Het pannetje van de kabouterDovnload 11.88 Kb.
Datum11.11.2018
Grootte11.88 Kb.

Het pannetje van de kabouter

Er was er eens een arm oud vrouwtje. Ze was echt heel erg arm. Ze had helemaal niets meer te eten. Ze zocht in alle hoekjes en gaatjes en ze zocht achter alle de deurtjes van de kasten. Maar nergens was ook nog maar een kruimeltje brood, een druppeltje melk of schepje meel te vinden…Het vrouwtje begon te jammeren en daarna te huilen. Dikke tranen rolden over haar wangen en op haar schort, zodat deze er nat van werd. Van haar schort drupten de tranen op de grond, de grond werd zo nat dat er zo’n grote plas water in het keukentje ontstond. Het leek wel alsof het de hele dag geregend had.
Toen kwam er plotseling een klein mannetje de keuken ingelopen. Het was een kaboutertje en hij kreeg natte voetjes van die plas van tranen daar op de grond. Hij zou moeten zwemmen om bij het arme vrouwtje te komen, maar hij kon niet zwemmen. Hij stapte daarom in een halve walnootdop die daar lag, peddelde met zijn handjes naar het vrouwtje toe en voeg: “Waarom huil je zo, arm vrouwtje?”. “Ach”, sprak het arme vrouwtje, ”ik heb helemaal niets meer te eten en te drinken en ik heb geen geld om het te kopen… nu zal ik omkomen van de honger”. Het kaboutertje kreeg medelijden met het vrouwtje en zei: “Ik zal een pannetje naar je toesturen … een toverpannetje!” “Maar vergeet niet dat als het pannetje je er is dat je het elke dag glanzend schoon moet poetsen en dat je het daarna altijd in de zon moet laten drogen!”. Het kaboutertje peddelde weg in de halve walnootdop en voor het vrouwtje het wist was het kaboutertje alweer verdwenen. “Ach, ik zal het allemaal wel gedroomd hebben”, dacht het vrouwtje. Maar even later hoorde het vrouwtje een vreemd geluid in haar straatje… rolderdebol…. rolderdebol…. Het geluid kwam dichterbij tot vlak bij haar deurtje… rolderdebol… rolderdebol… “Vrouwtje doe je deurtje open mijn buikje is helemaal vol…”.
Het vrouwtje deed haar deurtje open en wat stond daar voor haar deurtje? Ja hoor, een pannetje. Ze keek in het pannetje dat daar voor haar deurtje stond… en het zat vol met heerlijke warme pap! Zou dit het pannetje zijn dat het kaboutertje haar beloofd had? Wat smulde het vrouwtje van de pap. Toen zij het gegeten had waste zij het pannetje schoon en zette het in de vensterbank in de zon te drogen, zoals het kaboutertje haar had gezegd. Ze dacht bij zichzelf, nu ook dit toverpannetje leeg is heb ik echt niets meer te eten. Ik zal nu zeker van honger sterven. Het vrouwtje ging in haar leunstoel bij haar kacheltje zitten en viel in slaap. Daar kwam de zon. Hij zag het holle bolle buikje van het glanzend schone pannetje en zond een zonnestraaltje uit om het te drogen. Toen het droog was sprak het pannetje: “Zo nu ga ik erop uit!”. De zon vroeg: “Pannetje waar ga jij dan naar toe?”. “Ik ga naar de markt en haal daar eten voor de arme vrouw”. En … werkelijk … Het pannetje sprong uit de vensterbank en daar ging het van rolderdebol… van rolderdebol… op weg . Op de markt liep het pannetje tussen de marktkramen rond. Daar zag hij de groenteboer staan. Hij ahd een zware zak vol met bonen in zijn armen en wist niet wat hij er mee aan moest. Toen zag hij het pannetje staan: “Pannetje”, sprak hij, “Jij komt mij goed van pas!”. En hij schudde de bonen uit zijn zware zak in het holle bolle buikje van het pannetje.
Nauwelijks had het pannetje gemerkt dat zijn holle bolle buikje was gevuld of het keerde zich om en liep naar de arme vrouw terug. Het vrouwtje lag te slapen bij haar kacheltje maar werd wakkerven een geluid in haar straatje… rolderdebol…. rolderdebol…. Het geluid kwam dichterbij tot vlak bij haar deurtje… rolderdebol… rolderdebol…“Vrouwtje doe je deurtje open mijn buikje is helemaal vol…”. Het vrouwtje deed haar deurtje open en toen de vrouw de heerlijk bruine bonen zag in het holle bolle buikje van het pannetje, was zij heel verheugd en zingend kookte zij er een heerlijk bonen soepje van. Toen zij het opgegeten had, waste zij het pannetje glanzend schoon en zij zette het in de vensterbank om het in de zon te laten drogen. Daarop sprak zij :” Dat lieve kaboutertje heeft het pannetje naar mij toegestuurd met een buikje vol met pap en daarna vol met bonen… zou dat nu nog een keer gebeuren?” Zij ging weer in haar leunstoel bij het kacheltje zitten en viel in slaap.
Daar kwam de zon. Hij zag het holle bolle buikje van het glanzend schone pannetje en zond een zonnestraaltje uit om het te drogen. Toen het droog was sprak het pannetje: “Zo nu ga ik erop uit!”. De zon vroeg: “Pannetje waar ga jij dan naar toe?”. “Ik ga naar de bakker en haal daar eten voor de arme vrouw”. En … werkelijk … Het pannetje sprong uit de vensterbank en daar ging het van rolderdebol… van rolderdebol… op weg naar de stad waar de bakkerswinkel was. Daar aan gekomen sprong het pannetje op de toonbank. Juist stond daar de bakkersvrouw met haar schort vol met heerlijk warme broodjes. Maar ze wist niet zo gauw wat ze ermee aanmoest. Toen zag ze het pannetje staan. ”Ach, jij komt mij goed van pas!”. En ze liet de warme broodjes holderdebolder in het glanzend schone buikje van het pannetje rollen.
Nauwelijks had het pannetje gemerkt dat zijn holle bolle buikje was gevuld of het keerde zich om en liep naar de arme vrouw terug. Het vrouwtje lag te slapen bij haar kacheltje maar werd wakkerven een geluid in haar straatje… … rolderdebol…. rolderdebol…. Het geluid kwam dichterbij tot vlak bij haar deurtje… rolderdebol… rolderdebol… “Vrouwtje,doe je deurtje open mijn buikje is helemaal vol…” Het vrouwtje deed het deurtje open en toen de vrouw de heerlijk warme broodjes zag in het holle bolle buikje van het pannetje, was zij heel verheugd en knabbelde alle broodjes heerlijk op. Daarna waste zij het pannetje glanzend schoon en zij zette het in de vensterbank om het in de zon te laten drogen. Daarop sprak zij :” Dat lieve kaboutertje heeft het pannetje naar mij toegestuurd met een buikje vol met pap en daarna vol met bonen, nu kreeg ik ook nog heerlijk broodjes. “Wie weet wat het pannetje me deze keer zal brengen?” Zij ging weer in haar leunstoel bij het kacheltje zitten en viel in slaap.
Daar kwam de zon. Hij zag het holle bolle buikje van het glanzend schone pannetje en zond een zonnestraaltje uit om het te drogen. Toen het droog was sprak het pannetje: “Zo nu ga ik erop uit!”. De zon vroeg: “Pannetje waar ga jij dan naar toe?”. “Ik ga naar de rijke man en haal daar geld voor de arme vrouw”. En … werkelijk … Het pannetje sprong uit de vensterbank en daar ging het van rolderdebol… van rolderdebol…regelrecht naar het huis van de rijke man. De deur stond open en het pannetje ging naar binnen de gang door, hij ging de kamer in en sprong op de rafel van de rijke man. De rijke man zat juist al zijn geld te tellen. En hij had zijn handen zo vol, dat hij even niet wist wat hij er mee aan moest. Toen zag hij het pannetje staan. ”Ach, jij komt mij goed van pas!”. En hij liet alle centjes … klingel de klingel de kling… in het glanzend schone buikje van het pannetje rollen.
Nauwelijks had het pannetje gemerkt dat zijn holle bolle buikje was gevuld of het keerde zich om en liep naar de arme vrouw terug. Het vrouwtje lag te slapen bij haar kacheltje maar werd wakkerven een geluid in haar straatje… rolderdebol…. rolderdebol…. Het geluid kwam dichterbij tot vlak bij haar deurtje… rolderdebol… rolderdebol… “Vrouwtje, doe je deurtje open, mijn buikje is helemaal vol…” Ze deed haar deurtje open en toen zij zag dat haar pannetje vol zat met geld keerde zij verheugd het pannetje om op tafel. Dit keer nam zij echter niet de tijd om het pannetje glanzend schoon te wassen en zij zette het niet in de vensterbank om het in de zon te laten drogen. Nee, ze jaagde het pannetje naar buiten en sprak: “Pannetje snel ga nog eens naar de rijke man en haal daar nog meer van die klinkende centjes voor mij”. Maar nu werd het pannetje goed boos en bromde: “Ja , ja, ik rollerdebol al heen!” Maar het pannetje ging niet naar de rijke man. Nee, het mannetje ging naar de boerderij waar de alle koeien in de wei liepen. Hij ging de wei in en bleef precies onder de staart van een koe staan…. En daar wachtte hij net zo lang tot de koe haar staart optilde en … een dikke koeienvlaai in het pannetje liet vallen. Pffff… dat rook niet zo lekker, bah!!!!!
Met zijn gevulde buikje rolde het pannetje terug naar het huisje van de arme vrouw. Zij stond al trappelend van ongeduld op het pannetje te wachten. “Zo ben je daar eindelijk?”. Gretig pakte het vrouwtje het pannetje op, maar toen zij het dekseltje open deed en zag wat er in zat.. riep ze “Báh!” en werd heel boos. Ze pakte het pannetje en gooide het door de deur naar buiten. Het rolde door het gras.. rolderde bolder de bom! Toen sprong het pannetje op en ging ervandoor… de wijde wereld in … en wie weet, ging het wel weer terug naar dat aardige kaboutertje?! Maar één ding weet ik heel zeker,het pannetje kwam nooit meer terug bij de vrouw.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina