EllaOne: de nieuwe generatie morning-afterpilDovnload 22.97 Kb.
Datum08.10.2018
Grootte22.97 Kb.


Persbericht, januari 2016ellaOne: de nieuwe generatie morning-afterpil

MET ÉÉN PIL DUIDELIJK MINDER KANS OP ZWANGERSCHAP
Je dacht er niet bij na, het gebeurde gewoon… Bijna 1 op de 3 de vrouwen1 belandt minimaal één keer per jaar met iemand in bed zonder condoom of pil te gebruiken. Of je gebruikt een condoom, maar het scheurt – dat overkwam 36% van deze vrouwen. Onbeschermde seks is niets om je voor te schamen, maar wel iets om even bij stil te staan en een reden om in actie te komen! Je zou namelijk zwanger kunnen worden. Gelukkig kun je daar ook achteraf nog een stokje voor proberen te steken. De morning-afterpil is een noodoplossing die het mogelijk maakt de ovulatie uit te stellen, zodat zwangerschap kan worden voorkomen – en de nieuwste morning-afterpil is betrouwbaarder dan ooit. Deze pil heet ellaOne en is nu gewoon bij drogist en apotheek te koop. Geen recept, geen gedoe, geen vragen. Als je wel een seksleven hebt, maar niet zwanger wilt worden is het verstandig anticonceptie te gebruiken. Als het in the heat of the moment even mis is gegaan, biedt ellaOne uitkomst. Seks is niet veranderd, de morning-afterpil wel.
The morning after

Seks is natuurlijk het leukst als het spontaan is, maar hou wel je hoofd erbij. En tsja, ook dan heb je niet alles in de hand. Een condoom kan scheuren of je ziet opeens dat je een paar pillen van je strip bent vergeten. Wat de reden ook is: als je nog niet zwanger wil worden is er gelukkig een effectieve noodoplossing. De morning-afterpil, of noodpil, bestaat al langer om in zo’n geval een zwangerschap te voorkomen. De pil werkt alleen als er nog geen ovulatie of bevruchting heeft plaatsgevonden. ellaOne is dus geen abortuspil; als je al zwanger bent, blijf je dat. Daarom is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk na onbeschermde seks te slikken om een ovulatie uit te stellen. Bij voorkeur – de naam zegt het al – the morning after. Dit filmpje laat zien hoe het werkt.


Cruciale dagen

Zwanger worden kan zo gebeurd zijn. Het is een kwestie van een eicel en een zaadcel die elkaar ontmoeten. De twee dagen voordat je ovuleert stijgt de LH-hormoonlevel in je lichaam en is de kans op zwangerschap het grootst. Bijzonder aan ellaOne is dat deze pil, anders dan andere morning-afterpillen, ook op die cruciale dagen effectief is. Dat komt doordat ellaOne werkt op basis van een andere stof: ulipristalacetaat in plaats van levonorgestrel. Hiermee kan de ovulatie zelfs worden uitgesteld als die op het punt staat te gebeuren. Daarom heb je met ellaOne minder kans op zwangerschap dan met andere morning-afterpillen. Je cyclus kan variëren, waardoor je niet weet wanneer je ovuleert. Ook goed om te weten: sperma kan tot wel 5 dagen blijven leven, zodat je bijna je hele cyclus zwanger kunt worden.


Veilige optie

Een zwangerschap voorkomen, niet afbreken, dat is wat de morning-afterpil doet. Uiteraard is het beter om vooraf anticonceptie te gebruiken, maar indien nodig kan de noodpil uitkomst bieden. Anders dan sommige mensen denken is het geen hormoonbom die je cyclus overhoop gooit en je wordt er ook niet onvruchtbaar van. Buikpijn, hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid komen regelmatig voor. Soms moeten vrouwen ook overgeven. Verder kun je een paar dagen eerder of later ongesteld worden dan anders. De meeste vrouwen hebben echter niet of nauwelijks bijwerkingen. De morning-afterpil is verder niet gevaarlijk voor de gezondheid en hoewel ellaOne over het algemeen dus goed wordt verdragen, is het gebruiken van de morning-afterpil als reguliere anticonceptie geen goed idee. Als de ovulatie al heeft plaatsgevonden kun je namelijk wel zwanger worden. Better safe than sorry dus, maar als de nood hoog is, is de morning-afterpil een veilige optie.Prijs en verkrijgbaarheid

ellaOne is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterij (Etos, DA, DIO en de zelfstandige drogist) en apotheek voor de verkoopadviesprijs van €27,95. ellaOne is duurder, maar beduidend effectiever dan andere morning-afterpillen. De morning-afterpil is bedoeld om een ongewenste zwangerschap of abortus te voorkomen. Je hoeft maar één pil in te nemen. Het is belangrijk dat je na gebruik tot je volgende menstruatie een barrièremethode, bijvoorbeeld een condoom, gebruikt. Zie voor meer informatie www.ellaone.nl.


Over ellaOne en HRA Pharma

ellaOne is, evenals Norlevo, een product van HRA Pharma. Dit Europese farmaceutische bedrijf ontwikkelt medicijnen, apparaten en services voor de niches van de gezondheidszorg en maakt ze beschikbaar voor artsen, patiënten en consumenten wereldwijd. HRA Pharma richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen in met name de reproductieve gezondheidszorg en endocrinologie. Het bedrijf gebruikt maatschappelijk bewuste programma’s om gezond management van medicijnen en aandoeningen te promoten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs en met dochterondernemingen in West-Europa heeft HRA Pharma een sterk netwerk van onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie in meer dan 80 landen.


Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie

Voor vragen, meer informatie en/of hoge resolutie beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:


BIEN PR

Contactpersoon Carla Begeer

Telefoon 06 53 44 87 54

Email Carla@bienpr.nl
1 Bron: : ‘Use of and attitudes towards emergency contraception’ – een Europees onderzoek onder 7170 vrouwen tussen de 16 en 45 jaar gepubliceerd in The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care, 2013Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina