Europa’s Start-up enScale-up InitiatiefDovnload 16.63 Kb.
Datum07.11.2017
Grootte16.63 Kb.


PERSBERICHT
Brussel, 23 november 2016

Europa’s Start-up enScale-up Initiatief: van alles wat
De Commissie heeft gisteren haar initiatief voor startende en uitbreidende ondernemingen (Start-up en Scale-up initiatief) voorgesteld. Het initiatief is bedoeld om het grote aantal innovatieve ondernemers in Europa betere kansen te bieden om internationaal door te groeien. Het initiatief bundelt alle mogelijkheden die de EU nu reeds biedt en legt een bijkomende focus op een betere toegang tot risicokapitaal, een tweede kans voor ondernemers en een eenvoudigere fiscaliteit.
Dit initiatief legt zeker de vinger op de wonde: te weinig Europese ondernemingen slagen erin om internationaal een leidende positie te veroveren. Het initiatief zelf stelt ook enkele oplossingen voor, maar blijft toch vooral een amalgaam van verschillende bestaande en nieuwe maatregelen. Goede punten zijn er voor het Europese dakfonds voor risicokapitaal (Pan-European Venture Capital Fund of Funds) dat inderdaad een hefboom kan zijn voor innovatieve kmo’s met sterk groeipotentieel. Ook goed is de intentie van de Commissie om het Erasmusprogramma voor jonge ondernemers verder uit te breiden. Voor andere maatregelen is de toegevoegde waarde (van Europa) minder evident. “De focus van de Commissie moet de interne markt zijn, niet initiatieven die beter op het nationale niveau kunnen worden geïmplementeerd. Specifieke maatregelen die een gezond ecosysteem kunnen creëren voor jonge bedrijven laat men beter over aan nationale en lokale beleidsmakers,” zegt Arnaldo Abruzzini, CEO van EUROCHAMBRES. “Als er één ding is dat Europese ondernemers kan helpen om hun internationale ambities waar te maken, dan is het die ene grote intern Europese markt voor goederen, diensten, financiering en arbeid. Maar jammer genoeg blijft de versnippering in Europa nog te groot,” treedt Wouter Van Gulck, algemeen directeur van de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel hem bij.
Tijdens het Europees parlement voor ondernemingen op 13 oktober gaf 87% van de ondernemers te kennen dat de interne markt nog onvoldoende geïntegreerd is opdat hun bedrijf vrij en onbeperkt in Europa kan opereren.
Contact: Wouter Van Gulck, Algemeen directeur - Federatie van Belgische Kamers van Koophandel

tel. +32 (0)499 593977 | e-mail: wvangulck@belgianchambers.be | www.belgianchambers.be

De Federatie van Belgische Kamers van Koophandel overkoepelt de 14 kamers van koophandel in België en vertegenwoordigt 26.000 ondernemingen. EUROCHAMBRES is de Europese vereniging van Kamers van Koophandel. Zij vertolkt de belangen van meer dan 20 miljoen ondernemingen uit 45 Europese landen doorheen een netwerk van 2000 lokale Kamers van Koophandel.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina