Bezoek knuffel-snoezelhondDovnload 38.83 Kb.
Datum20.05.2018
Grootte38.83 Kb.

BEZOEK KNUFFEL-SNOEZELHOND


Projectomschrijving

Het contact heeft voor de bewoners zowel emotionele als motorische voordelen. Emotioneel vergeten de bewoners even hun zorgen, ontspannen ze zich. Huisdieren zijn altijd even sympathiek. Ze kennen geen onderscheid en dat doet de mensen goed.
Maar bezig zijn met honden kan voor de bejaarden ook een gezonde bewegingstherapie betekenen. Door met een hond een korte wandeling te maken, hoeven ze niet de hele dag neer te zitten. Het dier “doet bewegen”.

De bejaarden strelen de honden, wat vooral dementerende bejaarden deugd doet. Want voor dementen is de tastzin heel belangrijk. En door met een balletje te gooien en in dat balletje te knijpen, oefenen ze hun stramme vingers en polsen.

Ik stimuleer de interactie tussen mens en dier.

Met zwaar zorgbehoevenden kan dat d.m.v. een snoezelmoment : voelen-aaien- strelen...

Met valide bewoners bestaat dat uit een wandeling maken, een bewegingsmoment : Bv.: balletje gooien, een praatje of gewoon een stil knuffelmoment...

Deze activiteit wordt 1 ganse dag per week gedaan.

Doelstellingen

Meerdere wetenschappelijke studies hebben de positieve effecten aangetoond van de aanwezigheid van een gezelschapsdier bij bejaarden. Vijfennegentig procent ( 95 %) van de Belgische geriaters beweren dat de aanwezigheid van huisdieren een positieve invloed heeft op de gezondheid van de ouderen.
Helaas is het juist op het ogenblik dat de bejaarde verhuist, dat aan de vaak jarenlange band met zijn huisdier een abrupt einde komt. Het dier was dikwijls de laatste band met het 'leven buiten'. Daarom groeide ook bij mij het idee om onze bewoners in het woon- en zorgcentrum opnieuw in contact te brengen met een trouwe viervoeter.

Het positieve is dat ons bezoek door de bewoner niet als ‘therapie’ wordt ervaren, maar eerder als een spel...


Na het volgen van een lessenreeks, georganiseerd door de vzw Chakka, werd ik samen met mijn hond aan enkele grondige test onderworpen die we met glans doorstonden.

Dit motiveerde me nog meer om ‘op bezoek’ te gaan bij onze bewoners.

 

De interactie tussen mens en dier kunnen de volgende voordelen hebben :


- Communicatie : - De aanwezigheid van de hond vergemakkelijkt het starten van een gesprek bij sommige bewoners. Ook de non-verbale communicatie wordt gestimuleerd. Bevordert de openheid van mensen ten aanzien van hun omgeving (zieke mensen en mensen met een lage eigendunk zijn vaak sterk in zichzelf gekeerd).
- Mentale stimulatie : - Een dier roept herinneringen op...

Terugblikken op het verleden komt er spontaan bij te pas. In stresssituaties helpt het dier de

bewoner ontspanning te bieden

Even stilstaan en nadenken over vroeger...

-          Aanraken :- De bejaarden strelen de honden, wat vooral dementerenden deugd doet. Want voor dementen is de tastzin heel belangrijk. En door met een balletje te gooien en in dat balletje te knijpen, oefenen ze hun stramme vingers en polsen.

-          Een gevoel van ontspanning : - Enkel en alleen door zijn aanwezigheid geeft de hond een vorm van ontspanning. Ik merk zelfs dat mensen die niet zo van honden houden het aangenaam vinden om ernaar te kijken en vragen te stellen.

-          Aanvaard worden : Voor dieren maakt het niet uit hoe iemand eruit ziet, of wat hij zegt. Een dier heeft geen vooroordelen, de hond neemt de mens hoe hij is.

-          Alledaagse dingen : Door mee te helpen aan de verzorging van de hond, bv borstelen, water geven, eten geven, uitlaten...vraag ik om terug een stukje van vroeger op te pakken. Dit is een heel simpele, maar o-zo-herkenbare activiteit...

-          Empathie : Bewoners zijn steeds aan het nadenken over de gevoelens van de hond. “Zou hij niet te warm hebben?” “Doet hij dat graag?”...

Men is enorm begaan met hond...Hij moet zich goed voelen, daar wordt aan gewerkt, terwijl men even zijn eigen, persoonlijke gevoelen aan de kant zet.

 

Trefwoorden:  Sociaal
Doelgroep

De bewoners van het woon- en zorgcentrum die interesse vertonen in ons.

Maar onze doelgroep zijn vooral de zwaar zorgbehoevende bewoners die bij de meeste activiteiten ‘uit de boot vallen’ ... Ook de bewoners die bedlegerig zijn en veel alledaagse dingen noodgedwongen moeten missen omwille van hun gezondheid.Goed voor mens…
Zorgdieren zijn bedoeld voor mensen met een verstandelijke functiebeperking, mensen met psychische moeilijkheden, mensen die ziek zijn, die Alzheimer hebben, een ernstig lichamelijk trauma hebben of ouderen die eenzaam en teruggetrokken zijn. De dieren kunnen een functie hebben in wooncentra voor ouderen, psychiatrische centra, ziekenhuizen, medische kindertehuizen, en thuis.
...en dier
Maar is dat wel zo goed voor de hond in kwestie? Ja!
Mits goed begeleid, levert dit werk geen onnodige stress op. Sterker: het dier ervaart het bezoek aan een cliënt vaak als een welkome afwisseling, een geestelijke en soms fysieke uitdaging. Dit voorkomt verveling en probleemgedrag bij het dier.
Als ik een simpele lach op iemand zijn gelaat zie verschijnen, weet ik weer onmiddellijk waarvoor ik het doe...

Betrokken personen

Betrokken personen

Verpleegkundigen en verzorgenden.

Kinesitherapeuten / ergotherapeuten.

Mensen van de onderhoudsploeg.
  • In voorbereidingsfase:

bespreken met afdelingspersoneel  • In de uitvoeringsfase:

hond + zijn begeleider(s)Werkvormen

De activiteiten worden afgestemd op de mogelijkheden en behoeften die de te bezoeken bewoner heeft en op de capaciteiten van de hond.

Dit kan variëren van samen in aanwezigheid van het dier een praatje te maken tot  eenvoudige spelletjes met het dier of verzorgende activiteiten zoals borstelen of drinken geven. Met een hond kan gewandeld worden, en soms zal alleen al het lichamelijk contact tussen cliënt en dier het grootste deel uitmaken van de activiteit, al dan niet onder vorm van snoezelen.


Er kan een individuele of groepsactiviteit worden aangeboden.

Zo kan gekozen worden voor de verbetering van de fijne motorische vaardigheden. Aaien en borstelen vereisen dat iemand de handen en fijne motoriek gebruikt, waardoor deze handelingen bijdragen aan dit doel.

Benodigheden

Spelmateriaal zoals een bal, kegel,...

Handdoeken.

Benodigdheden voor de hond : Bv Eetbakje, honden-snoepjes...
Projectduur

De activiteit duurt een ganse dag, uiteraard met de nodige rustpauzes voor de hond.Kosten

GeenPositieve ervaringen vanuit dit project

Een voorbeeld van een citaat dat ik wekelijks te horen krijg :

Een bewoonster geniet zichtbaar van de aanwezigheid van de hond :,,Heel aangenaam. Ik zie die dieren zo graag bezig'', glimlacht ze. ,,Thuis hebben we altijd een hond gehad, dat weet ik nog goed! Hier heb ik uiteraard geen hond,spijtig, maar het bezoek van deze hond maakt veel goed. De honden verstaan me, ze voelen dat ik hen graag zie! Dat zijn slimme beesten!

Spijtig genoeg antwoorden ze niet. Maar ja… een babbel kan ik tenslotte met de andere bewoners van het rustoord maken ”

Een gezelschapsdier kan de mens niet vervangen, maar kan toch een aanvullende factor zijn, bouwt een brug tussen heden en verleden en wordt bron van communicatie.

Negatieve ervaringen vanuit dit project

Tijdens individuele bezoeken, maken we gebruik van de snoezelruimte, dit om even niet ‘gestoord’ te worden...Het enthousiasme van bezoekers,personeel,andere bewoners, maakt het soms te druk,

zowel voor de hond als voor de bewoner in kwestie.

Meer informatie

Kort gezegd kunnen dieren die sociaal, gezond, voorspelbaar, betrouwbaar en controleerbaar zijn, deelnemen aan deze bezoeken. Een belangrijke vraag die eerst beantwoord moet worden, is of het dier het leuk vindt om contact te maken/hebben met (vreemde) mensen. De interactie gebeurt meestal in een omgeving waar het huisdier niet dagelijks komt, zoals een instelling of ziekenhuis. Er zijn ongewone geluiden, geuren, liften, automatische deuren, etc.

Bij een dier hoort de begeleider van het dier, ze vormen samen een team. De begeleider kent zijn dier en kan diens belangen behartigen tijdens de activiteit of behandeling. Hij weet wat het dier kan en wanneer het dier stress ervaart. Het is belangrijk dat het team van mens en dier het leuk vindt om contact te maken met mensen. De inzetbaarheid van een team afhankelijk van de mogelijkheden van mens én dier. 


Voorzichtigheid blijft noodzakelijk en termen als “Mijn hond luistert goed,dus ik kan dat ook” kunnen gevaar veroorzaken!

Een deskundige begeleiding van zowel hond als baasje is zeker aan te raden.

Onze bewoners zijn al zo kwetsbaar...
http://www.hondenadvies.be/
http://www.chakka.nl/Welkom.html
http://www.ethologia.be/nederlands/gezond_index.php
http://www.hachiko.org/nl/index_nl.htmlContactpersoon

Vera Libin : animatie : tel: 016/ 248125

gsm: 0472 711 848

Paul Nys : coördinator EKA (ergo-kine-animatie) :

tel.016/24 80 43gsm. 0498 88 47 55


Deel met je vrienden:


De database wordt beschermd door het auteursrecht ©tand.info 2017
stuur bericht

    Hoofdpagina