Genezing door bidden vanop afstand onmogelijkDovnload 3.48 Kb.
Datum11.11.2018
Grootte3.48 Kb.

Genezing door bidden vanop afstand onmogelijk

15/07 


Het geloof mag dan spreekwoordelijk bergen verzetten, volgens een nieuwe studie kan het geen genezing vanop afstand tot gevolg hebben.

Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat intensief gebed geen genezing bracht voor een groot aantal hartpatiënten, zo staat in het nieuwe nummer van het Britse medisch vakblad The Lancet dat zaterdag verschijnt.

Bij het experiment Mantra II, waaraan meer dan 700 patiënten in negen ziekenhuizen deelnamen, baden verschillende groepen mensen voor bepaalde patiënten. Deze gebedsgroepen -christenen, moslims, joden en boeddhisten- kwamen op verzoek van de vorsers buiten het ziekenhuis bijeen, ver weg dus van de patiënten.

In de studie werd voor 371 patiënten gebeden door gebedsgroepen, terwijl 377 andere zieken geen 'gebedsbijstand' kregen. Aanvullend kreeg de helft van de patiënten een therapie aan het ziekenbed waarbij zij onder meer muziek hoorden en door andere mensen aangeraakt werden, terwijl de andere helft van de zieken een dergelijke behandeling niet kreeg.

Wat bleek? "Bidden voor patiënten die op een andere plaats behandeld worden, of een therapie aan het bed met muziek en aanraking, heeft geen meetbare verbetering van de klinische resultaten tot gevolg", zo vatten de auteurs onder leiding van prof. Mitchell Krucoff van de Duke University in Durham de resultaten van hun studie samen.

De onderzoekers bevelen aan het onderwerp nog verder te onderzoeken. "De invloed die hoop en geloof op het persoonlijk ondergaan van een ziekte hebben, kan niet eenvoudig genegeerd worden. Dit zijn onderwerpen voor de wetenschap, zelfs al worden haar grenzen overschreden", zo schrijft The Lancet in een commentaar.Andere studies hebben al aangetoond dat (zelf) bidden de eigen gezondheid kan ten goede komen.

HBVL

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina