Meting: m², per vierkante meter, volgens typeDovnload 49.87 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte49.87 Kb.

Mei 2017Linoleum voor meubelbekleding

Meting: m², per vierkante meter, volgens type

Meetcode: netto oppervlakte

Materiaal
Linoleum voor meubelbekleding is een bekledingsmateriaal voor de afwerking van interieurobjecten.
Dit linoleumproduct, samengesteld uit natuurlijke grondstoffen, is toepasbaar in zowel het horizontale, verticale en gebogen vlak. Het unieke van een object waarin linoleum voor meubelbekleding is verwerkt ontstaat met name door de eigen esthetische en tactiele eigenschappen van linoleum voor meubelbekleding. De matte en natuurlijke uitstraling, de “warme” touch en het licht veerkrachtige materiaal geven ieder interieurobject een onderscheidende meerwaarde.
Linoleum voor meubelbekleding is opgebouwd uit drie lagen: geïmpregneerd papier (1), linoleumstof (2) en een laklaag (3). Allereerst wordt het linoleumstof gefabriceerd. Dit bestaat uit geoxideerd lijnolie en hars waaraan houtmeel en kleurpigmenten zijn toegevoegd. Een kalander walst de linoleumstof op het geïmpregneerde papier. Na het droogproces wordt het materiaal voorzien van een laklaag. Deze gecrosslinkte PU-Acrylaat lak doet geen afbreuk aan de speciale touch van het linoleum. De lak heeft een matte glans zodat irriterende lichtreflectie niet voorkomt. Linoleum voor meubelbekleding hoeft in principe niet nogmaals te worden gelakt na verwerking.
De kleur en de structuur zijn te kiezen door de ontwerper uit het volledige productiegamma van de fabrikant, bestaande uit minimaal 21 kleuren.
Het linoleum bevat volgende milieulabels: Nature Plus, Umweltzeichen, Nordic Environmental Label en het Nederlands Milieukeur dat deel uitmaakt van een effectief milieubeheersysteem dat ISO 14001 gecertifieerd is.

De fabriek die het linoleum produceert dient ISO 9001 gecertifieerd te zijn.


Linoleum voor meubelbekleding®


Laklaag

Linoleum


Linoleum

Geïmpregneerd papier
Zoals bij vrijwel alle bekledingsmaterialen kan het zijn dat dessins uit verschillende producties kleine kleurverschillen tonen. Het is van belang hiermee rekening te houden in geval van nabestellingen.

Tijdens de laatste fase van het productieproces kan op linoleum voor meubelbekleding een geelachtige waas, de zogenaamde droogkamerfilm, ontstaan. Dit is vooral zichtbaar bij lichtere kleuren. Zodra het materiaal aan daglicht wordt blootgesteld verdwijnt de droogkamerfilm vrij snel en wordt de oorspronkelijke kleur zichtbaar.
Technische eigenschappen


Dikte

EN-ISO 24346

2,0 mm

Rolbreedte

EN-ISO 24341

1,83 m1

Rollengte

EN-ISO 24341

< 30 m1

Gewicht

EN-ISO 23997

2,1 kg/m2

Lichtechtheid

EN-ISO 105-B02, methode 3

minimaal blauwschaal 6

Glansgraad

ISO 2813

< 5

Restindruk

EN-ISO 24341-1

< 0,20 mm

LCA
LCA is de beste garantie voor de laagste milieu impact

Persoonsoplading

EN 1815

< 2 kV

Buigbaarheid

EN-ISO 24344

50 mm

Hitte weerstand
70° C

Resistentie tegen chemicaliën

EN-ISO 26987

Bestand tegen zwakke zuren, oliën en meest gebruikelijke oplosmiddelen zoals alcohol, terpentine e.d.

niet bestand tegen langdurige werking van alkaliën.

Toepassingsgebieden
Linoleum voor meubelbekleding is een bekledingsmateriaal voor interieurobjecten. Het kan zowel in het horizontale vlak als ook in het verticale vlak worden verwerkt. In speciale situaties (bv horecatoepassingen) kan een aanvullende laklaag worden aangebracht, bijvoorbeeld een UV-lak. De mogelijkheden voor afwerking met Linoleum voor meubelbekleding zijn legio:

 • Werkbladen voor bureaus

 • Kasten

 • Binnendeuren

 • Stoelen

 • Panelen van kastjes

 • Balies

 • (verplaatsbare) scheidingswanden

 • Lambrisering langs wandenBehandeling
Transport
Om beschadigingen aan het materiaal te voorkomen zijn rollen linoleum voor meubelbekleding goed verpakt. Het verdient de voorkeur rollen linoleum voor meubelbekleding zo mogelijk staand te vervoeren. Wanneer linoleum voor meubelbekleding is gesneden in platen dienen deze getild te worden bij het verplaatsen. Voorkom schuiven van de platen. Vervoer grote stapels platen op pallets.

Opslag
Sla rollen verticaal op. Bij platen is horizontale, vlakke opslag wenselijk. Voorkom bij platen dat vuil tussen de verschillende platen kan komen en dat er zware en/of scherpe voorwerpen bovenop de stapel gelegd kunnen worden. Voor een betere verwerking heeft het de voorkeur linoleum voor meubelbekleding bij kamertemperatuur op te slaan.
Conditioneren voor verwerking
Snijd linoleum voor meubelbekleding voor verwerking met een overmaat van circa 1 % en laat het vlak liggend ca. 24 uur acclimatiseren bij kamertemperatuur. Doe dit laatste ook met de te gebruiken lijm en het dragermateriaal.

Dragermaterialen
Linoleum voor meubelbekleding is een bekledingsmateriaal dat wordt aangebracht op een dragermateriaal. Veel gebruikte dragermaterialen zijn MDF, spaanplaat, multiplex en geperste platen.
Door het lijmen van twee verschillende materialen tegen elkaar ontstaat er spanning tussen deze twee materialen, dus ook bij de verwerking van linoleum voor meubelbekleding. Dit geldt met name voor de verwerking op losse panelen. Een tweezijdige verlijming met een materiaal met dezelfde producteigenschappen is aan te bevelen. Bij een groter te verwerken oppervlak zijn de volgende aspecten van belang:


 1. de keuze van het dragermateriaal,

 2. de dikte, symmetrie en sterkte van het dragermateriaal,

 3. de keuze van het materiaal voor tweezijdig verlijmen,

 4. en een goede acclimatisering van de te verwerken materialen.

De beste resultaten worden gekregen wanneer beide zijden worden verwerkt met hetzelfde materiaal, op hetzelfde moment en in dezelfde richting.Verwerking
Behalve het acclimatiseren zijn geen voorbereidingen voor het verwerken van linoleum voor meubelbekleding noodzakelijk. Linoleum voor meubelbekleding is flexibel en veerkrachtig. Om doortekenen te voorkomen is het noodzakelijk dat het oppervlak van het dragermateriaal en de rugzijde van linoleum voor meubelbekleding schoon zijn. Het dragermateriaal dient vrij te zijn van oneffenheden of andere materialen die de vlakheid kunnen verstoren.
Lijmen

Het te gebruiken lijmtype is voor een groot deel afhankelijk van de wijze van verwerking en de vorm van de uiteindelijke toepassing. Ook het dragermateriaal speelt een rol. In grote lijnen kan onderstaande indicatie worden aangehouden.Handmatige verwerking

Industriële verwerking

vlakke oppervlak

acrylaat

polyvinylacetaat

gebogen oppervlak

polyvinylacetaat (contact)

polyvinylacetaat

persen

-

polyvinylacetaat

vacuüm vormen

-

polyvinylacetaatHandmatige verwerking
De toe te passen methode om linoleum voor meubelbekleding te verwerken is uiteraard afhankelijk van het ontwerp. Volg, wanneer een vlak oppervlak in zijn geheel wordt voorzien van linoleum voor meubelbekleding, de volgende stappen:

 1. Lijm het met een overlap gesneden linoleum voor meubelbekleding op het dragermateriaal.

 2. Om mogelijke doortekening te voorkomen verdient het de voorkeur de lijm aan te brengen met een vachtroller.

 3. Druk linoleum voor meubelbekleding stevig aan met bijvoorbeeld een handroller.

 4. Zaag, frees, snijd of schaaf de drager en het linoleum voor meubelbekleding gezamenlijk in de gewenste vorm zodra de lijm is afgebonden (gebruik scherpe gereedschappen!).

 5. Breng eventueel een rand voor de afwerking aan.

Linoleum voor meubelbekleding wordt vaak verzonken aangebracht in bijvoorbeeld bureaubladen. Het verdient dan de voorkeur linoleum voor meubelbekleding eerst te verlijmen op een plaat MDF (ca. 6 mm dik) volgens de hierboven beschreven werkwijze en deze combinatie vervolgens in het voorbewerkte bureaublad aan te brengen.


Wanneer linoleum voor meubelbekleding in gebogen vorm wordt aangebracht, gelden de volgende aandachtspunten en aanbevolen werkwijze:


 • Door het productieproces is linoleum voor meubelbekleding beter in de lengterichting dan in de breedterichting te buigen.

 • De minimale buigdiameter bedraagt 5 cm; buig bij voorkeur in de lengterichting!

 • De afronding van het dragermateriaal mag geen scherpe randen bevatten.

 • Behandel poreuze dragermaterialen voor met een primer.
 1. Breng de contactlijm aan op de drager.

 2. Breng, als de lijm op de drager half afgebonden is, de lijm aan op het linoleum voor meubelbekleding.

 3. Druk linoleum voor meubelbekleding op de drager als de lijm op linoleum voor meubelbekleding half afgebonden is. Begin hierbij op het vlakke oppervlak en werk gelijkmatig richting de afronding.

 4. Wrijf met de hand over het oppervlak om luchtbellen te voorkomen. Doe dit stuk voor stuk om er zeker van de kunnen zijn dat het linoleum voor meubelbekleding goed is aangebracht voordat het volgende stuk wordt vastgelijmd.

Plak linoleum voor meubelbekleding af met tape wanneer de rand na het aanbrengen wordt gelakt. Verwijder de tape direct na het lakken. Indien de rand ook wordt geschuurd, voorkom dan contact met het linoleum voor meubelbekleding.


Verse lijmresten dienen direct met water te worden verwijderd. Als de lijm is opgedroogd kunnen de resten met terpentine worden verwijderd. Verwijder in dat geval de achtergebleven terpentine direct met water.
Industriële verwerking
Voor de verwerking van linoleum voor meubelbekleding op industriële wijze zijn geen speciale investeringen noodzakelijk. De machines en gereedschappen welke worden gebruikt voor de verwerking van HPL zijn ook bruikbaar voor linoleum voor meubelbekleding.
Wanneer bij industriële verwerking gebruikt wordt gemaakt van een (stapel)pers, is het van belang dat het oppervlak van linoleum voor meubelbekleding en van de pers schoon is. Linoleum voor meubelbekleding kan koud en warm (tot een maximum van 70 °C) worden geperst. De druk varieert tussen de 75 en 150 bar. De perstijd varieert van 2 tot 15 minuten, afhankelijk van het type lijm.
Tot op zekere hoogte kan linoleum voor meubelbekleding ook op een in meerdere richtingen gebogen oppervlak worden verlijmd (zoals stoelzittingen). Linoleum voor meubelbekleding wordt dan samen met buighout en lijm in een mal in de uiteindelijke vorm geperst.
NB: Het is in alle gevallen aan te raden eerst proeven uit te voeren alvorens tot definitieve productie over te gaan.
Bewerking
Nadat linoleum voor meubelbekleding gelijmd is op het dragermateriaal kan het zonder problemen machinaal op maat worden gebracht. Technieken als zagen, frezen, boren, snijden en schaven zijn mogelijk. Het is van belang altijd scherp gereedschap te gebruiken!
Afwerking van randen
In principe is iedere afwerking mogelijk met linoleum voor meubelbekleding. Lijm de randen met een transparant opdrogende lijm en verwijder verse lijmresten direct. Bescherm altijd het oppervlak van linoleum voor meubelbekleding.
De meest eenvoudige wijze van afwerken is het recht snijden van het linoleum voor meubelbekleding en lakken van de zijkant van het dragermateriaal (figuur a). Bij deze vorm van afwerking verdient het aanbeveling de rand enigszins af te schuinen. Ook kan de rand worden afgewerkt met een strip van bijvoorbeeld aluminium, hout of kunststof (figuur b en c). De randafwerking in figuur d, waarbij Linoleum voor meubelbekleding ook op de rand is geplakt, vereist voor een goede afwerking zeker de nodige oefening en vakmanschap.
Zoals eerder besproken is het mogelijk de randen met linoleum voor meubelbekleding af te ronden (figuur e). Laat in dit geval linoleum voor meubelbekleding 3-5 cm aan de onderzijde uitlopen om loslaten als gevolg van buigspanning te voorkomen.
In geval van figuur f, de zogenaamde “Bull-nose” afronding, is aan de onderzijde van het blad een houten strip aangebracht om loslaten als gevolg van buigspanning te voorkomen.
e en f kunnen enkel worden toegepast in de lengterichting van het materiaal, rekening houdend met de maximum buigbaarheid.


figuur a figuur b

figuur c figuur d


figuur e figuur fIndustrieel aanbrengen van de afronding
Over het algemeen kunnen machines waarmee HPL wordt gebogen ook worden gebruikt om linoleum voor meubelbekleding te buigen. De maximale temperatuur waarmee verhit kan worden bedraagt 70 C.

Onderhoud en reiniging
Tijdens en na verwerking
Vlekken door vingerafdrukken en lijm- en lakresten direct met een met water bevochtigde doek verwijderen, eventueel een pH-neutraal reinigingsmiddel gebruiken (bijvoorbeeld een afwasmiddel). Opgedroogde lijmresten kunnen met terpentine worden verwijderd. Verwijder de terpentine direct met een met water bevochtigde schone doek.
Tijdens het gebruik
Vlekken op het materiaal dienen zo snel mogelijk te worden verwijderd.
Met name bij horizontale vlakken verdient het aanbeveling het oppervlak dagelijks of wekelijks te reinigen met een interieurdoek, plaatselijk met behulp van een interieurreiniger. Bij verticale vlakken volstaat een lagere frequentie van reinigen.
Ernstig vervuilde vlakken geheel nat reinigen. Met een interieurdoek en water met daarin een interieurreiniger of een neutraal reinigingsmiddel nat inzetten. Aansluitend nadrogen met een goed uitgespoelde en uitgewrongen doek.
Om hardnekkige vlekken te voorkomen verdient het de aanbeveling om onderzetters te gebruiken bij bloempotten en vazen. Doe dit bij voorkeur ook bij koffie- en theekoppen en glazen.
Verwijder inktvlekken zo snel mogelijk, eventueel met behulp van terpentine of spiritus.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina