Ik heb vaak hoofdpijn, hoe komt dat eigenlijk?Dovnload 1.44 Mb.
Datum27.04.2018
Grootte1.44 Mb.

Hoofdpijn

Ik heb vaak hoofdpijn, hoe komt dat eigenlijk?


Dat is een lastige vraag. Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de griep zit hoofdpijn, bij een gewone verkoudheid al, of bij kiespijn. Veel mensen kennen spanningshoofdpijn, dat is de meest voorkomende soort. Migraine komt minder voor, maar toch nog bij zeker tien procent van de mensen. Bij vrouwen drie maal zo vaak als bij mannen. Ook kinderen kunnen migraine hebben, al duurt het bij hen vaak korter. Dan heb je nog hoofdpijn als gevolg van pijnstillers. Sommige mensen nemen zo vaak pijnstillers dat ze daar juist hoofdpijn door krijgen. Tenslotte zijn er nog speciale vormen, zoals clusterhoofdpijn.
Wat is dat laatste?
In tegenstelling tot de andere hoofdpijnen komt dat meer bij mannen voor. We weten eigenlijk niet precies wat de oorzaak is van clusterhoofdpijn. Het zijn aanvallen van een uur ongeveer, met hevige bonzende of stekende eenzijdige hoofdpijn om het oog. Vooral in de nacht, en die aanval herhaalt zich dan een paar keer. Het komt in clusters voor van enkele weken tot maanden. Daarna blijft het soms jaren weg. Er zijn medicijnen voor, maar gek genoeg helpt het om zuurstof te geven. Dat is bij toeval ontdekt en we weten niet waarom het helpt, alleen dát het helpt.
Heb ik misschien migraine?
Migraine is goed herkenbaar. We weten niet precies hoe de pijn wordt veroorzaakt. Het is een soort aanleg, waardoor de samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. De hoofdpijn komt plotseling op, vaak aan één kant van het hoofd. Je kunt er ’s nachts van wakker worden. De pijn is hevig en bonzend, je bent er vaak misselijk bij met overgeven. Je kunt niet tegen licht of geluid en in bed gaan liggen is vaak de enige optie. Soms wordt de aanval vooraf gegaan schitteringen, flitsen of golvende beelden, soms door tintelingen aan een kant van het lijf.
Hoe ontstaat zo’n migraineaanval?
Soms komt een aanval na lang uitslapen, of juist te kort slapen, na vasten of na stress. Hormonen spelen een rol: sommige vrouwen krijgen het bij de eisprong of bij de menstruatie. Of als gevolg van pilgebruik. In de zwangerschap is migraine soms weg, en na de overgang wordt het bij sommigen minder. Sommige voedingsmiddelen spelen een rol: rode wijn, bepaalde groentes, smaakversterkers in Chinese maaitijden, zoetstof. Het is vaak zinvol om een dagboek bij te houden om te kijken of je zo’n oorzaak kunt opsporen, want dan kun je er tenminste wat aan doen.
Wat kun je aan migraine doen?
Je kunt natuurlijk pijnstillers nemen, soms met een medicijn tegen de misselijkheid, want anders spuug je de paracetamol weer uit en dan werkt die niet. Ibuprofen is een tweede stap. Speciale medicijnen zijn de triptanen, waarvan er een aantal zijn, in tabletvorm, maar ook als neusspray, smelttablet of injectie. Die kunnen de aanval afbreken, zodat je toch kan blijven functioneren. Soms kun je de ongesteldheid anders regelen met hormonen of de pil. Je kunt natuurlijk ook pijnstillers nemen, soms met een medicijn tegen de misselijkheid, want anders spuug je de paracetamol weer uit en dan werkt die niet. Ibuprofen kun je nemen als paracetamol niet goed genoeg werkt. Speciale medicijnen zijn de triptanen, waarvan er wel een tiental zijn. Die kunnen de aanval afbreken, zodat je toch kan blijven functioneren. Als je heel veel aanvallen hebt, kun je dagelijks medicijnen nemen om de frequentie te verlagen. Bètablokkers zoals metoprolol doen dat goed. Dat is een middel dat ook voor hoge bloeddruk wordt gegeven en waarmee dus veel ervaring is. Als je heel veel aanvallen hebt, kun je dagelijks medicijnen nemen om te zorgen dat het minder vaak voorkomt. Bètablokkers als metoprolol doen dat goed. Dat is een middel dat ook voor hoge bloeddruk wordt gegeven en waarmee dus veel ervaring is en veilig.
Is migraine gevaarlijk?
Nee, maar wel heel vervelend. De helft van de mensen die bij mij komen met hoofdpijn, is bang dat er iets in het hoofd zit dat niet goed is, maar dat is zeer zelden het geval. Er zijn wel enkel alarmsymptomen die erop wijzen dat je een risico loopt: migraine die op oudere leeftijd voor het eerst optreedt, klopt niet. Dat moet je verder onderzoeken. Kinderen onder de zes jaar met hoofdpijn is ook raar. Ouderen met pijn op de slapen kunnen beter dat laten nakijken want dat kan een bloedvatontsteking zijn. Tijdens zwangerschap moet je voorzichtig zijn, want het kan op zwangerschapsvergiftiging wijzen.
Wat kan ik er tegen doen?
Als je een oorzaak weet moet je die natuurlijk aanpakken. Sommige mensen hebben baat bij houdingsoefeningen om de werkhouding aan te passen, soms helpt massage van de nekspieren. Of een cursus stressmanagement. Daarnaast helpen gewone pijnstillers wel: paracetamol is dan het veiligste. Het doorbreekt soms ook een vicieuze cirkel: door de hoofdpijn ga je heel gespannen zitten en daardoor ontstaat weer hoofdpijn. Het is natuurlijk wel een risico: als je teveel en te vaak pijnstillers neemt krijg je juist daarvan weer hoofdpijn. Als mensen chronische hoofdpijn hebben, bijvoorbeeld meer dat vijftien dagen per maand, of vaker dan drie keer in de week pijnstillers nodig hebben, dan zou de oorzaak best eens in die pijnstillers kunnen liggen en dan is stoppen de enige mogelijkheid om er langzaam weer vanaf te komen. Trouwens, koffie met cafeïne kan ook de oorzaak zijn.
[hoofdpijnBW.jpg]Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina