Ik zie, ik zie, wat jij niet zietDovnload 1.42 Mb.
Pagina1/10
Datum22.10.2018
Grootte1.42 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Aanwijzingen voor muziekdocenten van visueel beperkte leerlingen in de brugklas van het reguliere voortgezet onderwijs
Linda ten Have

Opleiding Docent Muziek

ArtEZ Conservatorium Enschede

juni 2013

Scriptiebegeleidster: Esther SchopmanVoorwoord

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Een kinderspelletje waarbij iemand een voorwerp in gedachten neemt dat zich in de ruimte bevindt. De anderen proberen dit te raden. Een spelletje waarbij het visuele aspect een grote rol speelt: iets proberen voor te stellen wat je niet ziet.

Dit geldt ook voor visueel beperkte leerlingen, zij moeten een voorstelling maken van dingen die ze slecht zien of niet zien. Een docent ziet dingen die een visueel beperkte leerling slecht of niet ziet en moet dit uitleggen aan deze leerling. Daarom moet hij/zij zich leren te verplaatsen in deze leerlingen.


Bij een bezoek aan een stageschool van mijn zus kwam ik in aanraking met leerlingen met een visuele beperking. Op deze dag heb ik een indruk kunnen krijgen van het onderwijs aan blinde en slechtziende leerlingen. Ik was benieuwd naar het muziekonderwijs op deze school, dus ben ik op zoek gegaan naar het muzieklokaal. Helaas was daar op dat moment niemand aanwezig.

Van een stagebegeleider hoorde ik dat er op de middelbare school waar ik op dat moment stage liep, een blinde leerling zit. Via hem ben ik in contact gekomen met twee andere scholen waar ook een visueel beperkte leerling in het reguliere voortgezet onderwijs zit. Zo kwam ik bij mijn scriptieonderwerp.


Tijdens het schrijven van deze scriptie heb ik contact gehad met verschillende personen die ervaring hebben met een visuele beperking: leerlingen, scholen, docenten, begeleiders en contactpersonen van een aantal instellingen. Deze personen wil ik bedanken voor het geven van informatie en meedenken over mogelijke oplossingen. In het bijzonder bedank ik de visueel beperkte leerlingen en muziekdocenten die hebben meegewerkt aan het onderzoek. Door hun ervaringen heb ik een beeld kunnen schetsen van de situatie en oplossingen kunnen aanbieden. Daarnaast bedank ik ook mijn scriptiebegeleidster Esther Schopman en tweede lezer Beatrijs Mersmann: zij hebben mij nieuwe inzichten gegeven, wat het onderzoek ten goede is gekomen.

Tip: muZIEum

Om te ervaren hoe het is om met een visuele beperking door het leven te gaan, is een bezoek aan het muZIEum in Nijmegen aan te raden. Onder leiding van een blinde of slechtziende gids ga je met een taststok een uur lang de donkerbeleving in. In deze donkerbeleving zijn alledaagse situaties nagebootst, zoals een supermarkt, een woonkamer en een oversteekplaats. Het is volledig donker in deze ruimte, waardoor je aangewezen bent op andere zintuigen dan het zien. Door deze ervaring heb ik mij beter kunnen inleven in de doelgroep en nog meer respect gekregen voor de manier waarop visueel beperkte mensen zich kunnen redden in het dagelijks leven. Deze donkerbeleving is een leuke en leerzame ervaring voor bijvoorbeeld klasgenoten en docenten van visueel beperkte leerlingen, maar ook voor andere geïnteresseerden.


Deel met je vrienden:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina