In groep 3 probeert meester Sebastiaan regelmatig tijd te vinden voor meetkundeDovnload 3.38 Mb.
Pagina1/5
Datum29.11.2017
Grootte3.38 Mb.
  1   2   3   4   5

VAN BOUWWERK TOT TEKENING EN VICE VERSA

In de combinatieklas groep 3-4 probeert meester Sebastiaan regelmatig tijd te vinden voor meetkunde. Tijdens een van zijn lessen laat hij de kinderen werken met vierkuberhuisjes. Vierkuberhuisjes zijn huisjes die gebouwd zijn van vier kubusjes. Tijdens de eerste les liet hij de kinderen uitzoeken hoeveel verschillende vierkuberhuisjes gebouwd konden worden. Deze activiteit werd een groot succes in zijn klas. De kinderen waren trots op alle verschillende huisjes die ze met elkaar hadden gemaakt. Eerst waren het er nog veel meer geweest, maar tijdens de nabespreking bleek dat sommige huisjes toch niet verschillend waren hoewel ze dat in eerste instantie wel leken. Je hoefde ze maar om te draaien om dat te ontdekken. Omgekeerd bleken huisjes die erg op elkaar leken toch verschillend te zijn. Die waren elkaars spiegelbeeld.

De kinderen wilden de huisjes op de kringtafel laten staan, zodat ze de volgende dag naar nog meer mogelijkheden zouden kunnen zoeken. Maar helaas kwam er de volgende morgen een jonger broertje van een van de kinderen de klas in. Hij botste tegen de kringtafel en veel bouwwerkjes stortten in.

Meteen ging een aantal kinderen aan de slag om de huisjes weer op te bouwen. De eerste huisjes stonden alweer snel overeind. De laatste bleken weer net zo moeilijk te zijn als de vorige middag. Hoe zat het nou ook al weer met dat draaien en spiegelen? “Hadden we maar een landkaart gemaakt, dan hadden we het nog kunnen zien,” zuchtte David. Andere kinderen waren het met hem eens. Met een plattegrond zou het vast makkelijker zijn geweest om het dorp opnieuw op te bouwen.Zo brachten de kinderen meester Sebastiaan op een idee voor een vervolgopdracht. We zouden zo’n “landkaart” gaan maken. Alle kinderen kregen een vel ruitjespapier en ze mochten een manier bedenken om de bouwsels in een tekening weer te geven. Wie dacht dat hij een bouwwerkje goed had weergegeven, mocht een maatje zoeken die de tekening zou gaan uitproberen door het huisje volgens de tekening te bouwen. Zo zou blijken of de plattegrond klopte. Het was verrassend om te zien hoeveel verschillende manieren de kinderen bedachten om hun bouwwerk te tekenen. Het was voor de meeste kinderen niet moeilijk om de platte bouwwerkjes in een bovenaanzicht weer te geven. Maar hoe doe je dat als er blokjes op elkaar zijn gestapeld? Hoe kun je aangeven dat en hoeveel blokjes er in sommige huisjes op elkaar staan?
Hieronder volgen enkele oplossingen:


Demy probeert met pijltjes de bouwrichting aan te geven.Deel met je vrienden:
  1   2   3   4   5


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina