Brandnetels hebben brandharen aan de stengel en aanDovnload 9 Kb.
Datum05.02.2018
Grootte9 Kb.

Het gebruiken van planten voor de genezing van allerlei aandoeningen werd in de oudheid al veelvuldig toegepast. Planten werden medicinaal toegepast om de gezondheid te behouden, te bevorderen of te herstellen.Geneeskrachtige kruiden betrof elke plant of plantendeel welke gebruikt kan worden als geneesmiddel. Dit konden zowel bloemen of bladeren zijn, maar ook bollen, wortels,

schors, stengels, zaden en vruchten.  

 

Wondpap


Een wondpap werd vroeger gebruikt om schadelijke stoffen uit het lichaam te halen, om de bloedsomloop te stimuleren en de genezing te bevorderen. Een wondpap is een kruid dat uitwendig op een (pijnlijke) plek op de huid wordt aangebracht. Hiervoor kunnen verse of gedroogde kruiden worden gebruikt. Bij verse kruiden moet de plant worden gekneusd en dan direct op de te

behandelen plek worden gelegd. Bij gedroogde kruiden moeten deze eerst in voldoende water voor ongeveer 5 minuten worden gekookt. Nadat het mengsel is afgekoeld kan het vloeistof uit de kruiden worden geperst en dan gelijkmatig op de huid worden aangebracht.

 

Uitgeperst sapDoor met de handen, met een steen of met stokken de stengels en bladeren te verpulveren komt de sap van de plant vrij. Het sap kan dan nin een wond worden geknepen en de pul kan dan rond het geïnfecteerde gebied worden verspreidt.

 

Kompres

Een kompres wordt direct op de huid aangebracht. Bij de bereiding van een kompres wordt de vloeistof van het kruidenmengsel gebruikt in tegenstelling tot een wondpap. Een kompres kan van verse of gedroogde kruiden worden gemaakt. Wanneer het vloeistof klaar is kan een doek er in worden gedompeld en nadat het uitgewrongen is op het lichaam worden aangebracht.

 

AfkookselBij een afkooksel worden de stevige delen van de plant (wortel, bast, tak, bes of zaad) gebruikt. Een afkooksel moet altijd 10 tot 20 min zachtjes op een laag vuur worden gekookt. Hiervoor wordt ngeveer drie eetlepels kruiden gebruikt en overgoten met een halve liter koud water. Een wortel of bast moet daarbij in kleine stukjes worden gesneden en zaden kunnen worden gekneusd (met een stamper). Voor medische doeleinden moet het afkooksel eerst afkoelen en daarna moet er zo veel mogelijk vloeistof uit de deeltjes worden gezeefd om niets van de geneeskrachtige werking te verliezen.

Aftreksel

Een aftreksel bestaat uit alle zachte delen van een plant, maar soms worden ook bij zaden deze methode gebruikt. Om een aftreksel te maken moeten eerst de kruiden in een pot worden gelegd. Vervolgens moet er kokend water over worden geschonken en het geheel moet worden afgedekt om verdamping te voorkomen. Dit mengsel moet een poosje trekken en kan dan worden afgegoten door een zeef of een neteldoek. De plantdelen kunnen dan boven het aftreksel worden uitgeknepen. Over het algemeen wordt er 1 tot 2 kleine lepels gedroogde en 2 tot 3 kleine lepels verse kruiden gebruikt. Een aftreksel kan maar één dag worden bewaard.

 

Extract


Bij een extract worden een grote hoeveelheid gedroogde kruiden op een beetje water gebruikt. Dit moet dan langzaam worden verwarmd tot het kookpunt bijna is bereikt. Dit dan zo aanhouden zonder dat het extract gaat koken. Vervolgens moet het mengsel een hele nacht trekken om vervolgens ongezeefd in een pot of kom te gieten. Deze moet dan worden afgedekt. Dit extract kan

maximaal 3 dagen worden bewaard. Indien er kleine belletjes ontstaan geeft dit aan dat er gisting plaats vindt.

 

Tips

♦ Indien er verse kruiden worden gebruikt, moeten deze de dag dat ze geplukt worden ook worden verwerkt.


♦ Voor een geneeskrachtige kruidenthee worden uitsluitend geneeskrachtige kruiden gebruikt. De thee wordt bij bepaalde klachten gebruikt en de samenstelling van deze thee is afhankelijk van de klacht.
♦ Een combinatie van zowel bloemen, bladeren, wortel, bast en zaad is mogelijk. Maak dan eerst het afkooksel van de wortel, bast, tak, bes of zaden. Schenk daarna het gezeefde aftreksel over de bloemen en bladeren en laat het nog 10 tot 15 minuten  trekken.
♦ Verwarm bij het zetten van een pot thee eerst de pot, doe dan de kruiden in de pot en giet het kokende water erop.

 

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina