Kant bouwt supersnelle pelmachine garnalenDovnload 4.35 Kb.
Datum29.09.2018
Grootte4.35 Kb.

Kant bouwt supersnelle pelmachine garnalen
vrijdag, 16 augustus 2013

LEENS – De gebroeders Kant van GPC Kant in Leens werken aan een nieuw prototype garnalenpelmachine, die vijf keer sneller kan pellen dan hun huidige generatie. Met vijftig van deze machines zou straks bijkans de hele Nederlandse garnalenaanvoer machinaal gepeld kunnen worden.

De drie gebroeders Kant staan niet bekend als praatjesmakers. Eerder juist als voorzichtig. Ook voor afnemer Telson – in wiens fabriek sinds de zomer van 2011 door Kant wordt gepeld, aanvankelijk met vijf en medio 2012 met tien machines – kwam de mededeling van Klaas Kant vorige week daarom als een verrassing, dat de basis is gelegd voor een nieuw prototype, waarmee naar verwachting meer dan duizend kilo garnalen per dag gepeld kunnen worden. De huidige machines pellen niet meer dan circa 200 kilo garnalen per dag. Kant is enthousiast en voelt zich zeker van zijn zaak. Komend najaar wil hij draaien met het nieuwe prototype.

Klaas Kant legt uit dat er feitelijk geen nieuwe pelmachines komen, maar dat de toevoer van de garnalen sterk verbeterd wordt, waardoor er veel sneller gepeld kan worden. ,,De verbetering kan dus straks met de bestaande machines gerealiseerd worden’’, aldus Kant, die zich er terdege van bewust is aan de vooravond van een doorbraak in de garnalenbranche te staan. ,,Als we de kostprijs van het machinaal pellen omlaag brengen, kunnen we naar verwachting op termijn goedkoper pellen dan in Marokko.’’

Volgend jaar verhuist Telson naar Lauwersoog, waar aandeelhouder HendrikSon een nieuw pand op de haven laat zetten. Daarin komt voor de zelfstandige onderneming GPC Kant volgens de jongste plannen ruimte voor vijftig pelmachines.
Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina