Ehec / stecDovnload 7.27 Kb.
Datum11.12.2017
Grootte7.27 Kb.

EHEC / STEC
Naar aanleiding van de EHEC uitbraak in Duitsland heeft het laboratorium voor medische microbiologie van de st. PAMM haar diagnostische mogelijkheden uitgebreid.
Diagnostiek

EHEC staat voor Enter-hemorrhagische E. coli. In Nederland wordt vaak de term STEC gebruikt : Shigella-Toxine producerende E. coli. De Duitse EHEC heeft enkele eigenschappen die de standaard testmethode (kweek) moeilijk maken. Het PAMM heeft een gevoelige PCR techniek in huis om de EHEC aan te tonen. Deze wordt op dit moment op indicatie uitgevoerd na overleg met de arts-microbioloog.


Casus definitie

PCR voor EHEC/STEC moet ingezet worden bij patiënten met een bloederige diarree, hemolytische anemie, trombopenie en/of nierinsufficiëntie EN indien patiënten in de twee weken voor het ontstaan van de klachten in Noord Duitsland zijn geweest, daar eten hebben gekocht of contact hebben gehad met patiënten uit die regio.

Voor de 14 dagen termijn wordt gekozen omdat de diarrhee meestal binnen 3-4 dagen ontstaat, maar de HUS (het hemolytisch uremisch syndroom) kan zich ontwikkelen tot 14 dagen na de gastro-enteritis.

Behandeling & isolatie

Bij EHEC infecties hebben antibiotica geen zin en kunnen zelfs een nadelig effect hebben, behandeling is symptomatisch. Bij opgenomen patiënten moet contactisolatie ingesteld worden zoals gewoonlijk bij infectieuze diarree, bovendien is de Duitse EHEC ESBL positief (dat is ook een indicatie voor contactisolatie).


Meldingsplicht

De reguliere meldingscriteria voor STEC/EHEC blijven gewoon van kracht (Elke patiënt met enteropathogene HUS, ongeacht waar de infectie werd opgelopen wordt gemeld aan de GGD door laboratorium en behandelend arts, meldingsplichtige ziekte groep B2)Het verzoek is wel om bij cases die mogelijk gerelateerd zijn aan de uitbraak van STEC O104 in Duitsland specifieke diagnostiek in te zetten en deze direct te melden bij de GGD. Deze zorgt dan weer voor melding bij het RIVM. De arts-microbioloog kan dit voor u doen of u hierbij helpen.
Voor meer informatie zie
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/E/EHEC_bacterie
http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/LCI_richtlijnen/Shigatoxineproducerende_E_coli_STEC_infectie

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina