De kraamhulpDovnload 217.56 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte217.56 Kb.


Nina Wijlens | 4T1 | 

De kraamhulp

Ether verhoef1)

De titel van het boek is De kraamhulp, er is geen sprake van een subtitel. De auteur is Esther Verhoef en het boek is uitgegeven door Ambo|Anthos. Het boek is verschenen in 2014 voor het eerste uitgegeven en dit is de 19e druk uitgegeven in 2015. Het boek telt 329 bladzijden.2)

Didi en Oscar hebben een kindje gekregen, Indy, een kers verse, gezonde dochter. Met Didi gaat het niet goed vanwege een bekkeninstabiliteit, dat betekend dat je bekkenspieren te veel ruimte te hebben gecreëerd waardoor het dagelijks leven een stuk moeilijker & pijnlijker word.. Daarom is ze aan haar bed gekluisterd en kan niet voor Indy zorgen. Dol gelukkig zijn ze met de goede zorgen van hun kraamhulp Hennequin Smith. Hennequin of ook wel Catharina haar echte naam, is een pschopate die wrede plannen heeft met de familie Stevens- Vos. Indy hun kindje huilt veel, ’s nachts, Didi lijkt maar niet op te knappen en de relatie van Oscar en Didi komt op spanning te staan.

Miriam, politie agente, is kort geleden haar broer Bart verloren aan een ongelukkig ongeluk. Bart was namelijk van de trap gevallen, maar was het wel een ongeluk of had zijn kersverse echtgenote Hennequin Smith daar wat mee te maken. Steeds meer krijgt Miriam vragen over de dood van haar broer Bart. In haar onderzoek raakt ze er steeds meer van overtuigd dat haar vroegere schoonzus een gevaarlijke psychopate is. En precies deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het kersverse gezin.

Als Miriam erachter komt dat Hennequin van de aardbodem verdwenen is schakeld ze een detective en komt erachter dat Hennequin kraamhulp is geworden bij de familie Stevens- Vos. Hoe meer onderzoek Miriam doet hoe ingewikkelder de zaak word. Op het eind is er een spannend wendig waar niemand op gerekend had.

http://www.mamamaai.nl/boekreview-de-kraamhulp/

3)


De schrijvester is Esther Verhoef. Esther Verhallen is geboren in ’s Hertogen Bosch op 27 september 1986 en is dus 39 jaar oud. Esther groeit op en Rosmalen, over haar jeugd is vrij weinig te vinden. Ze is getrouwd met Barry Verhoef en ze hebben 3 kinderen. Het gezin woon afwisselend in Nederland en Frankrijk. Haar eerste publicatie kwam uit in 1989, ze schreef toen colums in het tijdschrift Flair. In totaal heeft Esther 80 informatieve boeken geschreven over huisdieren. Deze boeken zijn wereldwijd te koop en zijn ook in 80 verschillende talen vertaald. in 2003 schreef ze haar eerste thriller Onrust, vanaf toen werd Esther bekend vanwege haar goede literaire thrillers. Ze heeft veel prijzen gewonnen o.a. de nederlandse publieksprijs voor haar boek Déjà vu.

Esther Verhoef

https://nl.wikipedia.org/wiki/Esther_Verhoef

http://www.estherverhoef.nl/biografie/

4)

A)Er staat een vrouw op de voorkant met een rok, deze foto is afgeknipt waardoor je alleen de rok, de benen en de schoenen ziet. Ik vermoed dat de vrouw op de foto Hennequin is, de achtergrond is donker waardoor je gelijk ziet dat het een spannend verhaal is.

B)

Het boek is aan niemand opgedragenC)

Er zijn drie hoofdpersonen dit kun je zien aan uit wel perspectief het verhaal geschreven is

Didi Stevens-Vos: Didi is een vrouw en de leeftijd is onbekend. Ze is getrouwd met Oscar Stevens en heeft net een kindje Indy gekregen. Het karakter van Didi is lief maar sportief want ze is gewoon lief maar deed voor haar zwangerschap nog veel aan sport

Positief: zorgzaam: ze zorgt voor Indy maar ook voor haar 2 konijnen

Sportief- voor haar bevalling sportte ze veel

Negatief: naïef: ze vertrouwd Hennequin als kraamverzorgster te veel


bezorgd: toen Indy ’s nachts huilde heeft ze Oscar 4 a 5 keer gebeld

Miriam de Moor: Miriam is een vrouw, leeftijd is onbekend. Ze heeft geen relatie maar wel ‘verleifd’ op haar buurman. Ze is politieagente en haar broer Bart is overleden. Haar karakter is aardig maar direct dit komt ook een beetje door haar werk

Positief: sportief: Miriam hardloopt vaak

Alert: dit komt door haar werk

Negatief: wantrouwend: ze vertrouwd niet op haar collega’s en start zelf een onderzoek

Terughoudend: ze heeft niet veel vrienden


Hennequin Smith- Catharina Kramer

Hennequin is een pschopate dit komt door haar moeilijke jeugd. Haar karakter is niet echt te beschrijven omdat ze nogal gek is.

Positief: er zijn geen positieve karaktereigenschappen bij haar

Negatief: slim: doordat ze zo slim is kan ze verschillende moorden doen en er mee weg komen

Krankzinnig: ze vermoord mensen
D)

Het verhaal speelt zich vooral af in Rotterdam, de plaatsen zijn vooral Didi’s huis, Hennequin’s huis & Miriam thuis en op het werk. De plaatsen zijn denk ik bedacht omdat je dan ziet wat ze precies doen want als jij op een plek bent waar je je niet op gemakt voelt ook jezelf niet echt kunt zijn.

E)

Het verhaal staat in een chronologische volgorde, dit is wel fijn om te lezen. Wel zijn er veel terugwijzingen en flashbacks maar dat maakt het verhaal alleen maar beter te begrijpen. De schrijfster heeft het verhaal spannend gemaakt door de gebeurtenis en de gedachtegang van de personen. De drie trucs zijn, een open plek wat je weet niet waarom Hennequin wraak wilt. Vermoedens omdat je allemaal aanwijzingen krijgt over wat er uiteindelijk gebeurd. En als laatste onverwachte wending dit komt op het eind voor.F)

het verhaal heeft een gesloten einde omdat Hennequin doodgaat dus zijn de problemen opgelost, je weet alleen niet hoe het leven verder van Miriam & Didi gaat maar het grootste probleem is opgelost.


5)

Onderwerp)

Ik vind het onderwerp van dit boek wel leuk en interessant dus daarom sprak het mij aan, ik denk dat dit komt omdat het boekgenre wel vaker lees. Het verhaal heeft mij niet bepaalde kanten van het onderwerp laten zien wel heeft het gebeurtenissen wat ik nog niet eerder gelezen had. Ik ben door het verhaal wel aan het denken gezet op de manier van wat zou ik doen als het mezelf zou gebeuren of hoe zou ik reageren. Het verhaal is boven mijn verwachtingen omdat ik het gewoon een leuk boek leek maar het is een interessant verhaal. Ik ben niet over bepaalde dingen anders gaan denken. Dit boek heeft de onderwerpen grondig aangepakt en alles in detail uitgelegd anders is het verhaal moeilijk de begrijpen, want sommige dingen en gebeurtenissen waren wat onbegrijpelijk. Ik vond dat omdat alles al grondig was uitgewerkt er niet 1 onderwerp meer aandacht kreeg dan de ander. Ik heb niet eerder dit soort verhalen gelezen maar dit wil ik wel gaan doen.

Gebeurtenissen )

In het verhaal zijn er verschillende verhaallijnen en dus ook veel gebeurtenissen, dit maakt het blijvend interessant en valt het ook niet stil. Het leuke van dit boek is dat er veel gebeurd maar dat er bij bepaalde verhaallijnen ook veel naar de gevoelens word gekeken. 1 gebeurtenis vond ik wel apart en dat was hoe 1 van de hoofdpersonen: Hennequin haar kleine zusje had ‘vermoord’ dit had ik niet eerder gehoord of gelezen dus dat was wel verassend. Sommige gebeurtenissen zijn wat apart en dat is vooral in de verhaallijn van Hennequin maar de rest zijn redelijk realistisch. De gebeurtenissen zijn niet herkenbaar, ik vind de gebeurtenissen verrassend, origineel maar ook ongewoon omdat je deze gebeurtenissen nog nooit met elkaar hebt zien komen dus dat is wel interessant.

Ik heb geen van de gebeurtenissen meegemaakt. Ik zou ze ook allemaal liever niet meemaken behalve een kind krijgen zeg maar.

Personages )

de hoofdpersonen zijn heel verschillend, Hennquin & Miriam zijn levendiger dan Didi, dat Didi minder levendig is komt doordat ze net is bevallen en bekkeninstabiliteit heeft. Ik kan me alleen in die van Didi verplaatsen, dit komt omdat zij een wat normaler leven heeft. Ik weet niet hoe ik me zou moeten verplaatsen in een psychopate of een politieagent. Ik zou niet echt op 1 van de personen willen lijken. Ik vind de gedachte gang van Didi wel normaal maar die van Hennequin apart maar dat komt omdat ze ook een psychopate, die van Miriam zou ik ook wel kunnen snappen. Behalve Hennequin is hun gedrag wel normaal, want zij is wat onvoorspelbaar. Geen van de personen heeft mij beinvloed door hun gedrag of persoonlijkheid, er is ook niet echt een gedachte ofzo dat mij aan het denken heeft gezet. Ik vind dat je genoeg info krijgt over de personen om het verhaal te begrijpen, daarom hoef je niet veel zelf in te vullen. De personen veranderen wel door hun gebeurtenissen en dat vind ik wel begrijpelijk. Ik vind eigenlijk alles van Hennequin wel apart, dat van Miriam vind ik wel begrijpelijk maar wel wat overdreven & van Didi vind ik het wel normaal.

Bouw )

de gebeurtenissen volgen logisch op mekaar dit komt ook doordat het boek in een chronologische wijze is geschreven. Het verhaal is wel spannend opgebouwd omdat je steeds meer details over het verleden krijgt van de personen, het is daarom ook niet echt ingewikkeld opgebouwd vind ik. Er zijn 3 verhaallijnen maar die lopen wel in elkaar over zodat je het goed begrijpt. Het verhaal bevat van 2 verhaallijnen veel flashbacks en terugverwijzingen dit is wel goed in het verhaal geschreven waardoor je het wel snapt. Ik vind het een verrassend slot maar dat past wel bij dit boek en daarom blijft het ook wel een leuk boek om te blijven lezen.Taalgebruik )

Ik vind het verhaal makkelijk te lezen, ik denk wel dat er soms moeilijker woorden in staan maar die worden wel uitgelegd. Ook bevat het boek veel uitleg en beschrijvingen zodat als er een moeilijke zin staan dat je die wel begrijpt. Er zitten ook veel dialogen in maar dat vind ik wel makkelijk om te lezen.

6)

VrouwenThrillers.nl (Annette) op 5 maart 2014:Didi, Hennequin en Miriam zijn de drie vrouwen die in De kraamhulp gevolgd worden. Hennequin is daarvan duidelijk de interessantste van de drie: na jaren in het buitenland gewoond te hebben, waar ze enkele echtgenoten versleet - waaronder de broer van Miriam, is ze terug in Nederland met slechte bedoelingen. Goed voorbereid wat betreft kennis over het vak, en goed vermomd, dringt ze het huis binnen van Didi en Oscar binnen. Zo heeft ze tien dagen de tijd om te doen waarvoor ze gekomen is.

Het is een wel heel ingewikkelde en omslachtige manier om iemand pijn te doen, maar Hennequin is dan ook behoorlijk verknipt. Dat blijkt als Miriam, die zich niet kan verzoenen met de dood van haar broer, in het verleden duikt van Hennequin, om erachter te komen waarom ze terug is.

Lang is onduidelijk wie er nou eigenlijk gestraft moet worden, en wat Hennequins plan is. Wel is duidelijk dat ze iets in haar schild voert, en dat maakt het boek toch minder spannend dan het had kunnen zijn. Negen dagen moet je wachten, waarin Miriam puzzelstukjes verzamelt, Hennequin wat kleine steken uitdeelt, en Didi door het huis strompelt met haar bekkeninstabiliteit, tepelkloven en gierende hormonen, om op dag tien beloond te worden. En hoe!
Esther Verhoef is misschien wel de beste schrijfster die op deze site te vinden is. Haar verhalen hebben altijd een originele setting, ze is van alle markten thuis, en haar zodra je begint te lezen kan je niet meer stoppen. Dat geldt ook voor De kraamhulp. De prachtige cover, met roze binnenkant, de fijne papierdikte en het juiste aantal pagina's zorgen ervoor dat je het boek zo uit hebt.

Toch mist het boek spanning en blijven de personages erg op afstand. Alleen Miriam leert de lezer iets beter kennen, maar ook in haar verhaallijn gebeurt eigenlijk niet zoveel spannends.

Het einde maakt gelukkig een heleboel goed. Zoveel dat het boek toch een aanrader is.

Ondanks een paar kritische noten, kan ik een boek dat zo lekker wegleest, dat ik zo snel uitgelezen heb, en dat zo'n geweldig einde heeft, niet belonen met minder dan vier sterren. Knap geschreven en origineel.


Originele setting: ik ben het hier mee eens ze heeft iets origineels bedacht waar weinig schrijvers nog over geschreven hebben en dat vind ik goed van haar bedacht.

Spannend: ik vind het verhaal wel spannend want je weet alles alleen de personen niets en uiteindelijk komt er een slotstuk waar nog een geheim word onthuld die je als lezer niet wist.

Goed: ik vind dit boek ook goed omdat het goed geschreven is en de verhaallijnen zijn spannend en leuk om te lezen.

Geweldig: ik vind het einde ook erg leuk omdat je het niet verwacht.

Knap geschreven: ik ben het hier mee eens omdat het verhaal op een aparte manier is geschreven en dit kan niet iedereen.

Origineel: ik vind het boek ook origineel omdat ik geen andere verhalen ken die niet zo geschreven zijn en met dit onderwerp.


http://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=boekopisbn&isbn=9789041423696

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina