actief) waarbij rekening wordt gehouden met ieders mogelijkheden en grenzen.

Het gaat niet om het muzikale product maar om de ervaring en het proces.

Afhankelijk van de problematiek wordt gekozen voor individuele en/of groepstherapie.

Binnen de therapie staat de eigen inbreng, het ervaren en delen centraal.

Opdrachten kunnen zijn:
Voor wie?

Muziektherapie is bedoeld voor mensen die opgenomen zijn in de kliniek of die in deeltijdbehandeling of ambulante behandeling zijn.


Kosten

Voor algemene informatie over de kosten van behandeling bij GGz Centraal verwijzen wij u graag naar de algemene patiëntenfolder of naar onze website www.ggzcentraal.nl/clienten/kosten.


Aanmelden

Wanneer u zich wilt aanmelden voor muziektherapie, kunt u dit aangeven bij uw sturend behandelaar en/of de persoonlijke begeleider. Aanmelding vindt plaats wanneer in het behandeloverleg besloten is dat muziektherapie een zinvol onderdeel van de behandeling kan zijn. Hierna volgt een kennismakingsgesprek met de muziektherapeut.

Daarin worden de doelen en de route van de therapie afgesproken en kunt u uiteraard uw vragen stellen. Na vier keer vindt er een evaluatie plaats.
Inlichtingen

Voor een afspraak of voor een kennismakingsgesprek met muziektherapeute Simone Brinkman, kunt u contact opnemen met het secretariaat op de tweede verdieping van de Rembrandthof.© GGz Centraal Rembrandthof, juli 2015, auteur: S. Brinkman en Frans Bogers

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina