Muren, daken, straten, trottoirs voor modelbouwDovnload 9.72 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte9.72 Kb.

Muren, daken, straten, trottoirs …. voor modelbouw

In de navolgende beschrijving wordt uitleg gegeven van een techniek waarmee muren en daken kunnen worden gemaakt. Deze muren en daken kunnen dan worden gebruikt voor huizen, kantoren, loodsen en fabrieken. Ook kunnen hiermee straten en trottoirs worden gemaakt. En niet onbelangrijk op een eenvoudige en goedkope manier.

In grote lijnen gaat het als volgt. Van een origineel patroon wordt een mal gemaakt. Deze mal wordt dan weer gebruikt om afdrukken te maken die gelijk zijn aan het originele patroon. Deze afdrukken worden vervolgens geplakt op de kartonnen modellen van huizen, fabrieken etc.

Dus allereerst heeft men een originele afdruk nodig van een muur met metselverband of van een dakpannenpatroon voor een dak. Vaak kan hiervoor verpakkingsmateriaal of vloerzeil worden gebruikt met een interessante patroon voor dakpannen of baksteenverband voor een muur. We noemen deze originele afdruk dan ook het Origineel of de Master.

Met siliconenkit wordt dan een negatieve (omgekeerde) mal gemaakt van een Master. Als met behulp van deze mal met acrylverf een afdruk, ook wel kopie, wordt gemaakt is deze kopie weer positief en daarmee weer gelijk aan de Master. Van een Master kan men een behoorlijk aantal afdrukken maken voordat deze is versleten.

De afdrukken zijn zeer dun en flexibel en voor velerlei toepassingen te gebruiken. Ze kunnen b.v. haaks om een hoek worden gevouwen en geplakt.Benodigheden voor het maken van mallen:

-Siliconenkit. De siliconenkit is verkrijgbaar in 2 typen, nl. een voor sanitaire toepassing en de andere voor constructie toepassingen. De laatste is iets goedkoper maar ruikt sterk naar azijnzuur. Dus siliconenkit voor sanitaire toepassing heeft de voorkeur. Verkrijgbaar bij bouwmarkten en Action winkels.

-Gaas. Het gaas dient als bewapening in de mal. Het dient fijnmazig te zijn. Hiervoor kan b.v. tule, gordijnstof of horrengaas worden gebruikt. Verkrijgbaar bij stoffenwinkels of bouwmarkt.

-Bijenwas. Verkrijgbaar bij b.v. het Kruidvat. De bijenwas is nodig als losmiddel om de mal van de Master goed los te krijgen.

-Terpentine. Terpentine is nodig om de bijenwas te verdunnen. Verkrijgbaar in bouwmarkt of Action.

-Plamuurmessen. Een plamuurmes is nodig om de siliconenkit op de Master aan te brengen. Een setje hiervan is erg handig. Verkrijgbaar in bouwmarkt of Action winkel.

-Verfborstel. Een verfborstel met zachte en fijne haren is nodig om de verdunde bijenwas op de Master aan te brengen. Na het drogen blijft dan een heel dun laagje over. Dit laagje zorgt ervoor dat de siliconenkit na het drogen niet blijft plakken aan de Master.

-Wegwerp handschoenen om schonen handen te houden, wel zo handig met siliconenkit. Bouwmarkt of Action.

-Plankjes van geplastificeerd spaanplaat zijn ideaal om hier te gebruiken. Deze moeten natuurlijk iets groter zijn de Master waarvan een mal moet worden gemaakt. Bouwmarkt.

Uitvoeringsvoorbereiding voor het maken van een mal:

-Bijenwas. Maak een verdunning van de bijenwas. Een deel bijenwas op vier delen terpentine. Voor gebruik au bain-marie verwarmen.

-Gaas. Knip het gaas op maat van de Master waarvan men een mal wil maken plus 4 cm extra in de lengte en de breedte. Met deze extra’s centimeters kan het gaas goed worden vastgehouden tijdens het aanbrengen van de siliconenkit. Van het gaas heeft men twee stuks nodig.

-Strijk de Master in met de oplossing van bijenwas. Let op dat deze volledig wordt ingestreken. Anders bestaat de kans dat de mal moeilijk van de Master los laat of nog erger scheurt. Laat de Master een nacht drogen.Uitvoering maken mal:

-Breng een kleine hoeveelheid siliconenkit over op een groot plamuurmes. Pak met een plamuurmes van ca. 5cm breed een weinig kit van het grote plamuurmes. Breng nu een hele dunne laag op de Master aan om hiermee alleen de uitsparingen in de Master op te vullen.

Rustig strijken en goed aandrukken om te voorkomen dat luchtbelletjes worden gevormd. Let hiervoor ook op de strijkrichting. Leg vervolgens een gaas op de Master. Strijk met een plamuurmes vanuit het midden om het gaas mooi strak en zonder vouwen te krijgen. Vul vervolgens het gaas op met de siliconenkit. Let op dat niet te veel siliconenkit wordt gebruikt om te voorkomen dat er een laag siliconenkit bovenop het gaas komt. Leg vervolgens het tweede gaas op de Master en vul deze ook weer op zonder dat er een laag bovenop het gaas terecht komt.

Laat de mal een nacht drogen bij kamertemperatuur. Vervolgens kan de mal van de Master worden los getrokken en kunnen de randen eventueel worden gefatsoeneerd. Als laatste behandeling wordt dan de mal nog een keer ingewassen met de verdunde bijenwasoplossing zodat ook bij het maken van de afdrukken deze niet aan de mal blijven plakken.Benodigheden voor het maken van afdrukken, allemaal te koop bij de Action winkel:

-Acrylverf. Acrylverf is in vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Bij de Action winkel is een goed bruikbaar type verkrijgbaar in 250 ml tubes. Borstels en dergelijke kunnen goed met water worden schoongemaakt.

-Plastic bekerglazen. Deze worden gebruikt wanneer men verf uit verschillende tubes wil mengen voor de gewenste kleur. Ook kan dan in een keer een grotere hoeveelheid worden aangemaakt voor als men meerdere afdrukken nodig heeft in dezelfde kleur. Dek de verf in het bekerglas af met huishoudfolie om uit drogen te voorkomen. Op deze manier bewaard blijft de verf wekenlang bruikbaar.

-Huishoudfolie om een bekerglas met verf af te dekken

-Roerhout om de verf te mengen

-PlamuurmessenUitvoeringsvoorbereiding voor het maken van een mal:

- Strijk de mal in met de oplossing van bijenwas. Let op dat deze volledig wordt ingestreken. Anders bestaat de kans dat de afdruk mal moeilijk van de mal los laat of nog erger scheurt. Laat de Master een nacht drogen. Meestal kunnen meerdere afdrukken met de mal worden gemaakt voordat deze opnieuw met bijenwas moet worden behandeld.Uitvoering:

De uitvoering is hetzelfde als bij het maken van een mal, alleen nu met verf en is maar eenmaal een gaas nodig. Laat de afdruk ca. 24 uur drogen bij kamertemperatuur. De kans bestaat dat bij het drogen van de verf gaatjes ontstaan. Vul deze gaatjes dan op en laat het geheel nogmaals 24 uur drogen. Deze afdruk is zeer dun en flexibel.Wil men afdrukken die stijver zijn dan kan de verf worden aangevuld met b.v. meel, heel fijn zand of witte cement.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina