Blijf-fit met kinderenDovnload 25.35 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte25.35 Kb.

BLIJF-FIT MET KINDEREN


Gemeente/OCMW

OCMW LeuvenCoördinerende dienst/voorziening

Wzc Edouard RemyProjectomschrijving

Interactie tussen jong en oud stimuleren door een oefensessie die bestaat uit eenvoudige bewegingen. Deze activiteit wordt gemiddeld 10maal/jaar met een frequentie van eenmaal per maand, tijdens het schooljaar en buiten de vakantieperiodes.Doelstellingen

Het hoofddoel is het bijzonder psychologisch effect en de voldoening die de wisselwerking tussen het dynamische van de jongeren en het statische van de ouderen in de hand werkt. Naast dit interactief en intergenerationeel plezier dat aan de oefensessie verbonden is, is het niet zozeer de training van de basismotorische eigenschappen van de bewegingen die beoogd wordt, maar wel de beleving, het genot, de vreugde, de psychomotoriek en het spelelement.
Het belangrijkste resultaat is dat zo'n oefensessie tussen de bejaarden en de schoolkinderen een sociaal ontmoetingselement opwekt.
Bovendien beleven jong en oud voldoening, plezier en vreugde aan de oefeningen die ze samen, binnen het kader en de ruimte van het woon- en zorgcentrum, uitvoeren.
Deze resultaten primeren op het trainingseffect van de basismotorische eigenschappen van de bewegingen.

Trefwoorden:  Medisch-Biologisch, SociaalDoelgroep

Bejaarde bewoners van het woon- en zorgcentrum: tussen 60 en 100 jaar
Schoolkinderen uit het lager onderwijs: tussen 9 en 12 jaar.

Betrokken personen

Kinesitherapeuten (eventueel met ondersteuning van ergotherapeuten en/of animatoren).
Leraar(s) en schoolkinderen uit het lager onderwijs van een Leuvense school.Werkvormen

Vooraf bespreking, informatieoverdracht en briefing met de deelnemende school door de kinesitherapeut die de oefensessie mee organiseert.
Bespreking door het team van het aantal deelnemers en samenstelling van de oefengroep: de school, de klas, de afdeling, de bewoners.
Aankondigen in het maandprogramma en weekschema van de activiteitenkalender van het woon- en zorgcentrum.
Reclame via bevraging op de afdeling, via het bewonerskrantje, het schooltijdschrift, affiches en de intercom.
Logistie in orde brengen: de zaal met de stoelen, het nodige spelmateriaal en de muziekinstallatie, met de bijhorende CD's, klaarzetten.
De oefeningen worden in zithouding vanuit een stoel -waarbij de bewegingen gezamenlijk en/of in elkaars spiegelbeeld worden verricht- uitgevoerd, op ritme van muziek en met behulp van allerlei spelmateriaal zoals ballen, kegels, stokken, zeilen,... . Door deze opstelling ontstaat er ook een vlottere interactie.
De groep bestaat uit ongeveer 40 tot 60 personen waarvan de helft bejaarde bewoners, gemengd man en vrouw, tussen de leeftijd van 70 ctot 100 jaar, die mentaal en fysiek nog over een minimum aan zelfredzaamheid beschikken en die de bewegingsopdrachten verstaan en kunnen uitvoeren. De andere helft bestaat uit schoolkinderen uit de lagere school, tussen de leeftijd van 9 à 12 jaar.
Na de oefensessie is er een moment van napraten met een hapje en een drankje.
Kinderen helpen mee de transfer te verzorgen van de bewoner naar hun leefruimte.
Registreren en evalueren van de activiteit.Benodigheden

Spelmateriaal zoals ballen, kegels, stokken, zeilen,...
Klein podium van waarop de lesbegeleiders de instructies geven.
Stoelen
Muziekkast met CD-speler en CD's.Projectduur

De activiteit neemt gemiddeld 2 à 3 uren in beslag: ontvangst, oefensessie, drankje en hapje, napraatje en transfer van de bewoners van hun afdeling naar de oefenruimte en vice versa.Kosten

Drank + hapje.
Materiaal: gymnastiekstokken, ABS zit- en oefenbal, parachute zwaaidoek 6 meter, elastische therapieband van 5,5 m, elastische therapieband van 45,5 m, jongleerdoeken.Positieve ervaringen vanuit dit project

Door de positieve beeldvorming. De bejaarden krijgen het gevoel dat zij nog gekend en erkend worden, dat zij ook nog iets kunnen presteren, dat de buitenwereld van het rusthuis niet vergeet en dat jongeren in gezamenlijke uitvoering van een activiteit ook aan hen nog plezier kunnen beleven. De kinderen ervaren op hun beurt dat oudren niet helemaal afgeschreven of totaal passief hoeven te zijn maar ook nog actief, aangenaam en verrassend uit de hoek kunnen komen.
Kinderen krijgen bovendien een genuanceerder beeld over de zorg-, leef- en wooncultuur van de bejaarden in een rusthuis.Dit verkleint de drempelvrees om een rusthuis te betreden. De ervaring leert ons ook dat uit deze ontmoetingsmomenten er soms duurzame, individuele contacten ontstaan in de vorm van regelmatige bezoeken van kinderen aan de rusthuisbewoners. Ouderen krijgen dan weer op hun beurt meer contact met de buitenwereld.Negatieve ervaringen vanuit dit project

Soms - maar te verwaarlozen - de luidruchtigheid van de kinderen.Meer informatie

Tips voor collega's: een dosis enthousiasme en een goede planning en voorbereiding met de deelnemende school.Contactpersoon

Micheline Noël: kinesitherapie - Tel.: 016/ 24 80 47
Nikki Dehennin: ergotherapie en animatie - Tel.: 016/ 24 80 46
Paul Nys: coördinator ergo-kine-animatie - Tel.: 016/ 24 80 43   GSM: 0498/ 88 47 55


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina