Hersenstam van baby's lijkt onvolgroeidDovnload 26.92 Kb.
Datum08.02.2018
Grootte26.92 Kb.

Hersenstam van baby's lijkt onvolgroeid

noorderlicht.vpro.nl, december 2006Pasgeboren kindjes die plots, op onverklaarbare wijze in de wieg overlijden, hebben een onvolgroeid serotonine-systeem, zo lijkt het. Het signaal van serotonine, een belangrijke boodschapperstof in de hersenen, wordt niet goed doorgegeven of opgepikt, waardoor baby's niet doorhebben dat ze langzaam stikken.

Het zal je maar gebeuren. Je denkt dat je gloednieuwe kindje rustig ligt te slapen in de wieg, maar de volgende morgen blijkt het te zijn overleden. In de Verenigde Staten gebeurt dit na krap zeven van de tienduizend geboortes, zonder dat er een duidelijke oorzaak is. In zo'n geval wordt gesproken van het 'sudden infant death syndrome' (SID). In Nederland noemen we het vaak wiegedood. En hoewel SID in Amerika doodsoorzaak nummer één is onder zuigelingen, liggen de cijfers hier gelukkig een stuk lager.Dat is te danken aan enkele simpele dingen, die ouders kunnen doen om een plotselinge dood van hun pasgeborene te voorkomen. Ze niet in het grote-mensenbed leggen bijvoorbeeld, waar dikke dekbedden en kussens het kindje kunnen verstikken. De zuigeling op de buik of zijn zij leggen is ook niet verstandig, een baby ademt lekkerder op de rug. Verder is roken uit den boze en kunnen kalmerende middelen maar beter verre van de zuigeling worden gehouden,

Hopelijk kunnen artsen straks, dankzij wetenschappelijk onderzoek, voorspellen of baby's een verhoogd risico lopen aan wiegedood te overlijden.Een kind 's nachts gezellig bij papa en mama in bed leggen is niet verstandig. Maar het kindje in een wiegje ernaast zetten is prima.

ook al huilt die nog zo hard.

Nederlandse cijfers bewijzen dat deze trucs werken: de stichting Wiegedood meldt op de website een dramatische daling van het aantal sterfgevallen tussen eind jaren tachtig en 2004. Werden er in 1987 nog 170 gevallen van wiegedood genoteerd, in 2004 waren dat zeventien baby's tussen een week en een jaar oud.

Toch blijven er kinderen overlijden en wetenschappers weten nog steeds niet precies waardoor. En meer kennis is nodig om voorspellingen te kunnen doen over de levensverwachting van kindjes. Eerdere studies lieten al zien dat er iets aan de hand was met hersencellen in een gedeelte van de hersenstam dat bekend staat als het verlengde merg. De Amerikaanse neurowetenschapper David Paterson en collega's besloten dat gebied eens nader te onderzoeken. Ze namen het verlengde merg van 31 kindjes die op schijnbaar onverklaarbare wijze stierven en van 10 baby's van wie de sterfteoorzaak wel duidelijk was onder de loep. In het tijdschrift JAMA beschrijven ze wat ze vonden.


De hersencellen waar het om gaat zijn de zogeheten serotonerge neuronen, die - zoals de naam al zegt - de boodschapperstof serotonine produceren. Serotonine doet van alles. Zo beïnvloeden de hersencellen die deze boodschapper het lichaam in sturen de bloeddruk, de warmteregulatie, de ademhaling en bepaalde reflexen. In geval van SID gaat bij de laatste twee iets mis, vermoeden de onderzoekers.

Paterson vond duidelijke verschillen. Zo bevatte de hersenstam van SID-baby's meer serotonine producerende neuronen dan die van de tien andere kinderen. Dat lijkt een raar resultaat, want meer neuronen impliceert een betere werking van de hersenstam. Maar een groot deel van die hersencellen was bij SID-baby's was erg simpel van vorm, ontdekte Paterson. Ze leken met andere woorden nog niet volgroeid. Bovendien hadden deze kinderen minder receptoren - of antennes - voor serotonine, waardoor de ontvangst van dat signaal slecht was.

Samenvattend lijkt het erop dat de serotonine-huishouding in zuigelingen die plots in de wieg overlijden nog niet helemaal in orde is. Of dat nou komt doordat de hersencellen haperen die serotonine maken en afgeven, of doordat hun signalen gewoon niet goed worden opgepikt, weten de Amerikaanse neurowetenschappers niet.

Maar het gevolg is dat sommige kinderen niet goed reageren als ze even te weinig lucht krijgen. Normaal gesproken wordt een baby wakker, beweegt even het hoofd om dat vervelende dekentje van het gezicht te schudden en slaapt vrolijk verder. Kindjes met een defect of onvolwassen serotoninesysteem reageren te laat of niet en stikken.Het zijn overigens vooral jongetjes die daar last van hebben. Dat er meer pasgeboren jongens in de wieg doodgaan dan meisjes, was al bekend. Paterson beschrijft waardoor dat komt. Jongens hebben zowieso al relatief weinig serotine-receptoren in hun hersenen. Zij reageren daardoor slomer op een zuurstoftekort of kooldioxideoverschot dan meisjes. Waar meisjes al snel wakker worden en sneller gaan ademen om het zuurstofgehalte in het bloed weer op peil te brengen, slapen jongens nog even lekker door. Het is niet moeilijk voor te stellen dat een kleine afwijking in het serotonine-circuit al desastreuze gevolgen kan hebben voor de mannelijke baby's. En dat is vermoedelijk dan ook de oorzaak dat er meer jongetjes aan SID overlijden dan meisjes. Die kunnen gewoon wat meer hebben.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina