De zelfreinigende badkamerDovnload 11.12 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte11.12 Kb.

De zelfreinigende badkamer

Noorderlicht.vpro.nl, 8 februari 2006Geen Ajax, Muscle en schrale handen meer! Australische wetenschappers werken aan een stof die ervoor zorgt dat vieze tegeltjes zichzelf schoonmaken.

Er bestaat al zelfreinigend glas. Dat is fijn voor luie glazenwassers, maar het werkt alleen bij een flinke dosis zonlicht. Huisvrouwen en -mannen met een grondige hekel aan het poetsen van bijvoorbeeld de badkamer of toilet hebben daar niks aan. Australische onderzoekers aan de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales begrepen dat en bewerkten het stofje dat zelfreinigend maakt zo, dat het ook werkt bij kunstlicht.De stof waar het om gaat heet titaniumdioxide. De minuscule deeltjes absorberen ultraviolet licht en krijgen daardoor een oxiderend vermogen dat sterker is dan dat van welk bleekmiddel ook. Het gevolg is dat bacteriën het loodje leggen en andere organische viezigheid wordt afgebroken.

Hopelijk behoort dit soort gore beelden snel tot het verleden.Helaas straalt de gemiddelde badkamerlamp geen uv-licht. Maar met toevoeging van wat ijzer en stikstof lijken de deeltjes het ook te doen bij kunstlicht. Sterker nog, de eerste Escherichia coli's (potentieel ziekmakende darmbacteriën) zijn al gevallen! Helaas moeten we toch nog even op onze zelfreinigende tegeltjes wachten. Volgens de leider van het onderzoek duurt het nog wel een jaar voordat buiten het lab getest kan worden en serieuze gesprekken kunnen beginnen met de industrie.

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina