Marcel Uljee tekstenDovnload 42.36 Kb.
Datum23.12.2017
Grootte42.36 Kb.

Gebruik geen drugs als je zwanger wilt worden
Auteur: Trimbos-instituut
Stop met drugs als je zwanger wilt worden. Zonder drugs

word je makkelijker zwanger en heb je meer kans op een gezonde baby. In dit informatieblad lees je daar meer over.
Wil je je baby een gezonde start geven? Stop dan met drugs als je zwanger probeert te worden:

 • Mannen en vrouwen kunnen minder vruchtbaar worden van drugs. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt.

 • Drugs zijn slecht voor de gezondheid. Niet alleen je eigen gezondheid, maar ook die van je toekomstige kind.


Stop als je zwanger wilt worden

Stop met drugs als je zwanger wilt worden. Als je ontdekt dat je zwanger bent, is de ontwikkeling van je toekomstige kind al in volle gang. In de eerste 2 maanden van je zwangerschap worden bijvoorbeeld alle organen aangelegd. Drugs kunnen op dat moment voor veel schade zorgen.


Wil je geen risico lopen en je kind een gezonde start geven? Stop met drugs en wacht 3 maanden voordat je probeert zwanger te worden.
Ongezonde leefstijl

Mensen die veel drugs gebruiken, hebben vaak ook een ongezonde leefstijl. Dat betekent dat je niet gezond eet, te weinig rust en niet goed voor jezelf zorgt. Ook dat is slecht voor je vruchtbaarheid en je zwangerschap. Stop daarom op tijd met drugs en ga gezond leven.


Drugs tijdens de zwangerschap

In dit informatieblad lees je alles over drugs en zwanger worden. Drugs zijn ook ongezond voor je baby als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft. Als je tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld blijft blowen, heb je meer kans dat je kind later concentratieproblemen en angstklachten krijgt. Als je XTC blijft slikken, heb je meer kans dat je baby wordt geboren met afwijkingen aan armen, benen of het hart. Wil je meer weten, ook over de risico's van andere drugs? Kijk op www.drugsinfo.nl.


Hulp bij het stoppen

Lukt het je niet om zelf te stoppen met drugs? Dan kun je hulp krijgen. Meer weten? Kijk op www.drugsinfo.nl of bel (anoniem) met de Drugs Infolijn (10 cent per minuut): 0900-1995.


Speed (amfetamine)

Het is niet bekend of speed slecht is als je zwanger probeert te worden. Op dit moment is bijvoorbeeld niet bekend of speed zaadcellen of eicellen beschadigt. Ook is niet bekend of speed de kans vergroot op aangeboren afwijkingen. Dat betekent niet dat je speed zonder risico’s kunt gebruiken. Er is te weinig onderzoek gedaan om daarover iets te kunnen zeggen. Stop voor alle zekerheid met speed als je zwanger wilt worden.


Hasj of wiet (cannabis)

Het gebruik van hasj of wiet is slecht voor de vruchtbaarheid:
 • Een man die blowt, heeft minder zaadcellen. Zijn zaadcellen bewegen minder en kunnen de eicel minder goed bevruchten.

 • Hasj en wiet zorgen er waarschijnlijk voor dat vrouwen eerder of later ongesteld worden dan ze gewend zijn. Daardoor kun je als vrouw na het blowen tijdelijk minder vruchtbaar zijn.

 • Gebruik je als vrouw hasj of wiet op het moment dat je zwanger wordt? Dan kan een embryo zich minder makkelijk in je baarmoederwand nestelen.


Combinatie met roken

Hasj en wiet worden vaak samen met tabak gerookt. Cocaïne soms ook. Dat is extra ongezond: • Een rokende vrouw is minder vruchtbaar. Het kan daardoor langer duren om zwanger te worden.

 • Een rokende man heeft minder zaadcellen. Zijn zaadcellen bewegen ook minder. Daardoor kunnen ze de eicel minder makkelijk bereiken.

 • Een rokende man heeft meer kans op impotentie. Dat komt door nauwere bloedvaten in de penis. Het is dan moeilijk om een erectie te krijgen of te houden.


Cocaïne

Cocaïne is getest op proefdieren. Het is nog niet duidelijk of de conclusies ook gelden voor mensen. Als je onnodige risico’s wilt voorkomen, kun je het beste stoppen met cocaïne. Doe dat voor alle zekerheid 3 maanden voordat je probeert om zwanger te worden.


De belangrijkste conclusies van het onderzoek bij proefdieren:


 • Cocaïne vermindert de vruchtbaarheid van mannetjesdieren. Veel zaadcellen gaan door de cocaïne dood.

 • Sommige zaadcellen overleven. Deze zaadcellen kunnen een afwijking hebben als het mannetjesdier veel cocaïne toegediend krijgt. Dat kan bij nakomelingen zorgen voor aangeboren afwijkingen.

 • Als een vrouwtjesdier lang cocaïne toegediend krijgt, kan de kwaliteit van haar eicellen minder worden. Dat kan ervoor zorgen dat ze een miskraam krijgt. Of dat haar baby een aangeboren afwijkingen heeft.


GHB

Het is niet bekend of GHB slecht is als je zwanger probeert te worden. Op dit moment is bijvoorbeeld niet bekend of GHB zaadcellen of eicellen beschadigt. Ook is niet bekend of GHB de kans vergroot op aangeboren afwijkingen. Dat betekent niet dat je GHB zonder risico’s kunt gebruiken. Er is te weinig onderzoek gedaan om daarover iets te kunnen zeggen. Stop voor alle zekerheid met GHB als je zwanger wilt worden. Gebruik je veel GHB? Dan kun je hulp krijgen. Neem voor informatie contact op met je huisarts of (anoniem) met de Drugs Infolijn (10 cent per minuut): 0900-1995.


Heroïne

Heroïne is slecht voor de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen:
 • Mannen kunnen (tijdelijk) impotent worden.

 • Zaadcellen bewegen minder en hebben afwijkingen.

 • Vrouwen worden eerder of later ongesteld dan ze gewend zijn. Soms vindt de eisprong niet plaats.

 • De kwaliteit van de eicel kan minder worden. Dat kan ervoor zorgen dat je een miskraam krijgt. Of dat je baby een aangeboren afwijking heeft.

 • Embryo’s kunnen zich minder makkelijk in de baarmoederwand nestelen. Ook dat kan zorgen voor een miskraam.


Spuiten kan zorgen voor ontstekingen

Als je jezelf heroïne toedient met een spuit, loop je kans op ontstekingen. Dat gebeurt vooral als je onzorgvuldig en onhygiënisch spuit. Je kunt dan infectieziekten oplopen zoals hiv en hepatitis B en C. Sommige infecties kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals een vroeggeboorte, miskraam of aangeboren afwijkingen. Er zijn aanwijzingen dat heroïne ook het immuunsysteem negatief beïnvloedt. Dat maakt de kans op infecties nog groter. Ook je baby kan deze infectieziekten krijgen.


Wil je stoppen met heroïne? Dan kun je hulp krijgen. Neem voor informatie contact op met je huisarts of (anoniem) met de Drugs Infolijn (10 cent per minuut): 0900-1995.
XTC (MDMA)

De werkzame stof van XTC is MDMA. Soms worden pillen verkocht als xtc, maar bevatten ze geen of heel weinig MDMA. Er zitten dan andere stoffen in die vaak lijken op MDMA. Die stoffen kunnen heel anders en onvoorspelbaar werken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je er minder vruchtbaar van wordt.


Risico's van XTC voor de conceptie:

Het is niet bekend of XTC slecht is als je zwanger probeert te worden. Op dit moment is bijvoorbeeld niet bekend of XTC zaadcellen of eicellen beschadigt. Dat betekent niet dat je XTC zonder risico’s kunt gebruiken. Er is te weinig onderzoek gedaan om daarover iets te kunnen zeggen. Wel is bekend dat XTC aangeboren afwijkingen kan veroorzaken aan armen, benen en hart. Stop voor alle zekerheid met XTC als je zwanger wilt worden.


www.trimbos.nl | vraagbaak@drugsinfo.nl | 0900-1995 (10 cent per minuut)

Kijk voor meer informatie drugs en zwanger worden op www.drugsinfo.nl

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina