Jaargang 8, september 2016Dovnload 61.68 Kb.
Datum13.12.2017
Grootte61.68 Kb.

Cliëntennieuwsbrief
Zuid-Nederland

Jaargang 8, september 2016


 1. Zonder zicht kokkerellen is spannend

Toen Ria Vogelaar (58) van haar arts te horen kreeg dat ze nooit meer zou kunnen zien, stortte haar wereld in. Door de zeer zeldzame ziekte van Leber raakte ze binnen zes weken haar zicht kwijt. Hoewel er geen kans is op genezing, weigert Ria het leven op te geven. “Ik doe mijn eigen boodschappen en kook nog steeds Hollandse pot.” 

Artikel Algemeen Dagblad, editie 6 februari 2016, journaliste Belinda Meijers

Een kopje koffie inschenken: een simpele handeling, maar voor Ria blijft het spannend. ,,Het gebeurt wel hoor, dat ik een half kopje koffie op tafel zet, of dat het over de rand loopt”, vertelt ze, terwijl ze er voorzichtig een scheutje koffiemelk bij doet. 
 
Opeens alles wazig

Drie jaar geleden had Ria nooit gedacht dat haar dit lot zou treffen. Van de één op andere dag werd de wereld om haar heen wazig - zat ze in de auto en kon ze de stoplichten niet meer goed zien. Zes weken later was haar zicht bijna helemaal verdwenen. “Dat is heel heftig, dat je ineens niets meer ziet. Ik heb nog een klein beetje restzicht, zoals ze dat noemen, maar daarmee kan ik alleen nog licht en donker onderscheiden.” Ria kan vrijwel geen kleur zien, maar bij voldoende contrast wel vormen en bewegingen. “Ik ben dus niet blind, maar wel zeer slechtziend. Mijn zicht is minder dan 1 procent. Waarmee je het kunt vergelijken? Het is eigenlijk altijd mistig, alsof ik door een beslagen raam kijk.” 

Na vele onderzoeken bij het oogziekenhuis in Rotterdam, werd de diagnose gesteld: Ria lijdt aan de ziekte van Leber. Een zeldzame ziekte, waarbij de oogzenuwen zijn aangetast. Met haar ogen mankeert niets, alleen het beeld wordt niet meer goed doorgegeven aan de hersenen. Het is ongeneeslijk, maar ook erfelijk: moeders dragen de ziekte over op hun dochters. “Ik heb twee dochters, dus dat is enorm schrikken. Gelukkig is er een kans dat de ziekte nooit naar buiten komt, daar hoop je dan op.”
 
Ria raakte kort na de diagnose haar baan kwijt in de catering - lunch en hete koffie serveren was opeens geen optie meer - en de auto werd verkocht. “Sinds mijn man  vorig jaar Parkinson heeft gekregen, doen we alles met het openbaar vervoer. Natuurlijk ben je meer afhankelijk van anderen, maar samen slaan we ons erdoor heen. De lamme helpt de blinde.” 

Recepten laten voorlezen

Op het aanrecht zet Ria alles klaar voor de lunch: brood met een gebakken eitje. Ze knipt het licht boven het gasfornuis aan, en moet even lachen. “Ik doe dat altijd uit gewoonte, zodat ik de pan beter kan ‘zien’. Dat slaat natuurlijk nergens op.” Ook het bakje champignons en de tomaatjes ‘bekijkt’ ze van dichtbij, terwijl ze met haar vingers aan de randjes voelt. “Ja, dit zijn de champignons!” Alles snijdt ze zelf. Oké, het zijn geen gelijke blokjes, maar daar wordt de smaak niet minder om.


 
Ria kookt vaak simpel; geen indische rijsttafels maar wel Hollandse pot. Haar man Nico (62) helpt haar daarbij. “Kijk, de aardappels kan ik zelf schillen, maar de pitjes haalt hij eruit.” Afgelopen kerst heeft ze uitgepakt met een kipragout en onlangs heeft ze de spruitjesstampoot van haar schoonzoon gemaakt. Maar doet ze dan alles uit haar hoofd? “Nee, de recepten kan ik hardop laten voorlezen op de computer. Erg handig.”
 
Terwijl ze stap voor stap uitlegt hoe dat werkt, zo’n digitaal recept, laat ze ook trots zien hoe ze sms’jes kan lezen op de iPhone. “Geleerd op de smartphone cursus van Visio.” Bij Koninklijke Visio - een organisatie die advies, begeleiding en revalidatie geeft aan blinden en slechtzienden - kwam ze terecht om alles opnieuw te leren. “Alles was eng, je bent zo gewend om dingen op zicht te doen. Via Visio kwam ik in contact met mijn ergotherapeut. Zij heeft mij geleerd om alledaagse handelingen [Zelfstandig  weer op te pakken. Eerst in huis, maar later ook buiten de deur.” 

Zelfstandig wonen 

Ria leerde weer wassen, schoonmaken, koken, maar ook de boodschappen doen. “Mijn ergotherapeut heeft me vijf vaste routes geleerd, zodat ik ook in mijn eentje de deur uit kan. Naar de winkel bijvoorbeeld, waar ik samen met mijn zus de boodschappen doe. Wat er in de aanbieding is, kan ik niet zien. Daarom leest mijn man de foldertjes voor, zo mis ik niets.” Zo zijn er meer uitdagingen. “Uit eten gaan vond ik doodeng. Dan heb je voor de zoveelste keer een lege vork in je mond, omdat de helft van het eten al naast je bord ligt. Of die keer dat ik een club sandwich had besteld: “Ik wilde het van dichtbij ‘bekijken’ en eraan ruiken, maar kreeg de satéprikker in mijn oog. Dat zie je dan niet aankomen, hé.” Pannenlappen in de fik

De eitjes staan al te bakken op het vuur. Gewoon op een gaspitje, want van inductie moet Ria niets hebben: “Dat is digitaal, geen idee waar ik dan op moet drukken.” Het gasfornuis was in het begin heel spannend. “Het ging ook wel eens mis, dan vlogen de pannenlappen in de fik. Maar alles went.”

Met uiterste precisie tikt ze de eitjes kapot aan de rand van de pan. Een spannend moment. “Als er een stuk eierschaal meekomt, zie ik dat niet. Daar kan ik me dan heel druk om maken. Mijn ergotherapeut zegt dan altijd: ‘Ach, dan heb je er een beetje kalk bij, dat kan toch geen kwaad’. ” Om te bepalen wanneer het gaar is, werkt Ria nauwkeurig met timing. Ze weet precies hoe lang de eitjes moeten bakken, en drukt dan op haar pratende horloge om de tijd in de gaten te houden.

Beetje zout en peper erbij en de lunch is klaar. Om de kruiden uit elkaar te houden, heeft Ria een handig apparaatje: de pen friend. “Deze praatpen scant en leest de stickertjes, die we zelf één voor één hebben ingesproken.” Ze doet het even voor, drukt de pen op een kruidenpotje en meteen klinkt een stem: ‘Knoflook’. Ze gebruikt de pen inmiddels ook voor haar kleding: “Mijn man werd er gek van, dat ik hem elke dag moest vragen welke kleur broek of shirt ik aan had. Nu weet ik precies wat ik uit de kast trek.”
 1. Echolokalisatie: Van wetenschap naar de praktijk

Echolokalisatie is het waarnemen van objecten door weerkaatsing van geluid. Deze strategie kan iemand die slechtziend of blind is, helpen bij het zich verplaatsen in de ruimte. Visio geeft training in deze techniek.

Onderzoek bij drie universiteiten

De afgelopen jaren vond, vanuit de Stichting Inzicht, bij drie universiteiten onderzoek plaats naar echolokalisatie, namelijk bij de Radboud universiteit, de Universiteit van Antwerpen en de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Een en ander in samenwerking met Bartiméus en Visio. Elke universiteit had een eigen deelonderzoek. De TUE richtte zich op de akoestische eigenschappen van de tongklik en/of een alternatieve geluidsbron om echo’s op te wekken. Er is een nieuw inzicht om de meest informatieve echo op te roepen. Onduidelijk is nog of dit zelf met de mond of op een andere natuurlijke manier te maken is.

Kennis vergaart tijdens deze onderzoeken wordt uiteindelijk verwerkt in de trainingen die Visio geeft op het gebied van echolokalisatie. Bijvoorbeeld hoe de reflectie van de klik in verschillende ruimtes, zoals een slaapkamer, badkamer of buiten, klinkt en te gebruiken is in het vinden van uw weg.


 1. Windows 10 zomerupdate: Mogelijkheden “spraak” en andere verbeteringen voor u op een rij

Afgelopen zomer heeft een update plaatsgevonden van Windows 10, ook wel de “jubileumupdate” genoemd. De update brengt allerlei verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid, zoals Nederlandse stem, in Windows. Visio heeft ze voor u in een “kenniskaart” op een rij gezet. Meer weten over Windows 10 of interesse in de kenniskaart, neem dan contact op met Visio locatie bij u in de buurt.


 1. Visio Het Loo Erf meer dan alleen intensieve revalidatie

Uiteraard is het verblijf bij Visio Het Loo Erf erop gericht om in een soort “snelkookpan” intensief bezig te zijn met het aanleren van vaardigheden om zowel thuis, op het werk of onderweg zo zelfstandig mogelijk uw leven weer vorm te geven. Maar Visio Het Loo Erf biedt zoveel meer. Het verhaal van Nafi Benchellal (59) met Retinitus Pigmentosa uit Marokko laat dit mooi zien. Hulp vragen als je de Nederlandse taal niet machtig bent en je creativiteit uitdrukken in deze taal. Twee deuren die voor hem opengingen na zijn revalidatie bij Visio Het Loo Erf.

Nafi schreef al verhalen in het Frans en Arabisch, maar na zijn revalidatie schreef hij zijn eerste Nederlandse verhaal “Een kusje van de Prinses”. Omdat Nederlands niet zijn moedertaal is, is de tekst niet foutloos, maar tovert een glimlach op het gezicht en geeft een blij gevoel. Dat willen wij u niet onthouden.Een kusje van de Prinses

Soms gebeuren dingen onverwacht maar ook onvoorstelbaar. Stel dat jij je ring verloren hebt en na 30 jaar kom je deze te vinden in het zelfde plekje waar je de ring verloren hebt.Het volgende verhaal heeft plaatsgevonden in april 2010, toen ik net bij Fivelingo aangenomen was.

Een paar jaar geleden op een zonnige dag, toen ik aan sporten was bij de Eemsmond zee, zag ik iets van ver glimmen. Ik zei tegen mijzelf wat kan dat zijn? Kan dit een diamant of misschien een parel zijn. Moet ik daar gaan om te kijken wat het ding is of is het beter terug te keren naar huis, want ik was doodmoe. Ik heb beetje getwijfeld maar ik dacht: “misschien dit is mijn geluksdag”. Ik had al mijn energie en kracht verzameld en ging door naar de bron van de lichtjes. Toen ik daar was, kwam ik erachter dat de lichtjes uit een flesje kwamen. Een bijzondere fles die ik nooit eerder gezien had. Op de oppervlakte lag veel alg. Omdat het ging om een bijzondere fles, had ik besloten toen om het mee te nemen. Thuis had ik het flesje gewassen en zag ik wat Russisch schrift. Toevallig kon ik wat Russisch, dus ik las: “Wodka gemaakt in Rusland in 1810”. Binnenin het flesje lag een stukje papier. Toen ik het papiertje uit het flesje weghaalde, zag ik een paar woorden in het Engels. Ik las dit : “my name is Victoria from Zweden. I am 5 years old. Please tel me when and where did you find the bottle. Witch country and date”. Ik heb het papiertje in het flesje terug geplaats en op mijn vensterbank gelaten. Als het mooi weer is, schijnen lichtjes van verschillende kleuren uit het flesje. Mijn woning is een attractiepark geworden. Mensen komen van alle kanten uit het land om de lichtjes te bekijken als het mooi weer is. Mijn vrienden vinden dit mooi en iedereen wil graag eentje hebben. Toen ze mijn verhaaltje gehoord hadden, vroegen ze mij of ik een antwoordbrief had geschreven of niet. Toen ik ‘nee’ zei ging Anouchka een van mijn vrienden naar buiten en ze kwam terug met een barbiepop. Ze zei: “nu moet je iets schrijven aan de arme meid en stuur het popje mee”. Dat had ik gedaan en een paar weken later kreeg ik een pakket in mijn brievenbus van Victoria uit zweden. Binnen de pakket lag een mooi horloge merk Rolex en een briefje waarin ik kon lezen: “ik ben Victoria, ik ben geen 5 jaar meer, maar 35 jaar, ik ben de kroonprinses van zweden”. Ze verteld mij verder dat ze samen met ander klasgenoten op een schoolreis waren en iedereen mocht zijn flesjes in de zee gooien, nadat iedereen een wens had gedaan. Verder zei ze dat ze het flesje terug wilde hebben, omdat het ging om een souvenir en ook om een cadeau van de Russisch Tsaar en keizer Nicolaas II van de dynastie Romanov, aan haar grootouders toen ze op hun huwelijksreis in Rusland waren. Tenslotte lag ook een kaartje, een uitnodigingskaartje van haar huwelijksfeest. Ik wou in het begin het flesje niet kwijt raken. Later had ik een briefje geschreven met mijn verzoek voor een deal. Ik wil graag het flesje terug sturen, maar ik wilde van tevoren weten wat haar wens was. Ze zei :“ ik beloof je, ik ga je alles vertellen als je naar mijn feest komt. Bij de brief lag ook een retour vluchtticket Amsterdam Stockholm. Zo is het gegaan. Ik had al mijn spullen klaargemaakt en in een koffer verstopt samen met het flesje. Daarna zat ik te wachten voor de vluchtdag. De vluchtdag was een dag eerder dan die van het feest, zo wou de Prinses haar verhaaltje kwijt voor het feest. In Stockholm luchthaven was een mooie zwarte auto mee te wachten. Aan de ingang van het Paleisje stond Victoria op mij te wachten. Ze was blij toen ze mij zag aankomen. Ik kon de blijheid in haar ogen zien, ze deed een mooi glimlachje toen ze het flesje zag. Ze zei : “eindelijk kan ik de pagina sluiten nu dat het flesje bij mij terug is”. Kortom we hadden wat gedronken en wat hapjes gegeten en ik gaf haar d’r flesje en zei : “u heeft mij beloofd, ik ben nieuwsgierig en benieuwd, wat was uw wens Prinses?”. Ze keek mij aan en zei: “ik ging vaak met mijn ouders naar koningin Beatrix op bezoek. Mijn idool was Prins Willem Alexander. Ik vond hem stoer ik was verliefd op hem. Mijn wens was dat hij het flesje zou vinden en een briefje terug aan mij zou sturen. Bijna al mijn klasgenoten die op de boot waren hadden briefjes gekregen behalve ik. Ik heb lang zitten te wachten voor een antwoord. Ik was depressief geworden en ik had veel stress en nu na 30 jaar eindelijk een mooi einde. Hij is getrouwd en ik ook morgen ”.

Ze zei dat morgen de Prins en de Prinses van Oranje zou komen en dat ze mij aan hun zou voorstellen. Ze kwam dicht bij mij, gaf mij een kusje op mijn wang. Ze pakte mijn nek met haar hand en ging iets fluisteren in mijn oor. Ik voelde een warm zuchtje en een harde stem : “wakker worden, slapen doen wij thuis en niet op de werkvloer”. Ik keek geschokt en ik zag meneer Bart Duursma die boos naar mij keek, terwijl hij verder liep naar een collega. Die bleek ook iets gevonden te hebben, misschien een Tajine van koningin van Marokko of een schoentje van Assepoester. Ik hoorde weer “Wakker worden, slapen doe je thuis”. Ik begon te lachen en ik zei tegen mijzelf : “Ik heb tenminste een kusje van Prinses Victoria gekregen”.

Nafi Benchellal


 1. Visio onderschrijft belang gezond bewegen slechtziende en blinde mensen

Met een visuele beperking is een sport beoefenen lang niet altijd vanzelfsprekend. Welke sporten zijn geschikt voor mij? En kan ik de sport van mijn keuze in mijn omgeving beoefenen? Visio vindt “sporten en bewegen” belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Van 17 tot en met 25 september is het Nationale Sportweek. Daarom zet Visio zich graag in om sporten en bewegen voor slechtziende en blinde mensen breder onder de aandacht te brengen. Wij doen dit bijvoorbeeld door het delen van informatie, steunen van specifieke initiatieven en geven van advies aan sportverenigingen om zo de mogelijkheden voor sporten en bewegen voor u positief te stimuleren. De afgelopen tijd is Visio weer actief geweest in het geven van advies aan voetbalclub bij het inrichten van blindentribunes. Wij zijn blij te melden dat SV Heerenveen sinds deze zomer zich heeft kunnen toevoegen aan het rijtje voetbalclubs met een blindentribune. Daarnaast steunen wij het tandemteam van Kim van Dijk en Odette van Deutekom in hun strijd richting en tijdens de Paralympics van Rio 2016.

En dat wat onmogelijk lijkt, toch mogelijk blijkt, laat het volgende verhaal van Anna Kruithof, die met zeer beperkt zicht op hoog niveau paardrijdt, u zien.Ik denk dat ik met mijn beperking net zo goed kan rijden als ieder ander.”
- Interview met Anna Kruithof

Anna Kruithof ziet alleen nog licht en donker. Ze laat zich niet tegenhouden door haar visuele beperking. Maandelijks rijdt ze dressuurwedstrijden met haar paard Urona. “Ik krijg vooral heel veel respect hierdoor”, zegt de 23-jarige ruiter. “Als anderen mij achteraf met een stok zien lopen zijn ze verbaasd. Ze hadden tijdens het rijden niet eens gemerkt dat ik niets kon zien. Ik denk dat ik met mijn beperking net zo goed kan rijden als ieder ander.” Dat is ook wat ze mensen met een visuele beperking wil meegeven die belangstelling hebben om paard te rijden. “Mensen die niet zien, hebben vaak een fantastisch gevoel”, zegt Anna, die als kind bij Visio revalideerde. “Dat kunnen ze als een meerwaarde gebruiken. En je hoeft niet zo bang te zijn. Paarden zijn niet dom, ze laten je echt niet tegen een muur lopen hoor.”


Contouren herkennen


Als Anna zes jaar oud is, begint haar carrière als ruiter. Dan wil ze paardrijden. Net als haar vriendinnen. “Dat je niet goed kan zien, daar sta je als zesjarige niet eens bij stil”, zegt ze. “Ik zag toen wel iets meer dan nu, maar op dit moment zie ik alleen nog licht en donker.” Ze kan dus wat contouren herkennen. Bij dressuurwedstrijden binnen in een manegehal gebruikt ze soms grote letterborden die punten in de dressuurbak markeren. “Vanaf een afstandje kan ik de letters eigenlijk helemaal niet lezen hoor”, lacht ze. “Ik weet uit mijn hoofd waar welke letter zit en door zo’n groot wit vlak kan ik er makkelijker op af rijden.”

Ouders als hulp langs de lijn


Paardrijden gaat haar in het begin goed af. Alle paarden lopen rustig in een treintje achter elkaar aan. De uitdaging begint als de ruiter meer ervaring krijgt en zelfstandiger door de bak gaat bewegen. Linksom. Rechtsom. Dat een visuele beperking je niet in de weg hoeft te zitten, bewijst Anna zelf. Ze is recent gepromoveerd naar een hoger niveau, zegt ze trots. Het enige verschil met collega-ruiters is dat zij hulp mag gebruiken van ‘callers’. Dit zijn mensen langs de dressuurbak die zeggen waar ze is. Bij de dressuursport zijn er acht ijkpunten langs de rand die gemerkt zijn met een letter. Tijdens een wedstrijd moet een paard bij zo’n punt vaak iets anders gaan doen, zoals een andere richting kiezen of het paard op een andere manier laten lopen (stappen, draven, galop). “In principe mag je met acht callers, één voor elke letter, gaan rijden”, zegt Anna. Maar dan moet ze telkens wel heel veel mensen meenemen. Bij een wedstrijd gaat ze daarom op pad met haar ouders. Beiden nemen de helft van letters voor hun rekening. Als Anna vlak voor een letter is, roept haar vader dat. Als ze daadwerkelijk langs de letter rijdt, roept hij het nog een keer. “Dan weet ik precies waar ik ben en wanneer ik iets moet doen”, vertelt Anna.

Gevoel voor het paard


Het is lastiger om haar te coachen als ze een rondje (volte) moet lopen met het haar paard. Of bij een gebroken lijn. Dat is als ze langs de lange zijde van de bak moet lopen, vijf of tien meter naar binnen moet komen en vervolgens haar paard weer terug naar de rand van de bak moet loodsen. “Dan is gevoel voor het paard hebben heel erg belangrijk”, zegt Anna. “Ik zie niet wat vijf meter is, maar ik weet inmiddels wel hoeveel passen mijn paard maakt. Het is dus goed tellen en je paard aanvoelen.” Daarnaast is het belangrijk om vertrouwen te hebben in de mensen die je helpen. Tijdens de wedstrijden zijn het de callers, bij een buitenrit diegenen die met je meerijdt. “Ook ik rij gewoon met mijn paard door de duinen”, zegt Anna. “Dat kan gewoon. Het is wel belangrijk dat diegene die met je meerijdt je waarschuwt voor een lage tak bijvoorbeeld. Je moet vertrouwen op diegene die je meegaat.”

Intensief voor alle zintuigen


Na een wedstrijddag is Anna erg moe. “Paardrijden als je niet ziet, is erg intensief voor je andere zintuigen.” Ze rijdt daarom ook niet wekelijks, maar één à twee keer per maand. Naast reguliere wedstrijden wil ze ook af en toe meedoen met paradressuur voor mensen met een beperking. “Ik heb al eens met de bondscoach gepraat. Hij zei me al dat mijn beperking niet veel voorkomt in de paardensport. Zeker niet op wedstrijdniveau.” Dat wakkert de ambities van Anna juist nog meer aan. “Ik wil eigenlijk proberen om naar de Spelen van Tokyo te gaan. Dan heb ik nog vier jaar om me te ontwikkelen.”

Alles op een vaste plek


Vijf dagen per week is Anna op stal. Ze verzorgt de paarden en heeft een eigen praktijk voor natuurgeneeskunde voor dieren en geeft sportmassages aan paarden. Structuur is voor haar erg belangrijk. “Alles in mijn zadelkast moet op een vaste plek liggen”, zegt ze. Laatst had iemand iets over haar vliegenspray gelegd. Dan kan ze het op de tast lastig vinden. Anna probeert alles mee te doen met mensen die gewoon kunnen zien. “Vorige week heb ik zelfs gesprongen met mijn paard”, zegt ze. “Ik vraag of het paard recht loopt, een vriendin roept ‘ja’ en dan springt het paard vanzelf hoor. Ik zou ook wel eens een springwedstrijd willen doen. Gewoon om te laten zien dat het kan.” Die drive typeert Anna. “Natuurlijk is er altijd wel iets wat je niet kan doen, maar voor veel dingen is wel een optie om toch mee te kunnen doen, ook als je niets ziet”, zegt ze. “Doorzettingsvermogen is zo belangrijk. En je moet het idee hebben dat je mee wilt doen, dat je alles eruit wilt halen dat erin zit.”


6. De kracht van ervaringsdeskundige benutten als buddy of ambassadeur

De kracht van de cliënt als ervaringsdeskundige kan binnen Visio nog veel meer uitgebouwd worden. Visio wil dit doen door mensen met een visuele beperking actief en deskundig in te zetten in haar dienstverlening, naast de professionele medewerker. Om met elkaar te kijken naar de wijze waarop we daaraan vorm kunnen geven, gaat in Breda en Den Haag een pilot van start waarin we samen met slechtziende en blinde buddy’s en ambassadeurs zoeken naar de juiste invulling om deze kracht optimaal te benutten voor u en toekomstige cliënten.

Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden als buddy of ambassadeur? Neem dan contact op met elsdekeijzer@visio.org 1. Handleidingen iOS 10

De gratis update voor iPhone en iPad naar iOS 10 van 13 september 2016 brengt allerlei verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid voor slechtziende en blinde gebruikers. Dit betekent dat er een aantal dingen gaan veranderen op uw mobiele apparaat. Daarom heeft Visio de belangrijkste wijzigingen op een rijtje gezet.

In de handleidingen wordt u onder andere bijgepraat over:

•Nieuwe VoiceOver functies

•De vergrootglasfunctie

•WhatsAppberichten versturen via Siri spraakbesturing

•Activeren van de nieuwe VoiceOver-stem Claire

U kunt de handleidingen downloaden op de website van Visio


 1. Voorlichtingsmiddag: “Goed of slechtziend ouder worden?”

Zaterdag 15 oktober, De Dag van de Witte Stok, organiseren de Oogvereniging regiogroepen Limburg, de Patiëntengroep Glaucoombelangen en Visio in Sittard-Geleen in samenwerking met Eyescan Oogzorgkliniek en de MaculaVereniging, een informatie- en voorlichtingsbijeenkomst in Zuyderland Medisch Centrum over diverse oogaandoeningen in het teken van “goed of slechtziend ouder worden”.

De volgende onderwerpen komen die middag aan de orde: • Glaucoom

 • Retina aandoeningen: Macula Degeneratie en Retinitis Pigmentosa

 • Diabetische Retinopathie

 • Een oogaandoening en wat dan?

Voor of na de bijeenkomst kunt u een bezoek brengen aan het opblaasbare oog in de centrale hal om te zien hoe het oog er van binnen uit ziet.Meer informatie en aanmelden

Hebt u belangstelling voor deze (gratis) voorlichtingsbijeenkomst? Kom dan 15 oktober naar Zuyderland Medisch Centrum in Sittard-Geleen (auditorium) van 13.30 tot 16.30 uur. U bent vanaf 13.00 uur van harte welkom. Wilt u deelnemen (er zijn 175 zitplaatsen beschikbaar en vol is vol) dan vragen wij u om u voor 8 oktober aan te melden via noordenmiddenlimburg@oogvereniging.nl of telefonisch via het Secretariaat Oogvereniging, P.Th. Michels, T 077 373 82 84. 1. Altijd al een oog van binnen willen bekijken?

Het opblaasbare oog van het Oogfonds maakt dat mogelijk. De vijf meter grote oogbol is van vrijdag 14 oktober tot en met zondag 16 oktober te bewonderen in Zuyderland Medisch Centrum te Sittard-Geleen.
Een oogziekte kan iedereen treffen, maar veel mensen zijn zich daar niet voldoende van bewust. Met het opblaasbare oog wil het Oogfonds daarom het publiek informeren over oogziektes en de alarmsignalen die daaraan voorafgaan. Bezoekers kunnen er in rondwandelen en zien hoe het oog er van binnen uitziet. Daarnaast zijn in het oog diverse oogziektes in beeld gebracht. Medewerkers van Koninklijke Visio en Eyescan Oogzorgkliniek zullen samen met vertegenwoordigers van de Limburgse regiogroepen van de Oogvereniging en Patiëntengroep Glaucoombelangen aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven.
Op zaterdag 15 oktober, de Dag van de Witte Stok, kunt u een bezoekje aan het oog combineren met deelname aan de informatiebijeenkomst “Goed of slechtziend ouder worden?” Let op: voor deze informatiebijeenkomst dient u zich vooraf aan te melden. Zie hiervoor de informatie verderop in deze nieuwsbrief.

Wilt u weten op welke tijden u het oog kunt bezoeken, neem dan contact op met Visio Sittard-Geleen, T 088 585 8800.
 1. Themaochtenden over bewegen met een kind met een visuele en verstandelijke beperking

Visio in Breda organiseert vier ochtenden rondom het thema Bewegen. Door als ouder samen met je kind te bewegen vergroot je het zelfvertrouwen bij kinderen en het versterkt de hechting met je kind.
De ochtenden zijn gericht op het bewegen met een kind met een visuele en verstandelijke beperking. Juist voor deze kinderen is meer lichaamsbesef, het leren kennen van de eigen krachten, leren ontspannen, zelfvertrouwen en genietmomenten tussen ouder en kind extra van belang.
Tijdens de ochtenden willen we u kennis laten maken met verschillende bewegings-spelvormen, afgestemd op de leeftijd en de belevingswereld van het kind. Het gaat niet alleen om de uitvoering van de bewegingen, maar ook om het contact, het plezier en de individuele groei.
- Dinsdag 18 oktober - Kennismaking en theorie (enkel ouders)

- Dinsdag 1 november - Samen bewegen (ouder en kind)

- Dinsdag 15 november - Samen bewegen (ouder en kind)

- Dinsdag 29 november - Samen zwemmen (ouder en kind)


Meer informatie en aanmelden

De ochtenden zijn van 10.00 – 12.00 uur bij Visio De Blauwe Kamer in Breda (Galderseweg 65). Aanmelden kan via renskejanssen@visio.org, via de begeleider van Visio of via het communicatieschrift.

 1. Najaarscursussen in Zuid-Nederland

De komende maanden zijn er weer diverse interessante bijeenkomsten en cursussen voor slechtziende en blinde jongeren, en voor ouders of begeleiders van kinderen met een visuele beperking:

 • Begeleiders van slechtziende peuters en kleuters uit groep 1 (regulier onderwijs)

5 oktober in Eindhoven

 • Leraren van slechtziende kleuters groep 2 (regulier onderwijs)

5 oktober in Nijmegen

 • Ouders van jonge kinderen met een visuele beperking ( 0 – 4 jaar )

11 oktober te Grave

 • Fietscursus 1 voor leerlingen uit groep 7

12,13,14 oktober te Grave

 • Ouders van kleuters met een visuele beperking groep 1 (regulier onderwijs)

10 november te Den Bosch

 • Looking good voor jongeren met een visuele beperking op de middelbare school die het leuk vinden met hun uiterlijk bezig te zijn

12 november te Den Bosch

 • Kookworkshop voor jongeren met een visuele beperking op de middelbare school

19 november te Eindhoven
Meer informatie

Meer informatie is te vinden in het cursusoverzicht. Voor vragen kunt u contact opnemen met Tanja Schouwenaar, coördinator cursusaanbod Visio Zuid-Nederland, via T 088 585 8700 of e-mail TanjaSchouwenaar@visio.org
 1. Nieuw Visio-steunpunt in Heerlen

In juni is Visio gestart met een nieuw steunpunt in het Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen. Op woensdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur kunt u de afdeling Advies op afspraak bezoeken. U kunt bij ons terecht met vragen over praktische hulpmiddelen en aanpassingen. Denk daarbij aan aangepaste horloges en wekkers, duidelijke speelkaarten, telefoons met grote toetsen en afspeelapparatuur voor gesproken boeken. Daarnaast kunnen onze Adviesmedewerkers u informeren over trainingen en revalidatie bij Visio.
Wilt u ons in Heerlen bezoeken, dan kunt u een afspraak maken via T 088 585 88 00.

Het bezoekadres is: Zuyderland Medisch Centrum, Poli oogheelkunde, kamer 10, Henri Dunantstraat 5, 6419 PC in Heerlen.

 1. Samenwerking met Zuyderland Eyescan Oogkliniek en Elvea

Vanaf juli 2016 werken Visio, Zuyderland Eyescan Oogkliniek en Elvea in Sittard-Geleen samen tijdens een combispreekuur. Door deze samenwerking ontstaat er een laagdrempelige ketenzorg. De oogarts verwijst een patiënt met een visuele beperking voor advies of een hulpmiddel naar dit combispreekuur van Elvea en Visio. Het low-vision onderzoek vindt plaats op de polikliniek door een optometrist van Elvea. Aansluitend brengt de patiënt een bezoek aan de afdeling Advies van Visio. Hier wordt men geïnformeerd over het revalidatieproces en de mogelijkheden bij Visio. Indien gewenst wordt men ter plekke aangemeld voor verdere revalidatie.

 1. Visio aanwezig op informatiemiddag van MaculaVereniging in Maastricht

Op donderdag 29 september organiseert de MaculaVereniging een informatiemiddag in de Universiteitskliniek Oogheelkunde van het MUMC+ in Maastricht. Ook Visio levert een bijdrage aan deze bijeenkomst. Tijdens deze middag staan er verschillende lezingen op het programma:

 • Dr. J. Schouten, oogarts in het MUMC+, zal een lezing geven over macula degeneratie, de risicofactoren, behandeling en laatste ontwikkelingen.

 • A. Roumen, low vision specialist van Visio, zal een praatje houden over het low vision onderzoek en optische hulpmiddelen.

 • M. Burmanje, medewerker Advies van Visio, zal vertellen over de dienstverlening van Visio in het algemeen.

Het precieze programma is nog niet bekend, maar er wordt zeker ook informatie gegeven worden over elektronische hulpmiddelen en daarnaast bestaat de mogelijkheid enkele stands te bezoeken. Vooraf aanmelden is verplicht. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op de website van de MaculaVereniging.

 1. Deelnemers gezocht voor pilot groepstraining Weerbaarheid Visio Breda

Visio Revalidatie & Advies in Breda start binnenkort met een pilot om slechtziende en blinde volwassenen die het spannend vinden om op straat te lopen met een taststok.

De weerbaarheidstraining beoogt angst hanteerbaar te maken (De angst om doelwit te worden van negatief gedrag van omstanders.) door het vergroten van zelfvertrouwen, eigenwaarde en weerbaarheid.

Drie onderdelen van het programma: •Jezelf kenbaar maken en hoorbaar maken naar omstanders.

• De loophouding verbeteren waarbij aandacht voor het passeren van groepen omstanders.

• Manier van handelen aanleren om bij dreigende situaties passend te reageren eventueel met behulp van de taststok.

Deze training is een nieuw aanbod. Graag horen we van deelnemers terug hoe het programma is ervaren en of er aanvullingen of verbeteringen nodig zijn.


Voorlopig zijn de volgende data gepland: dinsdag 7 juni, dinsdag 14 juni, maandag 20 juni, maandag 27 juni en dinsdag 5 juli van 10.00 tot 11.30 uur.

Er zijn geen kosten aan verbonden enkel de eigen bijdrage van de Zorgverzekeringswet.

Meer informatie en aanmelden

Mail of bel naar Ellen van Velthoven: ellenvanvelthoven2@visio.org, 088 585 8700 1. Bijeenkomst MD patiëntenvereniging in Brunssum

De Maculavereniging organiseert in de maanden september en oktober weer themabijeenkomsten in Brunssum. U bent van harte welkom op de laatste vrijdag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur, in de Openbare Bibliotheek, Rumpenerstraat 147 te Brunssum. De thema’s voor deze ochtenden zijn nog niet bekend. Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij de heer Paas, T 045 525 2207.

Deelname is kosteloos en er is voldoende parkeerruimte aanwezig. 1. Especially for YOU

Van 15 september tot en met 30 oktober 2016 brengt BredaPhoto International Photo Festival wederom het beste van de hedendaagse fotografie naar Breda. Internationaal gerenommeerde kunstenaars exposeren zij aan zij met een nieuwe generatie fotografen, in de buitenruimte en in kunstinstellingen in de stad. Het thema van BredaPhoto dit jaar is YOU, waarmee BredaPhoto zowel de creatieve als de kwetsbare kant van de zelfredzame mens belicht.

Het festival is op eigen initiatief te bezoeken maar ook met een rondleider. BredaPhoto biedt speciaal voor mensen met een visuele beperking de rondleiding Especially for YOU. Een rondleiding waarin u als bezoeker centraal staat en de werken van de fotografen kunt ervaren.

Nieuwsgierig? Bekijk dan de website van BredaPhoto.


 1. Reisprogramma 2017 Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

Het reisprogramma 2017 van de NVSV is bekend. Het aanbod bestaat voor 2017 uit drie alpine skireizen (skiën, snowboarden), één combinatie wintersportreis (langlauf én alpine), drie langlaufreizen en een wintersportreis voor gezinnen met één of meer visueel beperkte gezinsleden.

De reizen bieden uitstekende wintersportmogelijkheden, zowel voor de minder als meer gevorderde wintersporters. Wel hebben de verschillende reizen specifieke kenmerken wat betreft geschiktheid voor ervaren of minder ervaren wintersporters. De gecombineerde reizen (alpine én langlauf) bieden goede mogelijkheden voor degenen die beide vormen van skiën in één vakantie willen uitoefenen en voor koppels waarvan de partners verschillende wintersporten beoefenen. Eén en ander uiteraard afhankelijk van de beschikbaarheid van geschikte begeleiders.Meer informatie en aanmelden

Op de website van de NVSV is meer informatie te vinden over de verschillende reizen. Zondag 2 oktober 2016 is de sluitingsdatum voor inschrijven en aanbetalen. 1. Zandsculpturenfestival in Friesland en Brabant

In Nederland worden er twee zandsculpturen festivals georganiseerd: In Sneek en  in Oss. Ieder jaar trekken de festivals rond de 45.000 bezoekers en sluiten beide festivals het seizoen af met een speciale dag voor slechtziende en blinde mensen waarbij de bezoekers de sculpturen mogen aanraken! Een unieke kans waarbij mensen begeleid worden en kunnen “zien” met hun handen! Op deze dag worden alle paaltjes, touwen en hekwerken rond de sculpturen weggehaald, zodat gasten ongehinderd en op hun gemak van de zandsculpturen kunnen genieten door de beelden te voelen. De organisatie is dan met extra medewerkers aanwezig om uitleg te geven bij de sculpturen, en te assisteren waar mogelijk. Zowel individuele bezoekers als groepen zijn van harte welkom!

Festival in Sneek

Voor het vierde jaar op rij heeft het Zandsculpturen Festival Friesland haar deuren geopend. Met het thema “Een reis door de tijd” is het festival ruim 3 maanden open geweest en iedere bezoeker verrast met deze nieuwe expositie van zandsculpturen! Zaterdag 24 september is de laatste dag van het festival. Maar op zondag 25 september worden de deuren geopend voor mensen met een visuele beperking, van 10:00 tot 18:00 uur.

Groepen worden vriendelijk verzocht om te reserveren via info@zandsculpturenfriesland.nl. Zij ontvangen dan namelijk een korting op de entreeprijs. Kijk voor meer informatie op de website www.zandsculpturenfriesland.nl of neem telefonisch contact op via 06 2375 8994.

Festival in Oss

Het Zandsculpturen Festival Brabant is voor het derde jaar teruggekeerd naar Oss! Na 2 succesvolle eerdere edities, zijn we voor het laatste jaar terug gekeerd onder de Scheddaken in Oss. Dit jaar is het thema “Hollywood”. Iedere filmliefhebber kan zijn hart ophalen door favoriete hun favoriete filmsterren terug te zien in het zand! Zaterdag 1 oktober is de laatste dag van het festival. Maar op zondag 2 oktober zijn slechtziende en blinde mensen van 10:00 tot 18:00 uur van harte welkom! Groepen worden vriendelijk verzocht om te reserveren via info@zandsculpturenbrabant.nl. Zij ontvangen dan namelijk een korting op de entreeprijs. Kijk voor meer informatie op de website www.zandsculpturenbrabant.nl of neem telefonisch contact op via 06 1893 2544.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina