Geven is ontvangen!Dovnload 12.59 Kb.
Datum29.04.2018
Grootte12.59 Kb.

Geven is ontvangen!

Aldus Deepak Chopra. Voor de spirituele auteur en spreker zijn deze zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat zoveel wil zeggen dat wanneer geven in je natuur zit, je automatisch zult ontvangen. Waarbij ‘geven’ staat voor alles wat je kunt geven en niet slechts datgene wat tastbaar is. Ook als geven in je natuur zit, is er nog steeds het gegeven dat ontvangen voor menigeen ook een uitdaging is. Geven gaat veel mensen beter af dan ontvangen, maar beide zijn absoluut even belangrijk. Hoe kan geven je een gevoel van geluk brengen en dit in harmonie met ontvangen?

Als geven en ontvangen in harmonie is en nog steeds dat gelukzalige gevoel brengt, pas dan ben je in balans. Veel mensen vertalen het naar ‘zen-zijn’. Hoewel ‘zen-zijn’ in de westerse wereld een soort modewoord is geworden, is het wel de kern waar het om gaat. Het gaat hier om een natuurlijke staat van Zijn. Leven in balans en in het nu.

Voor veel mensen is geven beduidend gemakkelijker dan ontvangen. Ze voelen zich bij het ontvangen ongemakkelijk, generen zich of weten zich geen houding te geven. Daarnaast zijn er ook mensen die van mening zijn het niet te verdienen (in hun optiek). Ze staan er niet bij stil dat er toch een reden kan zijn dat iemand iets wil geven. En met het grootste gemak kan je dan iets in ontvangst nemen en ‘dank je wel’ zeggen. Niet wereldschokkend en toch wordt het als enorm lastig ervaren.

Geven daarentegen doen veel mensen met gemak. Je ziet iets leuks in de winkel voor een vriend, familielid of wie dan ook en behalve dat je aan hem/haar moet denken en het je mogelijk een glimlach geeft, wil je het die persoon gewoon graag geven. Je kunt je er, qua reactie, van alles bij voorstellen en soms geeft het op voorhand al allerlei binnenpretjes. Een gevoel van waardering, vriendschap of liefde overbrengen door iets te geven. Dat geven kan overigens ook iets minder tastbaars zijn in de vorm van bijvoorbeeld een gevoel, een compliment, een knuffel. De betekenis kan zeker niet zo groot zijn. Uiteraard gaat het om de balans en dat wil zeggen dat het van belang is dat als je wilt geven, je dus ook moet kunnen ontvangen. En ontvangen is absoluut te leren.

“The way you think, the way you behave, the way you eat, can influence your life by 30 to 50 years.” Deepak Chopra

Om de juiste balans te vinden, zijn er wat stappen die je moet doorlopen om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Laat ‘gelukkig’ een soort doelstelling zijn in je leven. Of dit nu werk of privé is, als je gelukkig bent, gaat alles gemakkelijker en ben je succesvoller. Wat er tevens zal gebeuren is dat je het uitstraalt. Dit is, zo is in verschillende onderzoeken aangetoond, aanstekelijk voor de omgeving en geeft indirect mede invulling aan meer liefde en minder oorlog.

Groet, minimaal in je hoofd, iedereen die voorbij komt en wens hem of haar liefde en geluk toe. Wat kost het om iedereen een fijn leven toe te wensen? Wissel dit af met hier en daar een compliment uit te delen. Bekijk alles wat je ontvangt met aandacht en wees er dankbaar voor. Een fijn moment met een goede vriend, een zonnige dag die je de ruimte geeft buiten van alles te doen, een zelf opgemaakt stukje groen van je kind of andermans kind of de glimlach van een bekende.

Deel alle prettige gevoelens die op je af komen met je omgeving. Maak hen deelgenoot en laat het een olievlek zijn die zich langzaam en bijna als vanzelf laat verspreiden. Als je het bovenstaande regelmatig toepast, zal het als na verloop van tijd als een boemerang om je heen werken. Het komt dus iedere keer weer terug en je zult alleen maar ‘meer’ gaan ervaren. Dit is een van de belangrijke aspecten die in het boek ‘Leven in overvloed’ van Deepak Chopra heel prominent aanwezig zijn.

Een ander aspect wat bij geven in balans belangrijk is, is het feit dat een gelukzalig gevoel, behalve een betere mentale gezondheid, je ook fysiek voordeel zal geven. We weten al langer dat het onlosmakelijk met elkaar verbonden is, maar je hebt zeker meer weerstand als je mentaal goed in je vel zit. Je humeur is beter, wat ook wel zo prettig voor je omgeving is, en het totaalplaatje maakt dat je meer aankunt.

Zakelijk kan je er ook je voordeel mee doen. Als ‘geluk’ onderdeel van je businessmodel is en je geleidelijk aan je bedrijfscultuur laat veranderen in deze richting, komt er meer je kant op. Met het nastreven van geluk, en daarmee het geven, trek je het ontvangen als het ware aan binnen je organisatie.

Het is niet eenvoudig om dit soort aspecten van het leven wetenschappelijk te onderbouwen. Toch worden er regelmatig onderzoeken gedaan, die een redelijk representatief beeld moeten geven. Zo legden psychologen en economen van onder meer de Universiteit van British Columbia (Canada) tussen 2006 en 2008 een enquête voor aan ruim 200.000 mensen in maar liefst 136 landen. In 120 landen vonden ze een relatie tussen welzijn en doen van giften aan anderen. Het aspect geld speelde hier zeker geen hoofdrol en men concludeerde dus ook dat mensen met weinig geld nog steeds gelukkig kunnen worden met datgene wat zij kunnen geven. Verder bleek voor de meerderheid dat het geven van een cadeau meer voldoening geeft dan iets voor jezelf kopen.

Geven zit al eeuwen in onze cultuur, want waren het eerder nog cadeaus voor een vorst of vorstenkind, inmiddels geven we waar het ons uitkomt … en we voelen ons er goed bij. Als het kunnen ontvangen er dan ook aan gekoppeld wordt, kom je in balans en kan je veel meer hebben en wordt de wisselwerking steeds nadrukkelijker.

Geven maakt gelukkiger dan krijgen. Gebruik de kracht van geven om jezelf, je directe omgeving en de wereld gelukkiger te maken. Hoe meer je weggeeft, des te meer je zult ontvangen. Geven doe je niet alleen voor de ander, maar juist ook voor jezelf. Steeds wanneer je iemand blij kunt maken met iets dat jij geeft verbeter je niet alleen het leven van de ander, maar ook je eigen leven.

Iets voor jezelf doen betekent overigens niet dat geven ook een egoïstische daad is. Er zijn meer dingen die je doet voor jezelf, die ook een positieve invloed hebben op de wereld om je heen. Denk aan het werk dat je verricht, je investering in zonnepanelen op het dak, het koken van een maaltijd voor je gezin en ga zo maar door. Bij veel dingen die je doet help je je omgeving terwijl je er zelf baat bij hebt.

Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven, en daarmee komt de verantwoordelijkheid om een prettige leefomgeving te scheppen voor jezelf en de mensen waarvan je houdt. Door te geven maak je jezelf en de mensen om je heen gelukkiger. Dat is erg fijn voor jou, en net zo fijn voor de wereld om je heen. Geven is een vorm van liefde verspreiden. Door te geven laat je andere mensen voelen dat je om ze geeft. Je deelt iets waardevols met een ander. Iets dat je net zo goed voor jezelf had kunnen houden. Je verspreidt positieve energie met weinig moeite.

Uiteindelijk zul je merken dat het delen van je liefde je meer oplevert dan het je kost. Er zijn mensen die zeggen dat je alleen kunt krijgen wat je wilt, als je datgene ook weg kunt geven. De energie die je weggeeft komt bij je terug. Wat in ieder geval zeker is, is dat de mensen om je heen op hun beurt worden geïnspireerd om hetzelfde te doen als jij. Mensen worden guller naar jou toe, en op die manier wordt je leven rijker. Je zult meer liefde, aandacht en warmte ontvangen terwijl je een positieve invloed hebt op de wereld om je heen.

Door te geven zet je positieve energie in beweging. Je wordt een doorgeefluik voor mooie gevoelens, spullen en ervaringen. Hoe meer je geeft uit liefde, des te meer liefde je zult ontvangen in allerlei vormen. Door spullen met mensen te delen, en ze zelfs weg te geven, zul je merken dat je minder waarde gaat hechten aan het bezitten van spullen. Je wordt minder materialistisch. Al snel zul je namelijk inzien dat de vreugde en liefde die gepaard gaan met het delen van je spullen veel fijner zijn dan de spullen zelf. Je beseft dat alles tijdelijk is, dat spullen ‘slechts’ spullen zijn, en dat geld niets meer is dan een afspraak. Dat wil niet zeggen dat je niets meer wilt of kunt hebben. Het betekent dat je datgene wat er echt toe doet hoger waardeert dan spullen. Je verkiest liefde boven geld.

Door je op deze manier te ‘onthechten’ van materiële zaken zal het makkelijker voor je worden om juist meer geld en spullen in je leven te vinden. Wanneer je je ‘vastklampt’ aan de spullen die je hebt stop je met geven. En als je stopt met geven stop je de positieve energiestroom die er juist voor zorgt dat je meer kunt krijgen. Om meer te kunnen hebben moet je dus durven loslaten.

Dat geven altijd geld moet kosten is een misverstand. Je kunt een ander een warm gevoel bezorgen met iets kleins. Het is alleen al een fijn gevoel als iemand aan je heeft gedacht en de moeite neemt om iets voor je mee te nemen. Daarnaast draait geven niet alleen om het geven van spullen. Eén van de meeste waardevolle dingen die je te bieden hebt zijn helemaal gratis. Schenk iemand eens je volle aandacht. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en zie hoe een ander hiervan kan opknappen. Geef een knuffel, een zoen, een glimlach of verras iemand simpelweg met je aanwezigheid. Deel je liefde, geef een compliment, bied je hulp aan, geef je tijd aan een ander. Daarnaast kunnen kleine cadeaus veel betekenen. Trakteer iemand op een kop koffie, laat een boek opsturen dat iemands leven kan veranderen, neem eens een bos bloemen mee.Wanneer je het gevoel hebt dat iemand iets kan gebruiken, houd jezelf dan niet tegen maar durf te geven. Je mag geld geven aan die straatmuzikant, echt. Als je voelt dat je dat wilt doen, doe het dan. Durf te geven en durf die positieve energiestroom in gang te zetten. Er is een verschil tussen je liefde geven en jezelf opofferen. Wanneer je iemand iets geeft uit liefde dan voelt dat geweldig. Wanneer je iemand iets geeft uit opoffering, omdat je min of meer gedwongen wordt, dan voelt dit niet goed. Probeer daarom zoveel mogelijk te geven vanuit je hart, en niet vanuit sociale druk. Volg je gevoel. Als het fijn voelt, doe het dan. Voelt het niet fijn? Probeer dan iets anders. Geven is één van de mooiste en fijnste dingen die je kunt doen. Deel je liefde overal waar je komt en geef zolang het goed voelt.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina