De invloed van ´vruchten´- en ijsthee op de pH en buffercapaciteit van speekselDovnload 321.05 Kb.
Pagina1/2
Datum07.11.2017
Grootte321.05 Kb.
  1   2
De invloed van ´vruchten´- en ijsthee op de pH en buffercapaciteit van speeksel

 

Bron:

NTVT maart 2004; 111: 80-84

Auteurs:

A.van Nieuw Amerongen, P.A.M.van den Keijbus, E.C.I. Veerman

Rubriek:

Oorspronkelijke bijdragen

Trefwoorden: 

Preventieve tandheelkunde, Voeding, Tanderosie

Uit:

Uit de afdeling Tandheelkundige Basiswetenschappen, sectie Orale Biochemie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Adres:

Prof. dr. A. van Nieuw Amerongen ACTA Van der Boechorststraat 7 1081 BT Amsterdam A.van_Nieuw_Amerongen.obc.acta@med.vu.nl A.vanNieuwAmerongen@vumc.nl
 

Samenvatting


De erosieve eigenschappen van een ijsthee en aantal theesoorten met vruchtensmaak zijn in vitro getest. Alle onderzochte theesoorten met een vruchtensmaak hebben bij de drinktemperatuur (40-45 °C) een neutrale pH variërend van 6,2 tot 7,4. Dit geldt ook voor de theesoorten met een citroen- of citrusvruchtensmaak. In tegenstelling tot deze theesoorten zijn ijstheesoorten sterk zuur met een pH < 4. Bovendien hebben zij een hoge buffercapaciteit. Na menging van 1 ml speeksel (pH 7,2) met 5 ml ijsthee (kleine slok) daalt de pH-waarde tot 3,7-4,1. Spoelen van de mond met 5 ml ijsthee leidt tot daling van de pH van de mondvloeistof tot 4,1-4,9. Na 2 minuten is de pH weer gestegen tot 5,9-7,1, na 5 minuten tot 6,3- 7,1. Uit dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat de geteste theesoorten met een vruchtensmaak op basis van aromatische smaakstoffen een nagenoeg neutrale pH hebben en geen erosie van het gebit veroorzaken. IJsthee is daarentegen sterk zuur en potentieel erosief. Met andere woorden: thee met vruchtensmaak is een gebitsveilig alternatief voor frisdrank, terwijl ijsthee even zuur is als frisdrank.
Deel met je vrienden:
  1   2


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina