Kwart voor negen ’s ochtends; mevrouw L belt met de assistenteDovnload 8.08 Kb.
Datum22.10.2018
Grootte8.08 Kb.

Krentebaard
Kwart voor negen ’s ochtends; mevrouw L belt met de assistente. Zij wil graag een zalfje voor haar dochter van drie; op de billen bevinden zich rode plekken en moeder denkt dat het luieruitslag is. Door de telefoon is een huidprobleem lastig te beoordelen; ze krijgt een afspraak bij de dokter om twee uur.

“Dit is krentebaard”, zegt de huisarts. “Op de billen, dat zit toch op het gezicht ?” vraagt moeder verbaasd.


Wat is krentebaard?

Ook wel impetigo genoemd, is een zeer besmettelijke infectie van de huid met een bacterie. Meestal zit de infectie rond de neus of mond maar het kan op het hele lichaam voorkomen.

Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen, meestal onder de negen jaar. Regelmatig zien wij als huisartsen kleine “epidemietjes” op kinderdagverblijven en scholen.
Wat zijn de verschijnselen?

De infectie begint vaak op een plaats waar de huid al beschadigd is (schaafplekje, krabplekje, eczeem). Er ontstaan wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele pus. Het begint vaak heel klein (kleine rode bultjes) en het kan zich in enkele dagen fors uitbreiden. Als een blaasje openbarst, droogt het in en ontstaat er een honinggele korst. Als er veel wondjes, blaasjes en gele korstjes rond de neus en mond zitten, dan kan het eruitzien als een baard met krenten (vandaar de naam). De huid kan pijnlijk zijn en jeuken (meestal niet).


Hoe kom je eraan?

Krentebaard wordt veroorzaakt door een bacterie (meestal de stafylokok). Kinderen en volwassenen kunnen deze bacterie bij zich dragen (bijvoorbeeld in de neus) zonder er zelf last van te hebben. Meestal wordt de bacterie overgedragen via de handen of via besmet speelgoed (soms door hoesten of niezen).Hoe besmettelijk is het ?

Na besmetting duurt het 4 tot 14 dagen voordat er verschijnselen van krentebaard optreden.

Krentebaard is besmettelijk totdat de wondjes zijn ingedroogd of genezen.

De huidinfectie gaat binnen een tot drie weken over. Er blijven geen littekens achter.

Eenmaal besmet geweest betekent niet dat je levenslang beschermd bent; je kunt het vaker krijgen.
Welke maatregelen kun je nemen om het te voorkomen?

Goede hand- en hoesthygiene helpt om infecties met krentebaard te voorkomen. Vermijd contact met de plekken en was de handen met zeep na contact met iemand met krentenbaard. Gebruik bij voorkeur wegwerphanddoeken of een eigen handdoek. Probeer te voorkomen dat er aan de plekken gekrabt wordt.


Kun je krentebaard behandelen?

Als de infectie zich beperkt tot een aantal plekjes dan kan meestal volstaan worden met een antibioticazalf (fucidin), welke drie keer per dag opgebracht wordt totdat de plekjes genezen zijn. Bij het niet aanslaan van de behandeling of bij fors uitgebreid beeld dan krijgt een kind vaak antibiotica erbij (in tabletvorm of drank). De besmettelijkheid is verdwenen wanneer de blaasjes ingedroogd zijn of 2 dagen na starten van de orale antibiotica.


Mag een kind met krentebaard naar school?

Ondanks goede hygienemaatregelen en goede behandeling met antibiotica is besmetting onder kinderen haast niet te voorkomen. Als een kind krentebaard heeft, dragen meestal meerdere kinderen in de klas de bacterie al bij zich, ook zonder dat u iets aan ze ziet. Het heeft dus weinig zin om een kind thuis te houden van school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf om besmetting van anderen te voorkomen. Medisch gezien is er geen reden om het kind thuis te houden.


Raquel Miguelez, huisarts

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina