Meer & minderDovnload 1.3 Mb.
Pagina1/12
Datum26.05.2018
Grootte1.3 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12Scheikunde Magic Bullet VWO456


Amphifatische moleculen en zelf-assemblage


Celmembranen

Celmembranen hebben een hele bijzonder functie. Enerzijds vormen ze de grens tussen leven en dood en moeten processen in de cel worden beschermd tegen allerlei extracellulaire factoren. Anderzijds moeten via het celmembraan allerlei stoffen worden binnengehaald of juist worden uitgescheiden. Tevens zijn cellulaire processen gebaat bij een stabiel milieu. Je moet dan denken aan constante pH en ionconcentraties. Het celmembraan speelt een essentiële rol in de regulering hiervan.


De samenstelling van het celmembraan is zodanig dat celdeling kan plaatsvinden zonder dat er functionaliteit verloren gaat. Ook dit vraagt weer hele bijzondere eigenschappen van de stoffen die het membraan samenstellen. Ook binnen de cel zijn er verschillende onderdelen met verschillende functies die een verschillende en/of afgeschermd milieu behoeven (celkern, golgi-apparaat, endoplasmatisch reticulum). Ook deze organellen (celorganen) worden omgeven door een met het

celmembraan vergelijkbare afscherming.

Celmembraan
Het hoofdbestanddeel van membranen wordt gevormd door fosfolipiden. Dit zijn van vetten afgeleide verbindingen die door hun eigenschappen uitermate geschikt zijn als bouwstenen van membranen.
Oliën en vetten die via de voeding in ons lichaam terecht komen worden voor een deel in de cel omgezet tot fosfolipiden.Deel met je vrienden:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina