Inleiding bronvermelding (Richtlijnen bronvermelding apa)Dovnload 152.18 Kb.
Pagina1/3
Datum11.11.2018
Grootte152.18 Kb.
  1   2   3
    Navigeren deze pagina:
  • alle

INLEIDING BRONVERMELDING (Richtlijnen bronvermelding APA)
Je mag teksten en ideeën van anderen niet samenvatten of wijzigen en het vervolgens presenteren als je eigen werk. Dat noemen we plagiaat. Als je voor een werkstuk literatuur en andere bronnen hebt bestudeerd, kun je daar tóch delen uit overnemen. Door een duidelijke bronvermelding maak je duidelijk welke delen van je werkstuk zijn overgenomen uit het werk van een ander. Met deze bronvermelding kan je docent (of een andere lezer) nagaan:
• welke bronnen je hebt gebruikt (betrouwbaarheid),
• of je een variatie aan bronnen hebt gebruikt,
of de bron correct is gebruikt, en
• of belangrijke bronnen ontbreken.
Dit overnemen van delen van andermans werk kan op twee manieren:
• door te parafraseren (in je eigen woorden weergeven)
• door te citeren (een stukje van de tekst letterlijk overnemen). Een citaat plaats je altijd tussen "aanhalingstekens". 

Achterin je werkstuk neem je een lijst op van alle bronnen die je hebt geraadpleegd: de bronnenlijst. De verwijzingen in deze bronnenlijst zet je in alfabetische volgorde van (eerstgenoemde) auteur. In het werkstuk zelf verwijs je naar de bron. Die verwijzing ziet er als volgt uit: (auteur, publicatiejaar, paginanummer(s))


Dit kun je allemaal zelf doen, maar het is enorm veel werk. Hieronder staat beschreven hoe je in Word kunt verwijzen met APA-stijl. Je hoeft de bron dan maar één keer in te voeren en als je verwijst naar de bron, wordt deze automatisch op de juiste wijze in de tekst gezet.

Ga naar het tabblad ‘Verwijzingen’ en selecteer bij ‘Stijl’ ‘APA’.

Klik op ‘Citaat invoegen’ en vervolgens op ‘Nieuwe bron toevoegen’.

Wacht niet totdat je klaar bent met je werkstuk voordat je de bronnen gaat toevoegen, doe dit meteen als je de bron nodig hebt.Voor ieder type bron worden andere gegevens opgeslagen. Zo sla je bijvoorbeeld voor een wetenschappelijk artikel het tijdschrift  op waarin het artikel is gepubliceerd en voor een boek de uitgeverij. Selecteer dus eerst het type bron dat je gaat invoeren (nummer 1).

Hierna vul je alle velden in. Vergeet niet om ook op de knop linksonder te klikken: ‘Alle bibliografievelden weergeven’. Het invoeren van auteurs kan verwarrend zijn, om dit te vergemakkelijken gebruik je de knop ‘Bewerken’ (nummer 2). Kijk tijdens het invoeren van een veld altijd naar het voorbeeld dat Word geeft (nummer 3). Het is namelijk noodzakelijk dat je de velden volgens het goede format invoert, anders wordt het niet goed in de bronnenlijst weergegeven.


Deel met je vrienden:
  1   2   3


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina