Hoe blijven niet-watervogels droogDovnload 32.77 Kb.
Datum29.09.2018
Grootte32.77 Kb.

Hoe blijven niet-watervogels droog ?

De meeste vogels hebben aan hun onderrug een stuitklier die een vettige substantie produceert. Als ze zich wassen wrijven vogels hun veren in met deze was. Bij watervogels is de stuitklier het sterkst ontwikkeld. “Watervogels beschikken bovendien over een zeer dicht verenpak, zodat water er niet kan doordringen. Maar eigenlijk is elk verenkleed waterafstotend”, zegt Walter Roggeman, ornitholoog aan het Instituut voor Natuurwetenschappen.

Naast de waterafstotende was uit de stuitklier, speelt de ordening van het verenkleed een zeer belangrijke rol.

Zowel water- als landvogels besteden veel tijd aan het schikken van hun veren. “In een regenbui houdt een vogel zijn verenpak gesloten en heel wat water loopt er dan gewoon af”, zegt Koen Leysen van Natuurpunt. “Maar als de vogel beweegt, gaat de optimale structuur een beetje verloren en wordt hij toch nat. Dat is sowieso het geval wanneer het echt lang regent”.
Niet elke watervogel is trouwens volledig waterdicht, ook al heeft hij een stuitklier.

De aalscholver stond op de laatste rij wanneer de dichte verenpakken werden uitgedeeld. Zijn veren hebben ook geen optimale structuur. Toch verzamelt deze vogel zijn voedsel al duikend op vissen te jagen. Daarbij wordt hij nat tot op de huid. Je ziet aalscholvers dan ook vaak met uitgespreide vleugels in de buurt van water zitten, wachtend tot ze droog zijn en weer kunnen vliegen.

“De stuitklierwas heeft verschillende functies”, zegt bioloog Jeroen Reneerkens. ”En voor het verband met de waterafstotendheid van de veren is er eigenlijk het minste bewijs. Bij watervogels waarbij de stuitklier chirurgisch was verwijderd, parelden waterdruppels nog steeds van de veren en de dieren bleven ook drijven zoals voordien”. Stuitklierwas draagt dus ongetwijfeld bij tot de waterafstotendheid van vogelveren, want het is een vettige substantie. Hoe groot dat effect precies is, is niet geweten.“De was heeft bij alle vogels ook een anti-bacteriële werking. Zo wordt voorkomen dat parasieten het verenkleed beschadigen”. De olie uit de stuitklier zou ook stoffen bevatten die in zonlicht worden omgezet in vitamine D, wat de algemene conditie ten goed komt. Sommige vogelsoorten, zoals duiven en bepaalde papegaaien, beschikken niet over een stuitklier. Zij hebben wel donsachtige veertjes die verpulveren en een poeder vormen waarvan wetenschappers aannemen dat het een waterafstotende werking heeft.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina