Bij de film op te zetten zeer aanbevelenswaardigDovnload 6.27 Kb.
Datum26.10.2018
Grootte6.27 Kb.

Pleidooi

Hier had Geert van Istendael kunnen staan of Annelies Verbeke, David Van Reybrouck of Maarten Inghels; ik wil maar zeggen: er zijn vele auteurs die de oproep van het Boekenoverleg ondersteunen. En al spreek ik nu namens auteurs, het literaire middenveld staat er ook bij. Het is hier in de geest dus een drukte van belang om me heen.

U bent als parlementariërs gevraagd een voorkeurlijstje op te stellen. Ik ben niet zo geschikt voor lijstjes, dingen van één tot vijf waarderen, terwijl je wel vijf of meer dingen op nummer één wilt zetten. Ik denk dan de noodzaak van het andere te kort te doen als ik het ene extra nadruk geeft. Maar laat ik een aantal zaken uit deze oproep tot actie noemen.

Op federaal beleidsniveau zijn de aanpassing van het kunstenaarsstatuut en de bescherming van het auteursrecht voor ons belangrijke prioriteiten. Ook is het voorstel iets gelijkaardigs als de succesrijke tax shelter bij de film op te zetten zeer aanbevelenswaardig.

Omdat we hier in het Vlaams Parlement zijn, zal ik verder punten noemen op het Vlaamse beleidsniveau. Er wordt terecht gepleit voor een mediacampagne voor het boek met steun van de Vlaamse overheid. Waarom wel voor beuling en biefstuk en niet voor dit geestelijk eten en drinken. Er kan met allerlei actoren een breed gedragen sensibilisering worden uitgebouwd. Het belang van auteurs, de bibliotheken met hun lage drempels, de erfgoedbibliotheken waar we allemaal toegang toe moeten kunnen houden, de boekhandels die niet alleen economisch zijn zolang ze een divers aanbod kunnen hebben, dat belang is te groot om alleen aan de markt over te laten. En afbreken gaat altijd veel sneller dan weer opbouwen. Naast de economische aspecten zijn er immers de onschatbare culturele, maatschappelijke en sociale verworvenheden.

Boeken zijn als cultuurdragers noodzakelijk voor een democratische samenleving waarbij iedereen betrokken is en blijft. En dat besef begint op jonge leeftijd. Leesbevordering – we zitten nu midden in de Jeugdboekenweek – en goede, enthousiaste initiaties voor aanstaande onderwijzers en leraren kunnen dat bewerkstelligen. Ik denk in dit verband bijvoorbeeld aan het pas verschenen rapport over het grote succes van het project Boekbaby’s.

Aanbevelenswaardig is eveneens dat schrijvers van non-fictie – een genre dat sterk is opgebloeid - dezelfde ondersteunende mogelijkheden kunnen ontvangen als de fictieschrijvers. Aandacht voor en stimulering van de vaak slecht betaalde, maar zo noodzakelijke vertalers uit en in het Nederlands is eveneens nodig. En ja, ook een niet krampachtig, toegankelijk boekenprogramma op televisie, en dan graag niet uitgezonden als iedereen die de volgende dag moet werken al in bed ligt. Er leven zeker ideeën daaromtrent onder auteurs.

Ook belangrijk is de uitstraling naar het buitenland, daar kunnen wij uit ervaring over meepraten. En wat in dat verband de wederzijdse nieuwsgierigheid tussen Vlaanderen en Nederland betreft: beider toptienlijstjes zijn vaak totaal verschillend, behalve waar het om Amerikaanse bestsellers gaat. Daarom deed het me zo’n deugd te zien dat ‘Oorlog en Terpentijn’ van Stefan Hertmans op nummer één staat in de Nederlandse NRC. Zo leert men in hetzelfde taalgebied elkaars sterke romans en non-fictie kennen, wat overigens ook goed is voor de verkoop. We vragen niet alleen, we brengen economisch ook in: zo’n vijftienduizend arbeidsplaatsen en 1,2 miljard omzet.

Het Memorandum van het Boekenoverleg is een zeer goede oproep aan de diverse overheden, die zonder tijdverlies tot daden zou moeten leiden. Ik spreek dan ook namens vele auteurs als ik dit memorandum bij deze van harte ondersteun.

Joke van Leeuwen21/03/2014

Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina