E coli en klebsiella mastitisDovnload 236.44 Kb.
Pagina1/2
Datum20.05.2018
Grootte236.44 Kb.
  1   2

E. coli en klebsiella mastitis

Het ligbed vormt jaarrond  een risico voor de uiergezondheid. Met name de omgevingskiemen E. coli en klebsiella willen in de zomermaanden nogal eens zorgen voor een uitbraak van (subklinische) mastitis.  • Maak bij een uitbraak de ligboxen helemaal schoon. Dat betekent dat alle strooisel in de diepstrooiselboxen moet worden vervangen.

  • Gebruik bij aanhouden problemen een speciaal hygiëneproduct in de boxen, zoals producten die de box extra droog houden.  Gebruik bij problemen liever geen kalk. Kalk is huidonvriendelijk, heeft een beperkt vochtbindend vermogen en versmeert snel.

  • Het goed droog- en schoonhouden van de boxen is essentieel om uierinfecties vanuit het ligbed te voorkomen.

Neem ook van koeien met het beeld van een coli mastitis een melkmonster voor bacteriologisch onderzoek. Alleen dan kan worden vastgesteld of het om een E. coli of klebsiella gaat.

Laat uw melkmonsters onderzoeken

Wij hebben op de praktijk de mogelijkheid om melkmonsters te onderzoeken. Hierdoor kan de mastitis problematiek op uw bedrijf gericht worden aangepakt en dit kan het antibiotica gebruik flink doen dalen. De bacteriën in het monster worden ook gelijk getest op resistentie voor antibiotica. Hierdoor krijgt u een bedrijfsbeeld welke injectoren het beste op uw bedrijf worden gebruikt.Nieuwsbrief augustus 2017
Veulens vaccineren en chippen
Voor veulens is het verplicht om gechipt te worden. Dit moet gebeuren voor een leeftijd van 6 maanden. Na het chippen wordt er een paspoort aangevraagd. Het paardenpaspoort vraag je aan bij een erkend stamboek, zoals de Koninklijke Nederlandse Hippische Bond (KNHS) of het Nederlandse Rijpaard en Pony Stamboek (NRPS).
Het vaccineren kan vanaf een leeftijd van 4 maanden. De basisvaccinatie bestaat uit twee entingen. De tweede volgt 3-6 weken na de eerste enting.


Deel met je vrienden:
  1   2


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina