De identiteit van Unilever Endorsed of brandedDovnload 357.26 Kb.
Pagina1/4
Datum26.10.2018
Grootte357.26 Kb.
  1   2   3   4


De identiteit van UnileverEndorsed of branded

De identiteit van Unilever

Endorsed of branded

Marijke Klos

Studentnummer: 0894728

Klas: COV1B

Projectbegeleider: C.J.T.M. Scheerder

Opleiding Communicatie

Instituut Communicatie, Media en Informatietechnologie

Hogeschool Rotterdam

12-6-2015

Zoetermeer

VOORWOORD

Deze scriptie gaat over identiteitsstructuren, een relevant, actueel en communicatie gerelateerd onderwerp. Eerst koos ik voor het onderwerp Mobile Marketing, omdat ik in de eerste periode het vak Marketing erg interessant vond en een artikel op www.adformatie.nl over Mobile Marketing had gelezen. Helaas kon ik niet genoeg informatie vinden waardoor ik vastliep. Daarom heb ik gekozen voor een ander onderwerp. Daarvoor ben ik het Communicatiehandboek (Michel, 2013) gaan doorzoeken en toen kwam ik het onderwerp identiteitsstructuren tegen. Het leek mij erg interessant om een identiteitsstructuur van een bedrijf te onderzoeken. Unilever is een groot en bekend merk. Het viel mij op dat het logo van Unilever op veel verpakkingen te zien is, maar het logo is zo klein dat het onopvallend is. Ik dacht dat Unilever maar een paar merken onder zich heeft, maar Unilever heeft maar liefst 31 dochterondernemingen. Maar welke structuur gebruikt Unilever ten opzichte van haar dochterondernemingen?


Tijdens het schrijven van deze scriptie heb ik geleerd dat het erg belangrijk is om de informatie die je op internet vindt, analyseert. Zodat je verder kijkt dan de gevonden informatie.


Graag wil ik meneer C.J.T.M. Scheerder bedanken voor de nuttige adviezen die hij mij gegeven heeft.


Zoetermeer,12-6-2015


Marijke KlosSAMENVATTING

Voor deze scriptie is onderzoek gedaan naar identiteitsstructuren van een moederbedrijf ten opzichte van haar dochterondernemingen en naar welke identiteitsstructuur Unilever gebruikt. De probleemstelling van dit onderzoek luidt als volgt: “Heeft Unilever gekozen voor een endorsed identity of een branded identity en waarom?” Wally Olins heeft drie identiteitsstructuren geïdentificeerd die een organisatie kan aannemen: monolitisch, endorsed en branded (Alessandri, 2009). Het bedrijf gebruikt bij de monolitic identity één naam, identiteit, huisstijl en visuele stijl voor alle producten en diensten. Bij een endorsed identity heeft een moederbedrijf dochterondernemingen met een andere namen en een andere identiteit. Dochterondernemingen van een moederbedrijf met een branded identity zijn zelfstandig en opereren los van het moederbedrijf.


Merken variëren in de mate van endorsement, dus in de zichtbaarheid van het moederbedrijf. Bij een sterk endorsement is de zichtbaarheid van het moedermerk dominanter in de communicatie aanwezig dan bij een zwak endorsement. De zichtbaarheid van het moederbedrijf noem je ook wel parent visibility. Er is sprake van een hoge parent vivibility als het moederbedrijf duidelijk herkenbaar is bij haar uitingen van de dochterondernemingen. Unilever heeft een low parent visibility, dus het moederbedrijf is beperkt zichtbaar.


Het verschil tussen een monolitic en endorsed identity is dat een monolitic bedrijf één naam gebruikt terwijl een moederbedrijf met een endorsed identity andere namen heeft voor haar dochterondernemingen met andere identiteiten en andere huisstijlen. Unilever zet zijn logo op alle verpakkingen van de dochterondernemingen, zij hebben een eigen merkpersoonlijkheid en communiceren los van het moedermerk. Unilever heeft een lage parent visibility. Dat betekent dat het moederbedrijf beperkt zichtbaar is bij haar dochteronderneming. Dus Unilever gebruikt een lage endorsed identity.

Deel met je vrienden:
  1   2   3   4


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina